Forsinket udbygning af grøn strøm kan koste forbrugere 25 mia. kr.
Blot få års forsinkelse i udbygningen af vindmøller og solceller vil øge Danmarks samlede elregning markant. Det viser en ny analyse af Green Power Denmark, som opfordrer regeringen til at sætte endnu mere handling bag de store ambitioner for udbygning af vindmøller og solceller.
Det vil ramme husstandes og virksomheders økonomi, hvis udbuddet af grøn strøm fra vindmøller og solceller halter efter efterspørgslen, som vil stige markant frem mod 2030. En ny analyse fra Green Power Denmark viser, at en forsinkelse i Europas udbygning af havvindmøller og grøn energi på land på henholdsvis 2,5 år og 1 år vil øge Danmarks samlede elregning med op mod 25 mia. kr. om året fra 2030.
- Grøn strøm er vores forsikring mod energikriser, høje elregninger, ustabil forsyningssikkerhed og klimaforandringer. Derfor skal vi i gang nu med at bygge morgendagens energisystem, der leverer masser af grøn, sikker og billig energi – til os alle. Uret tikker. Hvert år tæller. Vi kan ikke bare sige ’skidt pyt’, så kommer den havvindpark eller det solcelleanlæg først næste år, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Ifølge analysen vil der omvendt være en gevinst på op til 15 mia. kr. om året, hvis udbygningen af grøn energi i Europa sker bare 10 måneder hurtigere end målsætningerne for 2030. Samtidig falder elprisens følsomhed overfor udsving i prisen på fossil energi, som var årsagen til energikrisen, efterhånden som produktionen af strøm sker på vind- og solenergi.
- Udfordringerne er store, men løsningerne ligger ligefor. Jeg er ikke bekymret for, om vi ender det rigtige sted. Det skal vi nok. I Danmark har vi netop truffet beslutning om modellen for et historisk stort udbud af havvind, og resten af Europa har også store klimaambitioner, siger Kristian Jensen og fortsætter:
- Men jeg kan godt blive bekymret for den hastighed, vi bevæger os med. Især for udbygningen af vindmøller og solceller på land, der er den billigste form for grøn energi. I øjeblikket spænder langsommelige godkendelsesprocesser og myndighedsbehandling ben. Vi skal fjerne de mange snubletråde, så energibranchen hurtigt kan få spaden i jorden. Og så skal vi træffe flere politiske beslutninger, der accelererer elektrificeringen og dermed presser de fossile brændsler ud af transport, opvarmning og industri.
Stærk europæisk energiinfrastruktur sænker elpris
I morgendagens energisystem, som er baseret på store mængder vind- og solenergi, vokser behovet for at flytte energien rundt på tværs af grænser. Det er for at skabe balance mellem produktion og forbrug og styrke forsyningssikkerheden, men også fordi ikke alle lande har lige gode forudsætninger for grøn energi.
Green Power Denmarks analyse viser, at et Europa, der er forbundet af en stærk el- og brintinfrastruktur, giver lavere elpriser i de fleste lande, uden at prisen stiger i resten. Især vil det komme forbrugerne i Centraleuropa til gavn, da de ligger langt fra de gode vindressourcer.
- El- og brintinfrastruktur er rygraden i morgendagens energisystem. Hvis ikke vi udbygger infrastrukturen rettidigt over hele Europa, kan den grønne energi ikke komme ud til husstandene og virksomhederne. Det vil føre til store regionale prisforskelle på strøm, hæmme forsyningssikkerheden og mindske sandsynligheden for at vinde klimakampen, siger Kristian Jensen.
Analysen bliver lanceret på Green Power Denmarks topmøde, der finder sted i Bella Arena i dag og fokuserer på morgendagens energisystem. Analysen er en del af Elpris Outlook 2023, som Green Power Denmark offentliggør efter sommerferien.
Kontakter
Bjarke Lund LarsenPressechef
Tlf:23108323bll@greenpowerdenmark.dkLinks
Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Finanslov skal sætte en slutdato for elafgiften20.9.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Elafgiften skal fra 2024 gradvist sættes ned, så den i 2030 er på EU’s minimumsniveau. Afgiften vil til næste år koste en gennemsnitsfamilie omkring 3800 kroner, og hvis man sænker den, vil det blive mere fordelagtigt for forbrugerne at træffe fornuftige grønne valg, mener Green Power Denmark. Forslaget er et af i alt 33 fuldt finansierede forslag til finansloven, som skal hjælpe Danmark med at indfri de grønne ambitioner.
Høvsøre Testcenter for vindmøller kan vokse ind i fremtiden14.9.2023 19:06:01 CEST | Pressemeddelelse
Høvsøre Testcenter bliver tilpasset, så vindmølleindustrien får mulighed for at teste fremtidens vindmøller. En politisk aftale, der netop er indgået, reducerer antallet af vindmøller på testcenteret fra syv til fem. Til gengæld bliver det muligt at teste vindmøller på op til 275 meter til øverste vingespids. Aftalen er enormt vigtig for industrien, mener Green Power Denmark.
Finanslovsudspil tager hånd om grøn omstilling og mangel på arbejdskraft31.8.2023 12:38:51 CEST | Pressemeddelelse
Green Power Denmark roser regeringen for at adressere elektrificering, udbygning af vedvarende energi og manglen på arbejdskraft i sit udspil til finanslov. Med roserne følger et ønske om, at sænkelse af elafgiften finder vej til forhandlingslokalet.
Opstillere er klar til at fordoble vindkapaciteten på land30.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
4.840 MW landvind - eller hvad der svarer til ca. 1.000 nye vindmøller - er enten klar til behandling eller i planlægning i landets kommuner, viser en optælling. Green Power Denmark glæder sig over den store interesse for at opstille vindmøller på land og støtter ambitionen om, at arbejdet med at godkende projekterne bliver lettere i fremtiden.
Pas på med at begrave den biogene CO221.8.2023 10:11:41 CEST | Pressemeddelelse
Lagring af CO2 er et nødvendigt våben i klimakampen, mener Green Power Denmark og hilser derfor nyt udspil fra regeringen velkommen. Men erhvervsorganisationen efterlyser særskilt politisk fokus på anvendelse af den biogene CO2, som er en central komponent i at gøre tung transport klimavenligt og forløser det næste grønne erhvervseventyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum