Planen ”Fremtidens skole” skal hjælpe Lollands folkeskoler ud af tilsyn
STUK skrev den 23. maj 2023 til Lolland Kommune, at de har i sinde at pålægge kommunalbestyrelsen for Lolland Kommune at udarbejde en handlingsplan for skolevæsenet.
Beslutningen er ikke truffet endnu, og Lolland Kommune skal inden den 14. juni komme med bemærkninger til STUK.
Derfor drøfter Børne- og Skoleudvalget den 8. juni henvendelsen fra STUK og udvalgets ønsker til direktionens høringssvar.
Sparker en åben dør ind
Men STUK sparker en åben dør ind. Det siger formanden for Børne- og Skoleudvalget, Thomas Østergaard:
”Vi har i byrådet vedtaget et fyrtårn om Fremtidens skole, og det er fordi vi oplever, at der er brug for at sætte en tydelig retning på udviklingen af vores folkeskole. Det handler selvfølgelig om det faglige niveau, som STUK også er optaget af, og så handler det om trivsel”.
STUK skriver i henvendelsen til Lolland Kommune, at man vurderer, at der er tale om vedvarende dårlig kvalitet, jf. folkeskolelovens § 57 d, stk. 4-5.
STUK lægger særligt vægt på følgende:
- At afgangsprøveresultaterne er signifikant under den socioøkonomiske reference, og at ingen skoler har præsteret over den socioøkonomiske reference.
- At kun 73,9% af eleverne overgår til en ungdomsuddannelse mod landsgennemsnittet på 87,2%.
- At kommunens strategiske arbejde for at forbedre kvaliteten ikke er tilstrækkeligt, herunder arbejdet med at sikre udmøntning af folkeskolestrategien, og hvordan den enkelte skoles autonomi understøtter dette (decentraliseret styring).
- Om kommunen har en langsigtet strategi for at sikre tilstrækkeligt bæredygtige læringsmiljøer på skolerne, både i forhold til økonomi, skolestruktur og den høje privatskolefrekvens.
Det har desuden spillet ind i STUKs vurdering, at ingen af eleverne på Specialskolen de seneste fire år har aflagt prøve i de bundne prøvefag.
Frihed under ansvar
STUK peger på balancen mellem de politisk formulerede mål og strategier og den enkelte skoles eget råderum, og stiller spørgsmålstegn ved, om der er tilstrækkelig opfølgning på mål og resultater.
Men Thomas Østergaard ser en vigtig værdi i, at den enkelte skole har ansvar for sin egen økonomi, faglighed osv.
”Ansvar forpligter, og vi skal som politikere ikke detailstyre skolerne. Vi skal formulere retningen og opstille nogle få, men vigtige målsætninger, og så er det ledelsen, medarbejderne og bestyrelsen på den enkelte skole, der skal tage fat og finde deres egen vej”, siger han.
Samtidig skal der være den nødvendige ledelsesmæssige opfølgning på, at kvaliteten på skolerne udvikler sig. Her kan det være nødvendigt at opjustere på kommunens egne læringskonsulenter, som skal sparre med skolerne om udviklingstiltag samt sørge for en kontinuerlig opfølgning, så vi er sikre på, at udviklingen går i den rigtige retning.
De konkrete tiltag er ikke fastlagt endnu og vil indgå i drøftelserne om ”Fremtidens skole”.
Bæredygtighed
STUK stiller spørgsmålstegn ved skolernes bæredygtighed, herunder skolestrukturen, læringsmiljøerne og konsekvenserne af den høje privatskolefrekvens.
Det er nødvendige og rigtige spørgsmål, siger Thomas Østergaard:
”Sådan som elevtallet udvikler sig, er vi nødt til at tage de ubehagelige diskussioner og tilpasse skolestrukturen, så vi får mere bæredygtige enheder. Med den stramme økonomi skal vi sikre, at vi bruger pengene rigtigt, og at der er fagligt stærke miljøer på vores skoler”, udtaler han.
”Fremtidens skole” skal skabes i fællesskab
Børne- og Skoleudvalget har planlagt en kick-off dag den 9. august, hvor politikerne sammen med ledere og medarbejdere på skoleområdet under overskriften ”Fremtidens skole” vil hente inspiration til den videre udvikling af folkeskolerne.
Med afsæt i temadagen skal de enkelte skoler give input tilbage til det politiske udvalg til, hvilke målsætninger og opfølgningspunkter, en fremtidig folkeskolestrategi skal indeholde.
”Jeg har en klar forventning om, at skolerne sørger for at få inddraget medarbejdere og bestyrelse i tilbagemeldingerne til udvalget, så vi får et bredt ejerskab til Fremtidens skole og strategien dermed bliver et dokument, der kommer ud og lever i praksis”, siger Thomas Østergaard.
Nøgleord
Kontakter
Thomas ØstergaardFormand for Børne- og SkoleudvalgetLolland Kommune
Tlf:41 42 21 28Rikke JensenDirektør
Tlf:24 91 40 70rije@lolland.dkInformation om Lolland Kommune
Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Elever som valgte Søllested Skole, da Horslunde Skole lukkede, har fortsat kørsel27.6.2025 10:58:11 CEST | Pressemeddelelse
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at de elever som valgte at starte i Landsbyordningen i Søllested, da skolen i Horslunde lukkede, fortsat kan blive befordret, selvom busrute 774 mellem Horslunde Terminal og Søllested Landsbyordning lukker pr. 29. juni 2025. Ordningen gælder for de elever, som kommer direkte fra den lukkede skole i Horslunde, samt for de elever, der dags dato har ladet sig indskrive i Landsbyordningen i forvisning om, at de kunne køre til skole med bus. Forældrene skal, som hidtil, betale hvad der svarer til buskortet på den tidligere rute. Den særlige aftale om befordring gælder i maksimalt 7 år. Således kan elever, der er indskrevet og starter i 0. klasse efter sommerferien, gøre deres skolegang færdig i Søllested Landsbyordning. Da der er tale om frit skolevalg skal alle eleverne, der benytter ordningen betale et beløb svarende til et almindeligt buskort. Tine Vinther Clausen, der er formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, fortæller: "I forbindel
Ny unik partnerskabsmodel vil støtte borgere med svær overvægt og skabe øget trivsel og sundhed gennem social effektinvestering27.6.2025 09:42:53 CEST | Pressemeddelelse
Et unikt offentlig-privat samarbejde med base på Lolland vil skabe bedre livskvalitet og sundere fremtidsudsigter for borgere med svær overvægt i Region Sjælland. Projektet "Et Liv i Balance" er netop søsat og skal vise vejen for fremtidens sundhedsvæsen gennem en ny samarbejdsmodel.
Alle borgmestre i øst står sammen: Byg flåde i Rødbyhavn – Østdanmark har det, der skal til17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek potentialet i øst. Sådan lyder en fælles opfordring til Regeringen fra samtlige borgmestre på Sjælland og Lolland-Falster, der ønsker at bringe Rødbyhavn i spil som nyt nationalt kraftcenter for Forsvarets flådebyggeri.
Høj kvalitet i kommunens dagtilbud: Børne- og Skoleudvalget sikrer bedre rammebetingelser5.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny tildelingsmodel, ny støttestruktur, ekstra midler og gæstehuse til de mindste. Det er nogle af de tiltag, der skal være med til at skabe en høj faglig kvalitet i kommunens dagtilbud i de kommende år.
Rikke Jensen stopper som direktør i Lolland Kommune2.6.2025 14:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter otte år som direktør i Lolland Kommune er det blevet tid til at prøve noget nyt. Sådan kan regnebrættet gøres op for Rikke Jensen, der har valgt at sige sit job op med udgangen af juni måned. Det betyder i første omgang en omrokering af direktionens ansvarsområder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum