Akademikerne

Ny vismandsrapport kritisk overfor regeringens kandidatreform: Advarer om tab af produktivitet og velstand

Del

Den nye vismandsrapport viser en dansk økonomi i topform. Samtidig slår rapporten fast, at regeringens forslag om at halvere kandidatuddannelserne kan få store konsekvenser for Danmarks produktivitet og velstand.

Formand for Akademikerne, Lisbeth Lintz, udtaler:

”Regeringen er slet og ret på katastrofekurs, hvis de vælger at gennemføre planerne om at afkorte kandidatuddannelserne. Sagkundskaben gentager igen og igen, at det kan få store økonomiske konsekvenser for Danmark. Men også for den enkelte færdiguddannede kan det økonomiske tab blive betydeligt”, siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.

Akademikerne er derfor enige med DØR’s anbefaling om, at en kandidatreform i givet fald bør indføres på forsøgsbasis for en mindre del af kandidatpladserne for at undersøge, om den har den ønskede virkning.

”Der er alt for meget at tabe og alt for store risici forbundet med at bruge kandidatuddannelserne som et eksperimentarium. Hvis man virkelig mener, at det er relevant at gå i den retning, mener vi, at man som minimum må holde sig til en forsøgsbaseret tilgang. Det vil give mulighed for en grundig evaluering af reformens virkninger, hvilket er helt afgørende. Beslutninger af denne størrelse bør være velovervejede, ikke mindst når der er tale om et område, der kan få betydning for produktivitet og velstand mange år frem”, siger Lisbeth Lintz.

Det bør give regeringen stof til eftertanke, at DØR er kritiske over for regeringens forslag om at forkorte kandidatuddannelserne, samtidig med at den nye vismandsrapport viser, at dansk økonomi er i topform, og at der ikke er behov for drastiske reformer.

”En forkortelse af kandidatuddannelserne kommer til at betyde en permanent sænkning i uddannelsesniveauet i Danmark, hvilket alt andet lige vil skade produktiviteten. Det sidste, vi har brug for, er tiltag, der skader produktiviteten. Eftersom økonomien er så stærk, er der tværtimod rum til at foretage langsigtede investeringer. Vi mener, det er oplagt at styrke uddannelserne, for vi kan ikke se andet, end at danske virksomheder også i fremtiden vil være dybt afhængige af et højt kompetenceniveau”, siger Lisbeth Lintz.

For yderligere kommentarer

Kontakt Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, på 24888442 eller på ll@ac.dk

Nøgleord

Kontakter

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2023 ca. 480.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

I Finansministeriet har medarbejderne en 6 dages arbejdsuge - 52 uger om året18.9.2023 20:38:52 CEST | Pressemeddelelse

Mens meldingerne vokser om eksploderende arbejdspres blandt akademikere i staten, så er det i Finansministeriet blevet normalt, at deres medarbejdere arbejder en dag ekstra om ugen. Dvs. langt udover den normale arbejdstid på 37 timer. En ny aktindsigt fra Akademikerne viser, at I Finansministeriets departement er det ugentlige merarbejde for fuldmægtige fra 2019 til 2021 steget fra 4,9 timer til 7,4 timer, hvilket svarer til en stigning på hele 50 pct.

Akademikerne: Finansloven fejer benene væk under uddannelsesreform31.8.2023 13:31:51 CEST | Pressemeddelelse

Akademikerne finder det stærkt kritisabelt, at regeringens eksperiment med hele universitetsområdet ikke er er tiltænkt med en krone. Regeringen har i finanslovsforslaget 2024 ikke fundet plads til løsninger i forhold til den historiske reform på uddannelsesområdet – kandidatreformen. Derudover mangler den i regeringsgrundlaget stort annoncerede ”uddannelseskonto” til alle danskere samt det massive arbejdspres blandt statens medarbejdere.

Akademikerne: Alarmerende behov for national strategi for international rekruttering5.7.2023 09:36:08 CEST | Pressemeddelelse

Den altoverskyggende trussel mod det danske velfærdssamfund er manglen på dygtige medarbejdere. Uden et gearskift og en indsats for at rekruttere international arbejdskraft taber Danmark kapløbet mod andre lande i en tilsvarende situation. Derfor skal arbejdsmarkedets parter og regeringen lave en national strategi. Det kan oplagt ske via den kommende permanente trepartsinstitution.

Akademikere kan få lønløft ved at skifte til det private13.6.2023 12:56:49 CEST | Pressemeddelelse

Akademikernes formand ser en mere fleksibel lønmodel som en nøgle til at tage livtag med rekrutteringsudfordringerne i den offentlige sektor. Og frygter yderligere medarbejderflugt. Som den eneste gruppe kan akademikere i det offentlige skifte til det private og få en væsentlig bedre løn. Det fremgår af Lønstrukturkomiteens rapport. Rapporten viser, at en række akademikergrupper tjener 20-30 pct. mere på det private arbejdsmarked sammenlignet med i den offentlige sektor.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum