Psykiatrifonden

Nye tal for tvang viser at den akutte psykiatri er brudt sammen

Del

Tvang i psykiatrien skal altid være en undtagelse. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser desværre, at det nærmere er regel end undtagelse i den akutte psykiatri i dag. Det mener Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen. “Alle advarselslamper blinker, men før der viser sig reel politisk vilje til at lave det om, så er jeg bange for, at det fortsat bliver værre”, siger han.

De nye tal fra Sundhedsstyrelsen taler et tydeligt sprog, mener Psykiatrifonden:
“At tvangen stadig stiger er en menneskelig og professionel falliterklæring. Psykiatrien – og måske særligt børne- og unge psykiatrien - er ved at bryde sammen”, siger Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen.
 
I ti år har der været talt politisk om, at man ville nedbringe tvangen. Der er lagt strategier, målsætninger og handleplaner. Men i de samme ti år er antallet af børn under 18, der bliver tvangsindlagt, i hele landet steget med 76%, og i tre af regionerne er antallet mere end fordoblet.

Tvang koster tillid 
“Hver gang et menneske udsættes for tvang af ham eller hende, hvis arbejde det er at hjælpe og helbrede vedkommende, så falder tilliden en lille smule. Det betyder, at der går meget længere tid, før man får det bedre”, siger Torsten Bjørn Jacobsen.
 
Han efterlyser politisk vilje til reelle forandringer og ikke mere snak:

 “Alle advarselslamper blinker, men før der viser sig reel politisk vilje til at lave det om, så er jeg bange for, at det fortsat bliver værre”, siger han.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Frederik fra Give: Det bedste, jeg har gjort for mig selv, var at fortælle om min angst27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Nogle gange føles et angstanfald som at stå midt i en orkan, men man kan lære at leve med den, siger Frederik Broch fra Give. Angsten ramte ham i gymnasieårene. Nu er han 24 og i fuld gang som selvstændig fotograf – og angsten kan stadig lure. Det fortæller han i denne uges afsnit af en ny podcast fra Psykiatrifonden og SIND Ungdom, ”Jeg er ikke den eneste”.

‘Jeg er ikke den eneste’: Kom til premiere på ny podcast og hør unge tale frit om sårbarhed og mistrivsel14.9.2023 15:16:23 CEST | Presseinvitation

Psykiatrifonden og SIND Ungdom fortsætter sit stærke samarbejde i projektet ‘Jeg er ikke den eneste’. Resultatet er en ny podcastserie, en række events, samtalesaloner og undervisningspakker, der vil rokke ved måden, unge tænker og taler om psykisk sårbarhed og psykisk sygdom. Første afsnit får premiere ved et event i LitteraturHaus på Nørrebro i København torsdag d. 21. september, hvor du kan møde flere af deltagerne og podcastvært Rikke Collin.

Robusthedskommissionens anbefalinger: Sæt altid patienten først – ikke systemet11.9.2023 11:42:12 CEST | Pressemeddelelse

Digitale løsninger, øget brug af teknologi, senere tilbagetrækning og et opgør med faglige siloer er nogle af Robusthedskommissionens svar på, hvordan vi sikrer mere personale og bedre tid. ”Gode løsninger, også for en psykiatri, der skriger på ressourcer. Men det kræver, at vi holder fast i, at patientens behov altid kommer før systemets,” siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum