Assens Kommune

Assens Kommune viser vejen for at fremme bæredygtighed i byudvikling med Kulturkajen

Del

I begyndelsen af juni slår Assens bys nye kulturelle samlingspunkt, Kulturkajen, dørene op. Kulturkajen giver nyt liv i bymidten og er samtidig et eksempel på, hvordan klima og bæredygtighed kan tænkes med, når byen udvikles.  Den filantropiske forening Realdania, støtter Kulturkajen.

Byudviklingen er i fuld gang i Assens, og til juni åbner byens nye kulturelle samlingssted, Kulturkajen, og den nye samlende havneplads, Willemoes Plads.

I projekterne har Assens Kommune arbejdet målrettet for at mindske CO2 aftrykket ved at tænke genbrug af materialer og klimavenlige løsninger i transformationen af det gamle rådhus i Assens og havnepladsen. Konkret viser en bæredygtighedsrapport, at der i projektet er sparet 21,5 tons CO2 undervejs i projektudviklingen.

”Med projektet viser Assens Kommune vejen for, at man sagtens kan udvikle og gøre byer attraktive og mere levende, mens man prioriterer løsninger, der understøtter cirkulære og klimabevidste valg. Det at genanvende bygninger til nye formål og tænke på bygningens CO2 belastning undervejs i udviklingen af et projekt vil være noget, som vi alle skal gøre meget mere af fremover. Projektet er et rigtig godt eksempel på, at det er lykkedes”, fortæller Astrid Bruus Thomsen. Hun er programchef hos den filantropiske forening, Realdania, som har støttet projektet.

”Vi har helt fra begyndelsen, haft ambitioner om at mindske CO2 aftrykket så meget som muligt i projektet, hvorfor vi også i samarbejde med arkitekterne har afdækket, hvordan det kunne ske helt fra begyndelsen”, fortæller Michael Revheim Würtz, der er Assens Kommunes projektleder på Kulturkajen.

Genanvendt træ kommer fra værftshal

Og det er ikke så lidt, som er genanvendt i transformationen fra tidligere rådhus til multifunktionelt kulturhus med moderne bibliotek, virksomhedsrådgivning, turistkontor, samt møde- og kompetencecenter.

Det træ, som er brugt indenfor til at skabe en gigantisk læse- og udsigtstrappe, kommer fra en gammel værftslagerhal, som skulle rives ned. De loftsplader, gulvtæpper og døre, som i forvejen var i bygningen blev pillet ned og er nu også genanvendt i bygningen.

”I alt var der 40 døre, og de var i fin stand. De 21 af dem har vi genbrugt i Kulturkajen, mens 9 døre er sat op i nogle af vores børnehaver og skoler og de sidste 10 ligger på lager og kan sættes op andre steder”, fortæller Michael Revheim Würtz.

Men det er langt fra det eneste, som er gjort for at gøre opførelsen af Kulturkajen, så klimavenlig som muligt. Også ventilationen og belysningen er blevet mere energivenlig.

Og det er ikke kun i byggefasen, at klima og genanvendelse har fyldt. Også hos AssensBibliotekerne, som er en af de kommende beboere i huset, har de tænkt genanvendelse og upcycling.

Upcycling tænkt ind i indretningen

De har nemlig genanvendt gamle reoler og møbler fra eget og andre biblioteker, men samtidig har de også indgået interessante samarbejder i forhold til indretningen:

”Vi har i samarbejde med kommunens Beskæftigelsescenter upcyclet gamle borde med metalplader og lavet en bardisk af genbrugstræ til ungeafdelingen. Og så har vi fået koøjer og andre gamle maritime ting fra Assens Skibsværft, som kommer til at skabe stemning i børneafdelingen”, fortæller Lone Rahbek Christensen, Bibliotekar på AssensBibliotekerne.

Assens Kommune har ifølge en ny rapport fra SKI, Danmarks næstmindste udledning af CO2-e, når man sammenligner kommunernes i indkøb, som også indebærer byggeri.

”Der sker en stor CO2-udledning, når man bygger nyt. Derfor har vi stort fokus på, hvordan vi kan udnytte og udvikle de bygninger, vi har, til andre formål og genanvende, så meget vi kan på tværs af projekter”, fortæller formand for Miljø, Teknik og Planudvalget i Assens Kommune, Jens Jakobsen.

Officiel åbning af Kulturkajen
Den 10. juni bliver Kulturkajen og den tilhørende nye grønne havneplads, Willemoes Plads, åbnet officielt.

Du kan læse mere om åbningen, og programmet for dagen her: www.assens.dk/kulturkajen

Nøgleord

Kontakter

Jens JakobsenFormand for Miljø, Teknik og PlanudvalgetAssens Kommune

Tlf:21 60 82 83

Astrid Bruus ThomsenProgramchefDen filantropiske forening Realdania

Tlf:29 69 52 23

Michael Revheim WürtzProjektleder i Byggeri og EjendomAssens Kommune

Tlf:23 43 34 49

Lone Rahbek ChristensenBibliotekar på AssensBibliotekerneAssens Kommune

Tlf:24 96 02 17

Billeder

Links

Om Assens Kommune

I vores fællesskab er der hjerterum, albuerum og højt til loftet. Vi har plads både til dem, der bidrager til fællesskabet og til dem, der har brug for det. Hos os lever det gode nærdemokrati og aktive medborgerskab.

Følg pressemeddelelser fra Assens Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Assens Kommune

Robotter doserer medicinen og skaber mere tid til pleje- og omsorgsopgaver3.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Ifølge nye tal fra Region Syddanmark ligger Assens Kommune højt på listen over syddanske kommuner med flest borgere på såkaldt dosispakket medicin. Og topper listen på Fyn. Det gavner både patientsikkerheden og frigiver tid til andre opgaver for medarbejderne på social- og sundhedsområdet. Årsagen skal findes i kommunens målrettede ansættelse af to farmakonomer og et godt samarbejde med de praktiserende læger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye