Kontrol viser fejl hos næsten ni ud af ti tatovører
273 tatoveringssteder havde i 2022 tilsynsbesøg fra Sikkerhedsstyrelsen, og resultaterne viser, at der er god grund til kontrollen med, at reglerne bliver fulgt af hensyn til kundernes sikkerhed. Kun 28 steder var der ikke noget at komme efter, og otte steder slap med vejledning om forbedringer, mens 237 tatoveringssteder blev mødt af krav om at efterleve tatoveringsreglerne.
En hyppig fejl var, at tatoveringsstederne ikke kunne fremvise den krævede dokumentation for blækket, de havde anvendt til tatoveringer. Det var et problem på næsten 50 procent af tilsynene. Lige så ofte var der fejl ved opbevaringen af tatoveringsudstyret. Det skal efter reglerne opbevares i lukket skab, skuffe eller kasse, men udstyret var på halvdelen af tatoveringsstederne ikke gemt væk.
Blandt andre problemer, der blev registreret ved tilsynene, var, at næsten hver tredje tatovør ikke havde bevis for hygiejnekursus, og at cirka 20 procent af tatovørerne ikke havde styr på korrekt håndhygiejne. Derudover sørgede cirka hvert fjerde sted ikke for at forberede kundernes hud korrekt, før tatoveringen begyndte.
- Hygiejne er helt afgørende for kunderne, når der tatoveres, og derfor er det et krav, at tatovører skal have gennemført et hygiejnekursus. Men de skal selvfølgelig også bruge det, de har lært om hygiejne, når de tatoverer kunderne i hverdagen, og det kan vi se, at der er en del, der glemmer, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
Som kunde hos en tatovør skal man have udleveret informationsmateriale, der er udarbejdet af Styrelsen for Patientsikkerhed, inden tatoveringen begynder. Hos cirka hver tredje af de kontrollerede tatoveringssteder blev informationen ikke udleveret.
- Som kunde har man krav på at vide, hvad man skal være opmærksom på, både inden man træffer beslutningen om at blive tatoveret og bagefter. Og det er tatovørens ansvar, at kunderne får informationsarket, siger Søren Assenholt Muff.
De 273 kontrollerede tatoveringssteder er alle registreret hos Sikkerhedsstyrelsen, hvor tatoveringsstedsregistret kan ses på www.sik.dk/tattooregister. Men tilsynene viste, at der ikke helt var styr på, hvilke tatovører der arbejdede på tatoveringsstederne. Cirka på hvert femte tatoveringssted var oplysninger om tatovørerne ikke opdateret i tatoveringsstedsregistret. Det skal ske inden for rimelig tid, når tatovører stopper, eller der kommer nye til, typisk inden for to uger.
- På de tatoveringssteder, der er registrerede, fører Sikkerhedsstyrelsen tilsyn med, at bl.a. hygiejnen er i orden, og at tatovørerne har været på hygiejnekursus. Det har stor betydning for, at man som kunde kan være tryg, når man beslutter sig for at få en tatovering, siger Søren Assenholt Muff.
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at forbrugere gør opmærksom på tatoveringssteder, der ikke er registrerede. Det kan fx ske med en email til sik@sik.dk eller via www.sik.dk/tip.
- Giv os besked, hvis du kender til et tatoveringssted, der ikke er blevet registreret. Så har vi mulighed for at kontrollere oplysningerne og evt. bede politiet gribe ind over for ejeren. Det er ulovligt at tatovere kunder på et tatoveringssted, der ikke er registreret, og det kan koste bøder, understreger Søren Assenholt Muff.
Sikkerhedsstyrelsen vil orientere brancheforeningerne for tatovører om de problemer, der er konstateret ved tilsynene. Dermed kan de informere medlemmerne om, hvad de bør være særligt opmærksomme på.
Kontakter
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen advarer: Det kan ende med en gaseksplosion6.9.2023 09:30:16 CEST | Pressemeddelelse
I 2023 har der indtil videre været 155 sager med manglende eller forkert afpropning af gasinstallationer, hvor gassen stille har kunnet sive ud. Heraf drejer 108 af sagerne sig om ulovligt udført arbejde, hvor vedkommende, der har taget gasinstallationen ned, ikke har haft autorisation til at gøre det.
Europæisk projekt afslører farlige USB-opladere12.7.2023 10:22:30 CEST | Pressemeddelelse
På tværs af 21 EU-lande har der været sat fokus på sikkerheden ved USB-opladere, blandt andet til mobiltelefoner, og det har vist sig at være med god grund. I alt 120 USB-opladere er blevet testet, og der var fejl ved 74 procent af opladerne.
Det er forbudt at anvende farligt skæreudstyr til buskryddere10.7.2023 12:54:00 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen sætter gang i kontrol af forhandlere af udstyr til håndbårne buskryddere.
Det bliver forbudt at medbringe lattergas på offentlige steder eller sælge det til andre30.6.2023 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra midnat strammes reglerne for salg og besiddelse af lattergas. Dette skal mindske risikoen for sundhedsmæssige skader ved at bruge lattergas som rusmiddel.
Sikkerhedsstyrelsens kontrol viser fejl med tobaks- og nikotinprodukter i fire ud af ti butikker12.6.2023 08:52:38 CEST | Pressemeddelelse
For at sikre forbrugernes sikkerhed skal butikkerne efterleve reglerne for tobaks- og nikotinprodukter. Men Sikkerhedsstyrelsens kontrol i 2022 viste, at der var fejl hos hele 44 procent af de kontrollerede butikker. Næsten hver femte blev politianmeldt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum