Kontrol viser fejl hos næsten ni ud af ti tatovører
273 tatoveringssteder havde i 2022 tilsynsbesøg fra Sikkerhedsstyrelsen, og resultaterne viser, at der er god grund til kontrollen med, at reglerne bliver fulgt af hensyn til kundernes sikkerhed. Kun 28 steder var der ikke noget at komme efter, og otte steder slap med vejledning om forbedringer, mens 237 tatoveringssteder blev mødt af krav om at efterleve tatoveringsreglerne.
En hyppig fejl var, at tatoveringsstederne ikke kunne fremvise den krævede dokumentation for blækket, de havde anvendt til tatoveringer. Det var et problem på næsten 50 procent af tilsynene. Lige så ofte var der fejl ved opbevaringen af tatoveringsudstyret. Det skal efter reglerne opbevares i lukket skab, skuffe eller kasse, men udstyret var på halvdelen af tatoveringsstederne ikke gemt væk.
Blandt andre problemer, der blev registreret ved tilsynene, var, at næsten hver tredje tatovør ikke havde bevis for hygiejnekursus, og at cirka 20 procent af tatovørerne ikke havde styr på korrekt håndhygiejne. Derudover sørgede cirka hvert fjerde sted ikke for at forberede kundernes hud korrekt, før tatoveringen begyndte.
- Hygiejne er helt afgørende for kunderne, når der tatoveres, og derfor er det et krav, at tatovører skal have gennemført et hygiejnekursus. Men de skal selvfølgelig også bruge det, de har lært om hygiejne, når de tatoverer kunderne i hverdagen, og det kan vi se, at der er en del, der glemmer, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
Som kunde hos en tatovør skal man have udleveret informationsmateriale, der er udarbejdet af Styrelsen for Patientsikkerhed, inden tatoveringen begynder. Hos cirka hver tredje af de kontrollerede tatoveringssteder blev informationen ikke udleveret.
- Som kunde har man krav på at vide, hvad man skal være opmærksom på, både inden man træffer beslutningen om at blive tatoveret og bagefter. Og det er tatovørens ansvar, at kunderne får informationsarket, siger Søren Assenholt Muff.
De 273 kontrollerede tatoveringssteder er alle registreret hos Sikkerhedsstyrelsen, hvor tatoveringsstedsregistret kan ses på www.sik.dk/tattooregister. Men tilsynene viste, at der ikke helt var styr på, hvilke tatovører der arbejdede på tatoveringsstederne. Cirka på hvert femte tatoveringssted var oplysninger om tatovørerne ikke opdateret i tatoveringsstedsregistret. Det skal ske inden for rimelig tid, når tatovører stopper, eller der kommer nye til, typisk inden for to uger.
- På de tatoveringssteder, der er registrerede, fører Sikkerhedsstyrelsen tilsyn med, at bl.a. hygiejnen er i orden, og at tatovørerne har været på hygiejnekursus. Det har stor betydning for, at man som kunde kan være tryg, når man beslutter sig for at få en tatovering, siger Søren Assenholt Muff.
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at forbrugere gør opmærksom på tatoveringssteder, der ikke er registrerede. Det kan fx ske med en email til sik@sik.dk eller via www.sik.dk/tip.
- Giv os besked, hvis du kender til et tatoveringssted, der ikke er blevet registreret. Så har vi mulighed for at kontrollere oplysningerne og evt. bede politiet gribe ind over for ejeren. Det er ulovligt at tatovere kunder på et tatoveringssted, der ikke er registreret, og det kan koste bøder, understreger Søren Assenholt Muff.
Sikkerhedsstyrelsen vil orientere brancheforeningerne for tatovører om de problemer, der er konstateret ved tilsynene. Dermed kan de informere medlemmerne om, hvad de bør være særligt opmærksomme på.
Kontakter
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum