TV 2 Danmark

Ny, dansk dokumentarserie viser nem handel med stoffer

Del

Det er uhyggeligt nemt at købe og sælge hårde stoffer, viser tidligere narkobetjent i ny TV 2-dokumentar.

Hver 12. ung under 25 år har et aktuelt forbrug af narkotika ifølge Sundhedsstyrelsen. Men hvor nemt er det egentlig at handle med stoffer i Danmark?

Det undersøger tidligere narkobetjent René Dahl Andersen i den nye dokumentarserie 'Én gang narkostrømer' på TV 2 og TV 2 Play.

René Dahl Andersen har arbejdet i mange år som narkobetjent, før han blev suspenderet. I første afsnit af dokumentaren skal han ikke bruge lang tid på gaden, før han lykkes med at interviewe to unge drenge, der handler med stoffer.

De er 16 og 17 år gamle, går i 9. og 10. klasse, har fået fri fra skole og har lige solgt 50 gram kokain til pushere, der skal sælge det videre på gaden. Den ene dreng fortæller, at han afregner for 200 gram kokain hver dag, hvilket giver mere end et kilo kokain om ugen.

- Jeg har været hernede (på Halmtorvet red.) i næsten 14 år. Jeg har aldrig taget en 16-årig hernede. Altså som i aldrig. Jeg har ikke engang været tæt på, og i dag har jeg været hernede i tre kvarter. Det er noget vildere, end da jeg var her for fem år siden, desværre, forklarer René Dahl Andersen.

Stoffer gennem sociale medier

Når René tager temperaturen på gaden, ser problemerne med stoffer altså ud til at være eskaleret. Det samme gør sig gældende, når han i programmerne undersøger, hvor nemt tilgængelige stofferne er blevet for de unge.

Sammen med en af sine tidligere venner fra jobbet, undersøger han, hvordan man bestiller narkotika over sociale medier. Og det lykkes forbavsende nemt at få kontakt til folk, der sælger stoffer.

- Altså fra at vi oprettede en profil, til der var hul igennem, der gik to-tre minutter. Og der gik under en halv time, inden der var svar, siger René.

- Jeg vil ikke sige, at jeg er rystet, for jeg vidste godt fra mit netværk, at det var så nemt her. Men når det bliver synliggjort på under en halv time, hvor nemt det er, så bliver jeg både harm og bitter, siger han.

Da René fører eksperimentet ud i livet og faktisk bestiller stoffer via sociale medier, mens han får en kop kaffe på en café i København, giver det også pote. Efter kort tid ruller et af de såkaldt 'hvide bude' op for at sælge ham kokain.

Endnu en gang får René et interview med sælgeren, hvor det kommer frem, at han er i gang med at uddanne sig til pædagog. Han forklarer, at han bruger den høje indtægt fra stoffer til at understøtte sit store privatforbrug, og at han ikke kan lade være.

- Det er ligesom, at du ikke kan sige til en narkoman, at han skal stoppe med at ryge hash, når han er vant til at ryge hele tiden, siger sælgeren.

- Det er en vild sammenligning, konstaterer René.

- Det er sammenligningen for mig. For når du først smager pengene, og du har et højt forbrug og en høj indtægt, så tænker du automatisk, okay, det er din måde, det er en nem måde, siger sælgeren.

'Én gang narkostrømer' følger René Dahl Andersen over tre afsnit, og første afsnit har premiere onsdag 10. maj på TV 2 og TV 2 Play.

Nøgleord

Kontakter

Links

TV 2 Danmark er en medievirksomhed med store digitale ambitioner og en mangeårig stærk position på det danske tv-marked. Vi arbejder hver dag for, at alle danskere via TV 2 Play, tv2.dk og alle vores kanaler kan holde sig opdateret og underholdt eller tage del i den offentlige debat. TV 2 Danmark er ejet af den danske stat, og vi driver public servicevirksomhed på kommercielle vilkår. På tværs af alle vores platforme er vi i kontakt med over 80 procent af danskerne i løbet af en uge. Vi bor på Kvægtorvet i Odense og på Teglholmen i København.

Følg pressemeddelelser fra TV 2 Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TV 2 Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum