Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune godkender Aflandshage Vindmøllepark og styrker klimaindsatsen markant

Del
Borgerrepræsentationen i København har på mødet 4. maj 2023 godkendt projektet omkring Aflandshage Vindmøllepark, hvor der skal opstilles 26 havvindmøller. København tager dermed et stort skridt videre i sin grønne omstilling.

Klimakrisen stiller verdens lande og byer over for en klar udfordring; der skal fart på den grønne omstilling, og der skal handles nu. Derfor forsøger Københavns Kommune løbende at igangsætte nye grønne løsninger, som kan mindske CO2-udledningen. Med godkendelse af den nye Aflandshage Vindmøllepark i Øresund tager kommunen et stort skridt i en grønnere retning.

”Mens stater taler, handler byer. Godkendelsen af Aflandshage Vindmøllepark er en historisk milepæl i Københavns grønne indsats. Med vindmølleparken kan der leveres grøn og bæredygtig strøm, der svarer til omkring 300.000 husstandes forbrug. Det er jeg stolt over; vi skal handle på klimakrisen, så vi både fremtidssikrer vores byer og inspirerer andre til en grønnere retning,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Opstillingen af havvindmøllerne sker som et led i Københavns Kommunes Klimaplan 2025, hvor netop opstillingen af vindmøller udgør et centralt element ift. at indfri målsætningen om CO2-neutralitet i Københavns Kommune. Aflandshage Vindmøllepark vil bestå af 26 havvindmøller, som tilsammen kan levere grøn strøm til det, som svarer til 300.000 husstandes forbrug.

”Vi har brug for enormt meget strøm til den grønne omstilling. Vi skal ikke bare erstatte den sorte strøm med vedvarende energi, vi skal også bruge meget mere strøm. Til varmeproduktion, til landtransport, til landstrøm til skibe og til fremtidens brændstof til både fly og skibe. Det er jeg glad for, at vi nu kan bidrage til i København”, siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).

Anlægget af havvindmølleparken kan sket relativt hurtigt. Havbundsundersøgelser i Øresund er allerede i gang, så anlægsarbejdet af vindmølleparken kan begynde i 2025. Aflandshage Vindmøllepark kan være i fuld drift i 2026 – og levere grøn strøm til de mange forbrugere og virksomheder i Øresundsregionen.

”Jeg er virkelig glad for, at vi har opbakning til HOFORs vigtige havvindmølleprojekt fra vores ejere. Aflandshage er det største af alle vores sol- og vindprojekter – og derfor en hjørnesten i vores arbejde med at omstille energiproduktionen til vedvarende og grønne løsninger. Med Aflandshage bidrager vi til at skabe en klimaneutral hovedstad, og vi trækker forrest i forhold til den grønne omstilling i hele Øresundsregionen. Det er jeg utroligt stolt over,” siger Susanne Juhl, der er bestyrelsesformand for HOFOR.

Med Borgerrepræsentationens godkendelse af Aflandshage Vindmøllepark mangler nu kun den endelige godkendelse af projektet fra HOFORs bestyrelse. Den forventes i løbet af september måned, når de sidste kontrakter er forhandlet på plads. 

Fakta

  • De 26 havvindmøller er 11 MW vindmøller, som tilsammen kan producere grøn strøm, der svarer til 300.000 husstandes forbrug.
  • Strømmen fra Aflandshage Vindmøllepark vil også kunne indgå i Ørsted og HOFORs tentative aftale om ’Power to X’, hvor der skal udvikles syntetiske brændstoffer til fx fly og lastbiler. 
  • Vindmøllefundamenterne etableres på havbunden. Denne løsning vurderes at give optimale betingelse i forhold til at skabe et kunstigt stenrev omkring møllerne – til gavn for havbiologien i Øresund og Køge Bugt.
  • For nyligt har HOFOR skrevet kontrakt med Siemens Gamesa om at levere de i alt 26 havvindmøller til Aflandshage Vindmøllepark

Kontaktoplysninger

  • Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via pressekonsulent, Simon Kærup, 2492 6298, mail el1u@kk.dk
  • Teknik- og miljøborgmester Line Barfod via pressechef Simon Nyborg, 2152 5160, mail uv6k@kk.dk
  • Bestyrelsesformand for HOFOR Susanne Juhl via pressechef Christina Otzen 2795 2147, chot@hofor.dk

 

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum