Foredrag på Krigsmuseet: Magrethe 1. samlede hele Norden

Margrete 1. fik en helt uhørt position for en kvinde i middelalderen og var i 36 år den reelle magthaver i Danmark.
Allerede som 10-årig blev hun gift med den norske Kong Haakon for at sikre en alliance mellem Danmark og Norge - resten af hendes liv kom til at handle om at skabe magtfulde alliancer.
Med lige dele diplomatisk snilde og iskold krigsførelse etablerede Magrethe 1. den legendariske Kalmarunion mellem Danmark, Norge og Sverige.
Unionen var uden sidestykke og omfattede også Finland, Island, Færøerne og Grønland. Det gjorde den til den største statsdannelse i Europa målt på areal og tilmed den stærkeste magt i området omkring Østersøen.
Generelt undgik Margrete 1. åben krig og foretrak at vinde sine kampe ved forhandlingsbordet, men visse situationer krævede et opgør på slagmarken.
Det var tilfældet med Slaget ved Falköping den 24. februar 1389, der blev afgørende for Nordens historie. Her nedkæmpede Margretes styrker den svenske kong Albrechts hær, og kongen og hans søn blev taget til fange og ført til Lindholm slot. Det var en sejr, der vakte opsigt i udlandet.
Til dette Fad & Foredrag fortæller historiker Vivian Etting om Magrethe 1.’s krige og om hendes helt særlige politiske tæft for at skabe magtfulde alliancer.
Billetten inkluderer en kold fadøl for gæster over 18 år, til gæster under 18 år inkluderer billetten en vand.
Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.
Information
Tid: torsdag, den 25. maj 2023 kl. 17.00 – 19.00
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K.
Pris: 150 kr.
Nøgleord
Kontakter
Julie LorenzenKommunikationsansvarligNationalmuseet, Krigsmuseet
Tlf:41206042Julie.Lorenzen@natmus.dkBilleder
Links
Information om Krigsmuseet
På Krigsmuseet kommer du tæt på Danmarks krige og krigshistorie.I vores udstillinger kan du rejse med en ung dansk soldat til det krigshærgede Afghanistan, gå på opdagelse blandt modellerne af historiske krigsskibe fra den danske flåde, udforske historierne om 21 danske krige de seneste 500 år og se nærmere på vores skatkammer, der rummer enestående krigsklenodier fra hele verden.
Følg pressemeddelelser fra Krigsmuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krigsmuseet
Giv ti krigshistoriske foredrag og en kold øl i julegave1.12.2023 13:32:52 CET | Pressemeddelelse
Krigsmuseet tilbyder nu sæsonkort, der giver adgang til ti foredrag i 2024, der spænder over alt fra snigskytter til danske sørøvere i kamp mod briterne til Winston Churchills unge, vilde år.
Fad & Foredrag: Droner i krig på fremtidens kampplads22.11.2023 15:43:34 CET | Pressemeddelelse
Krigen i Ukraine har for alvor vist, hvordan droner har forandret den militære kampplads for altid. Dette Fad & Foredrag på Krigsmuseet dykker ned i, hvad de intelligente, fjernstyrede våben betyder for nutidens og fremtidens krige.
Fordrag på Krigsmuseet om Harald Blåtand: Fra udkantsland til stormagt1.11.2023 16:14:49 CET | Pressemeddelelse
900-tallet var en tid med store forandringer for det danske samfund. På sin runesten i Jelling fortæller vikingekongen Harald Blåtand, at han var den ansvarlige for denne udvikling. Det er temaet for næste Fad & Foredrag på Krigsmuseet.
Ekstraordinært foredrag på Krigsmuseet: Når byen bliver en kampplads26.10.2023 16:02:37 CEST | Pressemeddelelse
Ender krigen mellem Israel og Hamas med en landinvasion og kampe i Gaza City, vil det langt fra være første gang, israelske soldater udkæmper et slag med byen som kampplads. Bykampe rummer nogle helt særlige udfordringer for både soldater og civile. Det er fokus for dette Fad & Foredrag på Krigsmuseet.
Sjælden Tordenskiold-kårde blev i dag udstillet på Krigsmuseet2.10.2023 12:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Den danske søhelt Tordenskiold har i dag fået sin helt egen montre på Krigsmuseet i København, hvor flere af hans ting – blandt andet en sjælden kårde – nu bliver udstillet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum