Esbjerg Kommune

Tre arkitektteams vil forme Esbjergs fremtid

Del
Esbjerg Kommune har inviteret tre konkurrenceteams med byudvikling som spidskompetence til at komme med deres individuelle bud på, hvordan Esbjerg midtby og Rørkjær skal udvikle sig. Startskuddet for arbejdet lød mandag den 24. april, hvor de tre teams deltog i et kickoff-arrangement.
Efter en gåtur i Esbjerg sluttede mandagens kickoff med et samlet møde, hvor firmaerne Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt deltog sammen med repræsentanter fra Esbjerg Kommune.
Efter en gåtur i Esbjerg sluttede mandagens kickoff med et samlet møde, hvor firmaerne Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt deltog sammen med repræsentanter fra Esbjerg Kommune.

Mandag lød det officielle startskud til parallelkonkurrencen, om hvordan Esbjerg midtby og Rørkjær skal udvikle sig. Konkurrencen bliver et vigtigt bidrag til en ny udviklingsplan for Esbjergs bymidte og Rørkjær. Ved kickoff-arrangementet blev tre konkurrerende arkitektteams præsenteret for et ambitiøst konkurrenceprogram. Et konkurrenceprogram, der er et produkt af et forarbejde, hvor mange borgere og interessenter har været med til at fortælle, hvad der karakteriserer byens eksisterende kvaliteter og udstikke ambitioner for byens fremtidige udvikling. Esbjerg Byråd godkendte den 17. april konkurrenceprogrammet, der danner grundlag for konkurrencen.

"Byudviklingen skal favne mange ønsker og krav, og jeg glæder mig til at se, hvordan de tre teams griber opgaven an. Fx skal det tænkes ind, hvordan byen bliver til et attraktivt sted at bo for familier, hvordan handelslivet kan blomstre og hvordan besøgende får en god oplevelse, der giver lyst til flere besøg. De udvalgte konkurrenceteams skal sætte nye, spændende og kreative billeder på vores visioner om en by med aktivitet, kultur og oplevelser", siger borgmester og formand for dommerkomiteen Jesper Frost Rasmussen.

De tre konkurrerende teams består af firmaerne Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt.

Rørkjær får ny rolle i fremtidens Esbjerg
Området som de tre teams skal arbejde med, indeholder ud over bymidten også Rørkjær, der ligger på den østlige side af banelegemet. Med en central beliggenhed koblet med områdets blandede karakter åbner der sig spændende muligheder for at skabe byområder med byrum og bebyggelser, der er anderledes end resten af midtbyen.

”Jeg kan sagtens forestille mig, at fx dele af Rørkjærområdet kan anvendes meget anderledes end vi oplever i dag. Rørkjær har kvaliteterne og beliggenheden til at komme i spil på en helt anden måde end i dag. Udefrakommende kender kun området, fordi det er en adgangsvej til Broen eller Tobakken, men Rørkjær kan mere,” siger formand for Plan & Byudviklingsudvalget Henning Ravn.

Fra fem til tre teams
Oprindeligt var fem teams i spil som potentielle deltagere i konkurrencen, men efter et udvælgelsesforløb med blandt andet interviews og dialog om opgaven, blev feltet indsnævret. I startboksen sidder nu tre teams, der få lov til at arbejde videre med opgaven. Der er tale om firmaer, der på hver sin vis har et meget stort kendskab til byudviklingsopgaver og ser potentialet i en moderne by, der orienterer sig mod beboere og besøgende.

"For mange er det jo lidt af en drømmeopgave at få lov til at kaste sig over et projektområde af denne størrelse. Det giver nogle spændende muligheder, og det var en motiverende faktor for de kvalificerede teams, der tæller stærke profiler inden for byudvikling. Det giver os en forventning om, at vi får nogle levedygtige forslag i løbet af konkurrencefasen. Byen rummer kæmpe potentialer, som venter på at blive udnyttet for at gøre byen endnu mere attraktiv og levende, end den er i dag”, siger byudviklingschef Peer M. Rexen.

Udover en præsentation af konkurrenceprogrammet, blev repæsentanter fra Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt inviteret med på en rundtur i konkurrenceområdet. Her kunne de med egne øjne se på byens kvaliteter og mulighederne, som de skal arbejde med hen over foråret og sommeren.

Fortsat vægt på inddragelse
Siden processen med udviklingsplanen gik i gang, har Plan & Byudviklingsudvalget bedt om at udviklingen af midtbyen sker i samarbejde med mange af dem, der bruger byen i dag. Den inddragelse fortsætter i de kommende faser.

”I forarbejdet har vi oplevet en stor opbakning og et engagement, der bestyrker vores opfattelse af, at esbjergenserne ønsker at være stolte af byen. Opbakningen til at være visionære og se på byen som en helhed har fundet genklang hos rigtig mange. Det momentum skal vi holde fast i”, uddyber Henning Ravn.

Når de konkurrerende konkurrenceteams har udarbejdet deres konkurrenceforslag, vil interessenter og borgere blive inviteret til at se og kommentere planerne. Det sker i september og oktober måned. Vinderforslaget forventes offentliggjort i oktober 2023 og det vindende team skal indgå i arbejdet med at udforme en udviklingsplan.

FAKTA

Tre konkurrenceteams er udvalgt på baggrund af interviews med fem byplanlægningsvirksomheder. Det drejer sig om:
1. Tredje Natur
2. Gründl Haahr og LYTT
3. Holscher Nordberg Architecture A/S

Kontakter

Borgmester Jesper Frost Rasmussen, jesra@esbjerg.dk, tlf. 27 24 18 00


Formand for Plan & Byudvikling Henning Ravn, henra@esbjerg.dk,
tlf. 40 10 12 46


Byudviklingschef Peer Munksgaard Rexen,pemre@esbjerg.dk, tlf. 2445 9215

Billeder

Efter en gåtur i Esbjerg sluttede mandagens kickoff med et samlet møde, hvor firmaerne Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt deltog sammen med repræsentanter fra Esbjerg Kommune.
Efter en gåtur i Esbjerg sluttede mandagens kickoff med et samlet møde, hvor firmaerne Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt deltog sammen med repræsentanter fra Esbjerg Kommune.
Download
Download

Information om Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune
Torvegade 74
6700 Esbjerg

76161616http://www.esbjerg.dk

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Fyrværkerikampagne lærer børn og deres voksne forsigtighed og hensyn23.11.2023 13:29:41 CET | Pressemeddelelse

Fyrværkeri og ikke mindst afskydningsperiode fylder i debatten, blandt andet fordi mange dyre-ejere gruer for de farvestrålende brag. Til februar behandles regeringens lovforslag om at begrænse den lovlige afskydningsperiode til kun to dage om året, nemlig 31. december og 1. januar. Indtil videre er det dog stadig fem dage om året, der lovligt må fyres af. Og netop viden om afskydningsperiode er én af de vigtige årsager til kampagnen ”Fyrværkeri er flot – MEN!” i Esbjerg Kommunes 5. klasser, siger Morten List Christensen fra UngEvent i Esbjerg Kommune. Når ”Fyrværkeri er flot – MEN!” i de kommende uger afholdes på de kommunale og private skolers matrikler kan det medføre kortvarige gener for de omkringboende kæledyr og deres ejere. En del af kampagnen er nemlig praktiske demonstrationer med afskydning af fyrværkeri, som er vigtige for børnenes læring om sikkerhed og håndtering af nytårskrudt. En anden vigtig del af demonstrationen er viden om erstatningsansvar ved skader og ikke mindst

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum