Fire nye erhvervsprofiler skal prioritere projekter til gavn for miljøteknologisk vækst, produktivitet og bæredygtighed
Det er stærke profiler fra det danske erhvervsliv, som fremover skal være en del af bestyrelsen for Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP), som skal prioritere de projekter, der har det største potentiale for at løfte vækst, produktivitet og bæredygtighed inden for miljøteknologi.
De nye medlemmer er: Mette Vestergaard, CEO i DHI, Kasper Guldager, medstifter af Home.Earth, Henrik Jørgen Andersen, forskningschef i Arla Foods og Ole Buhl, vicedirektør i ATP.
MUDP-bestyrelsen skal ifølge loven have medlemmer med indsigt i miljø-, natur- og ressourceforhold, i erhvervsforhold og i forhold vedrørende miljøteknologi. Derfor er der ved udpegningen af bestyrelsen lagt vægt på, at bestyrelsen har de fornødne kompetencer på hele MUDP's område.
Jesper Nerlov, Executive Vice President og CTO i Haldor Topsøe, Claus Hélix-Nielsen, institutdirektør på DTU Miljø, og Jesper Daugaard, Senior Vice President i Kamstrup A/S, er genudpeget som medlemmer af MUDP-bestyrelsen.
MUDP-bestyrelsen uddeler i 2023 ca. 125 mio. kr. til innovative miljøteknologiske projekter.
MUDP har i 2022 eksempelvis støttet seks PFAS-projekter med i alt 31 mio. kr., herunder et projekt om nedbrydning af PFAS i overfladevand, drænvand og grundvand ved hjælp af ultraviolet lys samt et projekt om udvikling og afprøvning af metoder til at fjerne PFAS i lerjord.
Fakta
- Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program (MUDP) er et program under Miljøministeriet, der støtter udvikling, test og demonstration af miljøeffektiv teknologi.
- Siden 2015 har MUDP haft en selvstændig bestyrelse. Indsatsen har primært fokus på fremme af miljøteknologi inden for områder som vand og klimatilpasning, affald og ressourceeffektivitet, luft og støj, kemikalier, forurenende virksomheder samt bæredygtigt byggeri.
- Fra 2008 til 2022 har MUDP støttet mere end 700 miljøteknologiprojekter. I denne periode har MUDP støttet virksomhedernes teknologiudvikling med 1,3 mia. kroner.
- For hver krone, MUDP gav i tilskud i 2018, investerer virksomhederne i gennemsnit selv godt 1,5 kroner.
- På www.ecoinnovation.dk kan du læse mere om MUDP, og om både igangværende og afsluttede projekter.
Yderligere oplysninger:
Susanne Ulrich, sekretariatschef for MUDP og kontorchef i Miljøstyrelsen: suulr@mst.dk, tlf.: +45 29 13 22 49.
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Danmark sætter kursen for en grøn miljø- og klimapolitik i EU på ministermøde11.7.2025 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejen til et stærkere og klimaneutralt EU, en tur i Store Vildmose til fremvisning af den grønne trepartsaftale i praksis og en vigtig debat om de kommende forhandlinger om en international aftale om plastikforurening. Det var på programmet til det netop afsluttede uformelle ministermøde for EU's miljø- og klimaministre.
Sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer bliver forbudt7.7.2025 15:00:48 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har truffet afgørelse om at tilbagekalde 23 sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer. Afgørelsen træffes på baggrund af en grundig vurdering af ny viden fra GEUS, der har belyst, at sprøjtemidlerne nedbrydes til det skadelige stof trifluor-eddikesyre (TFA), som ender i grundvandet. Miljøstyrelsen er derudover i gang med at vurdere yderligere 10 sprøjtemidler, der også har vist udvaskning af TFA.
Nyt skridt mod nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage7.7.2025 06:54:06 CEST | Pressemeddelelse
Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplastik. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem, og nu etableres et sekretariat, der skal stå i spidsen for at samle branchen.
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum