Professor Daan van Aalten modtager en Villum Investigator bevilling på 40 mio. kr.

Proteiner er molekylære maskiner, der udfører alle processer i levende organismers celler. For at tillade flercellede organismer, såsom dyr, at udvikle sig fra et enkelt befrugtet æg til fødslen, skal proteiner hurtigt reagere på signaler fra naboceller. Dette opnås ved, at små kemiske modifikationer af proteiner fungerer som tænd/sluk-kontakter.
Daan van Aaltens laboratorium arbejder på sådan en kontakt, i form af et sukker kaldet O-GlcNAc, som af ukendte årsager er helt afgørende for udviklingen af dyreembryoner. Ved at bruge Villum Investigator-bevillingen vil han og hans forskningsgruppe undersøge, hvilke proteiner der bærer denne O-GlcNAc-kontakt, hvordan den påvirker proteinernes aktivitet, hvordan det fører til ændringer i kommunikationen mellem celler i et udviklende embryo, og hvordan proteiner udvælges til at bære denne modifikation.
Fra tidligere studier har Daan van Aalten og hans forskningsgruppe påvist, at patienter med intellektuelle handicap mangler denne modifikation, hvilket tyder på, at den er afgørende for korrekt udvikling af nervesystemet under graviditeten. Med den videre forskning håber forskningsgruppen at finde svar på ovennævnte spørgsmål og med tiden finde en behandling for denne gruppe patienter.
Om professor Daan van Aalten
Daan van Aalten kommer oprindeligt fra Holland, hvor han tog sin B.Sc. i kemi fra University of Nijmegen, efterfulgt af en ph.d. i biokemi/biocomputing ved University of Leeds. Efter arbejde som postdoc i strukturel biologi på Cold Spring Harbor Laboratory, på et EMBO Long Term Fellowship og University of Oulu, Finland, etablerede han sin gruppe ved University of Dundee med hjælp fra et Wellcome Trust Career Development og Lister Fellowship med et forskningsprojekt med fokus på området molekylær og cellulær glykobiologi.
Med en bevilling på 50 mio. kr. i form af et såkaldt Laureate Research Grant fra Novo Nordisk Fonden flyttede professor Daan van Aalten sin forskningsgruppe fra University of Dundee til Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, hvor han tiltrådte som professor den 1. juni 2022.
Nøgleord
Kontakter
Professor Daan van Aalten
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
daan@mbg.au.dk
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Så meget anti er det heller ikke: Antistof følger også tyngdeloven28.9.2023 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu er det endeligt bevist, at stof og antistof ikke frastøder hinanden. Forskere på CERN har med en videnskabelig og teknologisk kraftpræstation påvist, at Jorden tiltrækker atomer af antibrint
Målet er en pille mod Huntingtons sygdom20.9.2023 12:27:09 CEST | Pressemeddelelse
Med et ”Frontier Grant” på 4,3 mio. kr. fra Lundbeckfonden kan lektor Ulf Andersson Vang Ørom fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU, forfølge sin ambition om at udvikle et lægemiddel til behandling af den sjældne og uhelbredelige Huntingtons sygdom. Og samtidig være med til at bane vejen for en helt ny type lægemidler.
Ken Pfeuffers forskning bliver til virkelighed i Apple's Vision Pro Headset13.9.2023 13:04:51 CEST | Pressemeddelelse
Ken Pfeuffer, en ung banebrydende datalog, er i gang med en bemærkelsesværdig forskningsrejse, der nåede nye højder under Apples præsentation af det nye Vision Pro headset. Det viser sig, at enheden bruger en teknologi meget lig det "gaze+pinch" interaktionsprincip, som Ken offentliggjorde tilbage i 2017. Han er nu ansat som tenure-track adjunkt ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet.
Dansk kultur i rummet med Andreas Mogensen23.7.2023 12:09:29 CEST | Pressemeddelelse
Kulturting kommer på rumrejse fra august
Nye tal for Jordens biologiske bæreevne4.7.2023 10:50:34 CEST | Pressemeddelelse
Rent biologisk forbrænder mennesker omtrent den samme mængde energi som gennemsnittet af alle arter på Jorden, hvis man går ud fra stofskifte pr. kilo. Men vi bruger 18 gange mere end gennemsnittet, hvis vi medregner vores teknologiske energiforbrug. Et nyt internationalt studie analyserer forholdet mellem alle Jordens levende organismer og den mængde energi, de har adgang til.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum