Professor Daan van Aalten modtager en Villum Investigator bevilling på 40 mio. kr.

Del
Med bevillingen fra VILLUM FONDEN vil Daan van Aalten fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet identificere, hvilke proteiner der bærer et bestemt sukkermolekyle, som af ukendte årsager er afgørende for udviklingen af dyrefostre.
Professor Daan van Aalten (foto: Lisbeth Heilesen, AU)
Professor Daan van Aalten (foto: Lisbeth Heilesen, AU)

Proteiner er molekylære maskiner, der udfører alle processer i levende organismers celler. For at tillade flercellede organismer, såsom dyr, at udvikle sig fra et enkelt befrugtet æg til fødslen, skal proteiner hurtigt reagere på signaler fra naboceller. Dette opnås ved, at små kemiske modifikationer af proteiner fungerer som tænd/sluk-kontakter.

Daan van Aaltens laboratorium arbejder på sådan en kontakt, i form af et sukker kaldet O-GlcNAc, som af ukendte årsager er helt afgørende for udviklingen af ​​dyreembryoner. Ved at bruge Villum Investigator-bevillingen vil han og hans forskningsgruppe undersøge, hvilke proteiner der bærer denne O-GlcNAc-kontakt, hvordan den påvirker proteinernes aktivitet, hvordan det fører til ændringer i kommunikationen mellem celler i et udviklende embryo, og hvordan proteiner udvælges til at bære denne modifikation.

Fra tidligere studier har Daan van Aalten og hans forskningsgruppe påvist, at patienter med intellektuelle handicap mangler denne modifikation, hvilket tyder på, at den er afgørende for korrekt udvikling af nervesystemet under graviditeten. Med den videre forskning håber forskningsgruppen at finde svar på ovennævnte spørgsmål og med tiden finde en behandling for denne gruppe patienter.

Om professor Daan van Aalten

Daan van Aalten kommer oprindeligt fra Holland, hvor han tog sin B.Sc. i kemi fra University of Nijmegen, efterfulgt af en ph.d. i biokemi/biocomputing ved University of Leeds. Efter arbejde som postdoc i strukturel biologi på Cold Spring Harbor Laboratory, på et EMBO Long Term Fellowship og University of Oulu, Finland, etablerede han sin gruppe ved University of Dundee med hjælp fra et Wellcome Trust Career Development og Lister Fellowship med et forskningsprojekt med fokus på området molekylær og cellulær glykobiologi.

Med en bevilling på 50 mio. kr. i form af et såkaldt Laureate Research Grant fra Novo Nordisk Fonden flyttede professor Daan van Aalten sin forskningsgruppe fra University of Dundee til Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, hvor han tiltrådte som professor den 1. juni 2022.

Mere information om Daan van Aaltens forskning

Nøgleord

Kontakter

Professor Daan van Aalten
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
daan@mbg.au.dk

Billeder

Professor Daan van Aalten (foto: Lisbeth Heilesen, AU)
Professor Daan van Aalten (foto: Lisbeth Heilesen, AU)
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Ken Pfeuffers forskning bliver til virkelighed i Apple's Vision Pro Headset13.9.2023 13:04:51 CEST | Pressemeddelelse

Ken Pfeuffer, en ung banebrydende datalog, er i gang med en bemærkelsesværdig forskningsrejse, der nåede nye højder under Apples præsentation af det nye Vision Pro headset. Det viser sig, at enheden bruger en teknologi meget lig det "gaze+pinch" interaktionsprincip, som Ken offentliggjorde tilbage i 2017. Han er nu ansat som tenure-track adjunkt ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum