TV 2 Danmark

Dokumentar afdækker tobaksgigants reklame mod unge

Del
Stadigt flere unge bliver afhængige af nikotinprodukter, viser nye tal. Samtidig viser en ny dokumentar, hvordan unge bliver udsat for reklame for tobaks- og nikotinprodukter.

En ny TV 2 Dokumentar afdækker nu, hvordan et afverdens største tobaksfirmaer, British American Tobacco, lykkes med at reklamere for nye nikotinprodukter direkte over for danske unge. Eksperter vurderer, at firmaets handling er i strid med loven. I Danmark er det forbudt at reklamere for tobaks- og nikotinprodukter.

I dokumentaren 'Røgsløret fra tobaksindustrien' viser skjulte optagelser, hvordan British American Tobacco tilbyder at betale for særlige arrangementer på caféer og i nattelivet, hvor der netop bliver promoveret nikotinprodukter over for et ungt publikum.

- Før i tiden gav vi bare et stort bidrag. Nu går vi mere ind og ser, hvordan vi kan aktivere de nye produkter. Vi vil gerne have det ud, så folk også ser det, siger en sælger fra British American Tobacco på de skjulte optagelser.

I strid med lovgivningen ifølge eksperter

I dokumentaren afdækkes det, hvordan British American Tobacco afholder et stort event i nattelivet, hvor kendte musikere optræder. Til samme event byder British American Tobacco på gratis alkohol, imens de markedsfører og sælger deres helt nye produkt, GLO, som er opvarmet tobak.

Hundredvis af unge, der arbejder på barer og i kiosker i Danmark, er inviteret til arrangementet, som er helt gratis for gæsterne.

TV 2 Dokumentar har været til stede ved flere arrangementer, hvor nye nikotinprodukter fra British American Tobacco bliver promoveret over for unge på for eksempel caféer, natklubber og restauranter.

Eksperter vurderer over for TV 2, at arrangementerne er i strid med dansk tobakslovgivning, som forbyder kommercielle arrangementer, der fremmer salget af tobaks- og nikotinprodukter.

British American Tobacco har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2, men har sendt et skriftligt svar:

"BAT Danmark overholder den til enhver tid gældende lovgivning og accepterer ikke lovovertrædelser, – hverken fra medarbejdere eller samarbejdspartnere," skriver firmaet.

Helt nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at stadig flere unge bruger tobaks- og nikotinprodukter. I 2020 brugte 26 procent i alderen 15-29 år et tobaks- eller nikotinprodukt dagligt eller lejlighedsvist. Nu er tallet steget til 35 procent, altså mere end hver tredje ung. Tallene viser samtidig, at den største stigning er sket i den helt unge aldersgruppe 15-17 år, hvor det særligt er de nye produkter, der er populære. Over halvdelen af de unge nikotinbrugere begynder først på for eksempel e-cigaretter eller nikotinposer, selvom de aldrig har røget før.

'Røgsløret fra tobaksindustrien' kan ses på TV 2 torsdag 13. april klokken 20.40 og ligger allerede nu tilgængelig på TV 2 Play.

Se dokumentaren her.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om TV 2 Danmark

TV 2 Danmark
TV 2 Danmark
Rugaardsvej 25
5000 Odense

65 91 91 91http://omtv2.tv2.dk/

TV 2 Danmark er en medievirksomhed med store digitale ambitioner og en mangeårig stærk position på det danske tv-marked. Vi arbejder hver dag for, at alle danskere via TV 2 Play, tv2.dk og alle vores kanaler kan holde sig opdateret og underholdt eller tage del i den offentlige debat. TV 2 Danmark er ejet af den danske stat, og vi driver public servicevirksomhed på kommercielle vilkår. På tværs af alle vores platforme er vi i kontakt med over 80 procent af danskerne i løbet af en uge. Vi bor på Kvægtorvet i Odense og på Teglholmen i København.

Følg pressemeddelelser fra TV 2 Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TV 2 Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye