Københavns Universitet

I fremtiden vil lægen kunne udskrive lægemidler udviklet fra sundhedsfremmende tarmbakterier til sine patienter

Del
Københavns Universitet bliver det første danske universitet, der investerer i en virksomhed baseret på egen forskning i unikt samarbejde med en venturefond. Det sker, når virksomheden GutCRINE ApS modtager en indledende finansiering på 4 millioner kroner til at påbegynde udvikling af en helt ny klasse af biologiske lægemidler, såkaldte farmabiotika.
Adjunkt Yong Fan, professor Oluf Borbye Pedersen, Yong Fans hustru, ph.d.-studerende Liwei Lyu. Foto: Claus Boesen.
Adjunkt Yong Fan, professor Oluf Borbye Pedersen, Yong Fans hustru, ph.d.-studerende Liwei Lyu. Foto: Claus Boesen.

Forventningen er, at lægemidlerne vil kunne forebygge og behandle sygdomme som overvægt, type 2-diabetes, knogleskørhed og aldersrelaterede sygdomme som Alzheimer og Parkinsonisme. Investeringen kommer fra de to aktører Eir Ventures og Københavns Universitets nyetablerede investeringsselskab UCPH Ventures.

Virksomheden GutCRINE er baseret på banebrydende, dna-baseret forskning i tarmens samfund af milliarder af bakterier – det såkaldte tarmmikrobiom. Professor Oluf Borbye Pedersen har sammen med adjunkt Yong Fan fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet kortlagt, at bestemte bakterier i menneskets tarmmikrobiom producerer hormoner, der regulerer stofskifte og hjerneaktivitet efter optagelse fra tarmen til blodet. Det er den første og unikke opdagelse på verdensplan, at tarmmikrobiomet syntetiserer hormoner, der påvirker menneskets biologi.

Et fundamentalt paradigmeskift i behandling af kroniske folkesygdomme

GutCRINE satser på – ud fra grundforskning udført på Københavns Universitet – at kunne udvikle en helt ny klasse af medikamenter kaldet farmabiotika mod stofskiftesygdomme og aldersrelaterede lidelser. Ambitionen er er et fundamentalt paradigmeskift i behandling af kroniske folkesygdomme.

”Vi har identificeret og karakteriseret specifikke tarmbakterier, der overraskende påvirker menneskers sundhed på hidtil ukendte måder. Den indsigt åbner en motorvej, der kan føre til både forebyggelse og behandling af flere hyppige folkesygdomme,” siger professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen, som er er initiativtager til GutCRINE ApS.

GutCRINE er et spinout-selskab fra Københavns Universitet og baseret på forskning fra professor Oluf Borbye Pedersens laboratorium på Københavns Universitet. GutCRINE modtager en indledende investering på 4 millioner kroner fra de to aktører Eir Ventures og Københavns Universitets nyetablerede investeringsselskab UCPH Ventures. For universitetetsøverste innovationsansvarlige, prorektor for forskning, David Dreyer Lassen, er det en særlig stor dag:

”Københavns Universitet er kendt for at lave førende forskning. Vi har også en lang historie for at hjælpe forskere med at etablere firmaer baseret på deres forskning, men ind til nu har hjælpen bestået af forretningsmæssig rådgivning og juridisk hjælp,” udtaler David Dreyer Lassen og tilføjer:

”Vi er stolte over, som det første danske universitet, også direkte at kunne skyde penge i et firma, som en af vores forskere har spundet ud.”

Fra forskning til virksomhed

Københavns Universitet har netop vedtaget en ny innovationsstrategi, hvor et vigtigt element er at understøtte de forskere, som ønsker at omsætte deres forskning til nye virksomheder blandt andet via et tættere samarbejde med private investorer.

Venturefonden Eir Ventures, der har en samarbejdsaftale med UCPH Ventures, har været aktivt involveret i etableringen af GutCRINE, og Tobias Hornemans-Thielke, der er partner i Eir Ventures, skal være administrerende direktør i firmaet. Medgrundlægger af Eir Ventures, Stephan Christgau, er glad for at kunne etablere denne ”seed”-investering sammen med UCPH Ventures.

”Vi er begejstrede for at deltage i den første investering fra Københavns Universitets nye investeringsselskab. Den forskning, professor Oluf Borbye Pedersen og hans team har udført, er af højeste videnskabelige karat og har været det i årtier. Deres indsigter er helt afgørende for forståelse for tarmbakteriernes rolle i menneskelig sundhed. Original og innovativ forskning som denne er præcis hvad Eir Ventures leder efter, når vi støtter etablering af nye biotech-virksomheder,” udtaler Stephan Christgau.

Om GutCRINE ApS

Biotech-virksomheden GutCRINE er en spinoutvirksomhed fra Københavns Universitet. Virksomheden vil fokusere på at udvikle nye medikamenter til forebyggelse og behandling af almindelige stofskifte- og aldersrelaterede lidelser. Professor, overlæge, dr.med. og speciallæge i endokrinologi og medicin Oluf Borbye Pedersen grundlagde virksomheden i 2023. Fundamentet under virksomheden er adjunkt Yong Fans og Oluf Borbye Pedersens banebrydende opdagelser på Københavns Universitet. Deres forskning viste, at visse bakterier i menneskets tarm syntetiserer bioaktive stoffer, såkaldte polypeptidhormoner, der regulerer den menneskelige værts stofskifte og hjerneaktivitet gennem blodkredsløbet og en særlig signalvej mellem tarmen og hjernen.

Om Eir Ventures

Eir Ventures I AB er en skandinavisk life science-venturekapitalfond, der investerer i private virksomheder med fremragende iværksættere, der udvikler transformative terapeutiske tilgange. Fonden startede sine investeringsaktiviteter i 2020 og investerer i muligheder, der imødekommer betydelige udækkede medicinske behov for nye terapier, medicinsk teknologi og digital sundhed. Eir Ventures AB er ledet af et team af erfarne life science-investorer og bakket op af et stærkt investorsyndikat bestående af førende lokale og internationale institutionelle investorer og, som noget enestående, af førende nordiske universiteter. Mere information er tilgængelig på www.eirventures.eu.

Om UCPH Ventures

UCPH Ventures blev etableret i 2022 og har indgået en sam-investeringsaftale med Eir Ventures. Københavns Universitet har afsat op til 2 millioner euro til sam-investeringer med Eir Ventures. Perspektivet er at udnytte den verdensklasseforskning, der udføres på Københavns Universitet, ved at investere i udvikling af spinout-virksomheder. Det er første gang, at et dansk universitet engagerer sig i denne form for spinout og investeringsstøtte.

Nøgleord

Kontakter

Kontakt


David Dreyer Lassen, prorektor for forskning, Københavns Universitet: david.dreyer.lassen@adm.ku.dk


Oluf Borbye Pedersen, professor, Københavns Universitet: oluf@sund.ku.fk; tlf.: 29 38 25 26


Tobias Horneman-Thielcke, CEO i GutCRINE, tobias@eirventures.eu, tlf.: 20 58 08 99

Billeder

Adjunkt Yong Fan, professor Oluf Borbye Pedersen, Yong Fans hustru, ph.d.-studerende Liwei Lyu. Foto: Claus Boesen.
Adjunkt Yong Fan, professor Oluf Borbye Pedersen, Yong Fans hustru, ph.d.-studerende Liwei Lyu. Foto: Claus Boesen.
Download

Information om Københavns Universitet

Københavns Universitet
Københavns Universitet
Nørregade 10
1165 København K

+45 35 32 26 26https://www.ku.dk/

Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 og har i dag 37.000 studerende og 10.000 ansatte – heraf flere end 5.000 forskere – og en omsætning på 9,4 milliarder kroner. 10 nobelpriser er blevet tildelt forskere med tilknytning til universitetet.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye