Sådan kommer påsketrafikken til at se ud over Storebælt

Påskeferien nærmer sig med hastige skridt, og det betyder travlhed på de danske veje, når trafikanter krydser landet i påskedagene. Få et overblik over, hvordan trafikken ventes at fordele sig på Storebæltsbroen hen over påsken.
Prognoser for påsketrafikken viser, at de helt store rejsedage vil være skærtorsdag i tidsrummet mellem kl. 10 og 16, hvor flest kører afsted, og påskedag og 2. påskedag i eftermiddagstimerne, hvor flest ventes at køre retur.
Sund & Bælt er forberedt på påsketrafikken, der traditionelt er forbundet med ekstra travlhed. Storebælts betalingsanlæg er derfor bemandet efter trafikprognoserne for at afvikle trafikken så gnidningsfrit som muligt. Dog må det forventes, at kø kan forekomme hen over påskedagene på grund af den øgede trafik, særligt i kort- og kontantbanerne.
- Mens der er flere ting, som man kan gøre for at lette turen over Storebælt – eksempelvis benytte automatisk betaling i de grønne Ekspresbaner og sikre sig, at ens bizz eller nummerpladebetaling virker – må man som trafikant i de travle rejseperioder være indstillet på ekstra rejsetid. Det er meget svært at undgå, når mange mennesker rejser på samme tid, siger chef for betalingsanlægget, Jens Kjær Nielsen.
I alt forventer Sund & Bælt, at 250.000 biler benytter betalingsanlægget i påskeferien.
Sådan fordeler trafikken sig i påskedagene
Før påske:
Den 6. april ventes det største trafikale pres i tidsrummet mellem kl. 10.00 og 16.00.
I påsken:
Den 9. og 10. april vil der være høj trafik i tidsrummet mellem kl. 12.00 og 16.00.
Gode råd til turen
- Tjek, at dit betalingskort er opdateret og undgå, at bommen ikke går op. Opdatér eller tjek dine oplysninger på brobizz.com.
- Tilmeld nummerpladebetaling for 0 kr. og spar 78 kr. på turen over Storebælt. Nummerpladebetaling kan bruges 20 minutter efter tilmelding på brobizz.com.
- Sørg for, at nummerpladen er ren før turen, hvis du benytter denne betalingsform. Specielt i vådt føre kan det være problematisk at aflæse nummerpladen i betalingsanlægget.
- Hold dig opdateret om forholdene på broen via trafikmeldinger på Storebaelt.dk og Storebælts Facebook eller tilmeld dig vores SMS-tjeneste (send BRO INFO til 1231).
- Har du både bizz og nummerpladebetaling, vil bizz ‘en blive aflæst før nummerpladen og dermed prioriteret som betalingsmiddel. Ønskes betaling med nummerpladen og ikke bizz, kan bizz ’en pakkes ind i det etui, den er modtaget i. Herefter vil den ikke kunne aflæses i betalingsanlægget, og nummerpladebetalingen vil dermed registreres som betalingsmiddel.
Kontakter
Lene Gebauer ThomsenChef for Koncernkommunikation
Tlf:+45 21 70 44 50lgt@sbf.dkBilleder
Information om Sund & Bælt
Sund & Bælt er en teknologidrevet infrastrukturvirksomhed, som ejer og driver forbindelserne over Storebælt og Øresund og om nogle år også forbindelsen over Femern Bælt til Tyskland. Vi bidrager dagligt til at øge mobiliteten for de mere end 250.000 kunder, som benytter vores infrastruktur. Sund & Bælts datterselskab Brobizz A/S driver herudover automatiske betalingsløsninger, som tilbyder elektronisk afregning på veje, broer, færger og parkeringsanlæg i Skandinavien og Europa. Sund & Bælt har sat en ambition om, at vi skal være bedst til at anlægge, drive og finansiere brugerbetalt infrastruktur, der styrker mobiliteten i Danmark og Europa.
Følg pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Sund & Bælt sender udvidelse af Københavns Lufthavn Station i udbud1.12.2023 11:37:50 CET | Pressemeddelelse
Sund & Bælt igangsætter nu et EU-entreprenørudbud om udvidelsen af Københavns Lufthavn Station. Projektet bliver udbudt i en hovedentreprise, og fristen for anmodning om prækvalifikation er d. 5. januar 2024.
Geoteknisk udbud til Østlig Ringvej afgjort27.10.2023 10:59:29 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver Per Aarsleff A/S, der skal stå for de geotekniske undersøgelser i forbindelse med miljøkonsekvensvurderingen af Østlig Ringvej i København.
Innovationsgrupper skal udvikle bæredygtige løsninger til dansk infrastruktur26.10.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sund & Bælt styrker indsatsen for en mere bæredygtig fremtid ved etableringen af innovationsgrupper, som med fokus på miljø og klima skal skabe nytænkende løsninger til store, danske infrastrukturprojekter. Østlig Ringvej bliver første projekt til at drage fordel af de innovative løsninger.
Nu kan flere køre over Storebælt når det blæser23.10.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kraftig sidevind er en af de hyppigste årsager til uheld på Storebæltsbroen, hvor særligt de vindfølsomme køretøjer har været udsat for at vælte i vinden til fare for både chaufføren og de øvrige trafikanter. Det har betydet, at vindfølsomme køretøjer har haft forbud mod at køre over ved kraftig vind. For at imødekomme ønsker om at kunne køre over Storebæltsbroen ved kraftig blæst har Sund & Bælt de seneste år arbejdet målrettet med at undersøge, hvordan dette kan gøres mere sikkert. En række analyser og beregninger af vindforholdene har gjort det muligt mere præcist at identificere vindens påvirkning. Det har resulteret i, at der i starten af 2023 blev opsat lokal vindafskærmning ved pyloner og ankerblokke på Østbroen, hvor risikoen for, at vindfølsomme køretøjer vælter, er størst. På den baggrund er det nu muligt at målrette restriktionerne mod langt færre og mere konkrete køretøjstyper. Forbud ophæves for langt de fleste, men hastighedsrestriktionerne skal overholdes Fra mandag den
Udvidelse af Øresundsmotorvejen: Sund & Bælt fremlægger resultatet af miljøkonsekvensvurdering13.10.2023 14:05:28 CEST | Pressemeddelelse
Sund & Bælt har afsluttet arbejdet med den miljøkonsekvensvurdering, som indgår i grundlaget for den politiske behandling af forslaget om en udvidelse af Øresundsmotorvejen. Nu sendes miljøkonsekvensrapporten for projektet i offentlig høring. På store dele af Øresundsmotorvejen er der i dag trængselsproblemer i myldretiden og omfattende kødannelse ved f.eks. trafikuheld. Det gælder især på den vestlige del af vejen og ved tilslutningsanlæggene i Kastrup og Tårnby. Med den forventede trafikvækst vil Øresundsmotorvejen i endnu højere grad udgøre en trafikal flaskehals i fremtiden med kritisk trængsel. Derfor besluttede et flertal i Folketinget som en del af Aftale om Infrastrukturplan 2035, at en udvidelse af Øresundsmotorvejen skulle undersøges, og resultaterne af undersøgelsen foreligger nu i form af en miljøkonsekvensrapport. Flere løsningsmuligheder er undersøgt Miljøkonsekvensrapporten omhandler de miljømæssige virkninger af en udvidelse af Øresundsmotorvejen. Som en del af miljøkon
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum