Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

Aftaleparterne har lavet en “lokumsaftale”

Del
Standarden på de københavnske skoletoiletter har været heftigt debatteret de sidste måneder. Nu er aftaleparterne bag overførselssagen blevet enige om at tage de første skridt for at komme problemet til livs.

Politikerne har af overskuddet fra sidste år valgt at prioritere en millionkroner til mere rengøring og pædagogiske indsatser på Rådmandsgades Skole, Kildevældsskolen, Blågård Skole og Katrinedals Skole, Peder Lykke Skolen, Lundehusskolen og Skolen i Sydhavnen. Skolerne er udvalgt fordi, de scorer lavest i en trivselsmåling, hvor eleverne har udtalt, at de ikke oplever toiletterne som rene og pæne.  

Det skal pengene gå til 

Alle toiletter rengøres og soigneres nu dagligt, men midlerne skal blandt andet gå til en ekstra soignering. Her vil der blive fjernet papir fra gulvene og gjort rent de steder, hvor der er blevet beskidt i løbet af dagen. 

Midlerne skal også bruges til at personalet på skolerne lærer eleverne om god toilet-adfærd, så toiletterne fremstår rene og pæne hele skoledagen. Det skal blandt andet ske ved hjælp af et forløb med elevrådet og møder med skolens ledelse.  

Aftalen glæder Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) 

-Børns trivsel er forudsætningen for, at de lærer og udvikler sig i skolen. Det er klart, at når børn holder sig en hel dag, fordi de ikke bryder sig om at gå på toilettet, trives de ikke, og det går udover deres koncentration. Derfor er jeg glad for, at der nu bliver gjort en indsats på de skoler i byen, der trænger mest.  

Midlerne fra overførselssagen står ikke alene. Parterne har samtidig forpligtet sig til at finde et betragteligt beløb i budget 2024 til at forbedre skoletoiletterne. Midlerne skal komme fra en annullering af et planlagt skolebyggeri i De Gamles By til over en halv milliard kroner. De frigjorte midler skal bruges til forbedring af skoletoiletter i både almen- og specialskoler.  

-Når vi alligevel ikke skal bruge 570 millioner kroner på at udvide Guldberg Skole på Nørrebro, så er jeg glad for, at partierne nu har forpligtet sig til at bruge en betragtelig del af midlerne på at renovere og forbedre toiletterne på de københavnske folkeskoler, lyder det fra børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K). 

Toiletter er vigtige for trivsel 

Af Børne- og Undervisningsministeriets nationale trivselsmåling fremgår det, at de københavnske folkeskoler ligger under landsgennemsnittet for elevernes oplevelse af, hvorvidt toiletterne er rene og pæne. Faktisk er det kun omkring halvdelen af de københavnske elever, der oplever, at toiletterne er indbydende, når trangen melder sig. Trivselsmålingen viser desuden, at eleverne ofte holder sig i løbet af skoledagen, hvilket kan påvirke deres koncentration, indlæring og trivsel. 

Nøgleord

Kontakter

Janni BrixenPressechefBørne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune

Tlf:51336860p97w@kk.dk

Information om Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1550 København V

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye