Nye kvote 2-søgetal: ”Vi ser fortsat ind i en alvorlig mangel på især pædagoger og sygeplejersker”
Klokken 12 i dag udløb fristen for at søge videregående uddannelse gennem kvote 2. Siden sidste år er søgningen mod pædagoguddannelsen faldet med 10 pct. mens sygeplejerskeuddannelsen oplever et fald på 2 pct. For socialrådgiveruddannelsen ses et fald på 17 pct. Til gengæld er søgningen mod læreruddannelsen steget med 4 pct.
Ser man på tendensen siden 2019, som er det seneste år inden de ekstraordinært høje søgetal under coronapandemien, så er søgningen mod pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen faldet med hele 37 og 40 pct. Forkvinde i Danske Professionshøjskoler er bekymret over dagens tal og opfordrer derfor regeringen til at komme i gang med reformsporene i udspillet ’Forberedt på fremtiden l’, som skal gøre valget af bl.a. sygeplejerske- og pædagoguddannelserne mere attraktive for de unge:
- De unge skal føle, at der er lige så mange muligheder ved at gå ind ad døren til fx pædagoguddannelsen som til en universitetsuddannelse. Sådan er det ikke i dag, og det er en af grundene til, at vi stadig ser ind i en alvorlig mangel på pædagoger og sygeplejersker, hvor hospitaler lukker sengeafsnit ned, og børnehaver beder forældre holde deres børn hjemme. Det haster med at finde løsninger, siger Camilla Wang, forkvinde for Danske Professionshøjskoler.
Ny undersøgelse peger på potentiale for markant flere studieansøgninger
En ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) offentliggjort i dag, konkluderer, at omkring 3.000 unge hver år overvejer at søge ind på uddannelserne til pædagog, sygeplejerske, lærer eller socialrådgiver, men alligevel ender med ikke at gøre det.
For sygeplejerskeuddannelsen er det især udsigten til dårlige løn- og arbejdsvilkår, som skræmmer de unge væk, mens det for pædagoguddannelsen også er det faglige niveau, som får især unge med gode gymnasiekarakterer til at gå andre veje. Camilla Wang opfordrer derfor politikerne til at sætte gang i et arbejde som kan gøre pædagoguddannelsen mere ambitiøs, ligesom man gjorde med læreruddannelsen sidste år. Et arbejde som tilsyneladende har ført til en stigende interesse jf. dagens søgetal.
- For mig viser undersøgelsen fra EVA, at vi står med et uforløst potentiale. Men også, at der er nogle barrierer, som der skal arbejdes med, hvis flere unge skal få øjnene op for, at de her uddannelser og job er spændende og attraktive. Og her kan man ikke skære den del af ligningen ud, der handler om løn- og arbejdsvilkår. Her er der mange, der skal tage ansvar, hvis vi skal lykkes med at tiltrække studerende også i fremtiden, siger Camilla Wang.
Alarmerende mangel på sygeplejersker og pædagoger
De senere års fald i søgningen mod sygeplejerske- og pædagoguddannelsen betød i 2022, at antallet af 1. prioritetsansøgninger var lavere end antallet af studiepladser. Det har konsekvenser for optaget og betyder konkret, at der uddannes færre sygeplejersker og pædagoger, end der er behov for på landets hospitaler og børnehaver.
Hertil viser en ny analyse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, at i alt 126.000 medarbejdere i den offentlige sektor er på vej på pension, deriblandt 8.900 sygeplejersker og 9.100 pædagoger, som risikerer at forværre mangelsituationen.
Det samlede søgetal for årets optag på de videregående uddannelser kendes først til juli. Men dagens tal for søgningen via kvote 2 er en god indikator for, hvordan det samlede søgetal vil se ud. Det skyldes, at en stor andel af ansøgerne til professionshøjskolerne søger ind inden d. 15. marts. Sidste år var det 66 pct. af 1. prioritetsansøgerne til professionshøjskolerne, der søgte ind inden kvote 2-søgefristen d. 15. marts.
For yderligere oplysninger:
Ole Larsen, kommunikationschef i Danske Professionshøjskoler: M: 9154 1668; E: oll@dkprof.dk
Camilla Wang, forkvinde i Danske Professionshøjskoler: 7248 1044.
Nøgleord
Billeder
Information om Danske Professionshøjskoler
Vester Voldgade 107
1552 København V
+45 92 92 35 75https://xn--danskeprofessionshjskoler-xtc.dk/
Danske Professionshøjskoler er interesseorganisation for de seks danske professionshøjskoler og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Følg pressemeddelelser fra Danske Professionshøjskoler
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Professionshøjskoler
Danske Professionshøjskoler: Ambitiøs reformaftale sikrer mere attraktive professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser med bedre praktik, mere virkelighedsnær undervisning og flere videreuddannelses- og karriereveje for de studerende26.3.2025 13:07:28 CET | Pressemeddelelse
Med den politiske aftale ’Reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne i Danmark’ investerer regeringen og aftalepartierne knap 2 mia. kr. i mere undervisning, vejledning, feedback og bedre praktikforløb på vigtige uddannelser som sygeplejerske-, socialrådgiver- og pædagoguddannelsen. Samtidig får studerende helt nye muligheder for at videreuddanne sig i løbet af arbejdslivet – eller at skifte spor til andre fagområder. Initiativerne i aftalen vil styrke de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser og har et stort potentiale til at gøre dem mere attraktive, lyder det fra Danske Professionshøjskoler, der ser aftalen som et vigtigt vendepunkt.
Kvote 2: Status quo i søgningen mod de velfærdsrettede professionsbacheloruddannelser – men en kommende reform kan være med til at vende udviklingen15.3.2025 14:52:40 CET | Pressemeddelelse
Dagens søgetal for kvote 2 viser, at søgningen mod de vigtige velfærdsrettede professionsbacheloruddannelser til pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske og lærer samlet er status quo ift. sidste år, men over en 10-årig periode er søgningen til uddannelserne faldet med 46 pct. Danske Professionshøjskoler er imidlertid forhåbningsfulde omkring, at en kommende reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser vil gøre uddannelserne mere attraktive – og dermed bidrage til at vende den negative udvikling i ansøgningstallene på sigt.
Danske Professionshøjskoler: Ambitiøs epx-aftale kan få flere unge til at vælge uddannelser som socialrådgiver, sygeplejerske og bygningskonstruktør19.2.2025 08:53:50 CET | Pressemeddelelse
Den nye epx-aftale varsler et forandret ungdomsuddannelseslandskab med både en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse og nytænkning af stx og hhx. Aftalen kan blive en vigtig brik i at få flere unge til at vælge de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser til, lyder det fra Danske Professionshøjskoler.
Danske Professionshøjskoler: Regeringens reformudspil leverer på opgaven med at skabe gode og attraktive professionsuddannelser8.10.2024 10:27:45 CEST | Pressemeddelelse
Med både et uddannelseskvalitetsløft og nye muligheder for, at fx pædagog-, lærer- og socialrådgiveruddannede kan videreuddanne sig gennem hele arbejdslivet, har regeringen lagt ud med et højt ambitionsniveau i nyt reformudspil. Reformudspillet flugter de forslag, Danske Professionshøjskoler selv har peget på som nødvendige for at nå det mål, vi som samfund har om flere og dygtigere pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere mv.
Besparelser på Center for Undervisningsmidlers budget stemmer dårligt overens med ønsket om, at bøger skal fylde mere i folkeskolen2.9.2024 11:47:54 CEST | Pressemeddelelse
Finansminister Nicolaj Wammen lægger med regeringens finanslovsudspil for næste år op til besparelser på Center for Undervisningsmidlers budget med en nedskæring på årligt 37,2 millioner kr. Besparelsen vil få betydning for Center for Undervisningsmidlers arbejde med bl.a. at sikre, at de bøger, der købes ind til skolen, kommer ud at leve i undervisningslokalerne – at de bliver brugt i motiverende undervisningsforløb. Netop det ønske – at bøger skal fylde mere i elevernes skoledage – har regeringen nævnt ifm. Kvalitetsprogrammet for Folkeskolen, hvor der blev afsat et stort beløb til indkøb af bøger. ”Det virker paradoksalt, at regeringen nedskærer Center for Undervisningsmidlers budget årligt med 37,2 millioner kr., når den samtidig har en ambition om at få mere skøn- og faglitteratur ud på skolernes bogreoler. Det er jo netop gennem Center for Undervisningsmidler, vi sikrer, at de nye bøger ikke kommer til at samle støv på hylderne, men bliver brugt i elevernes undervisning”, siger C
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum