Europas elmarked har ikke brug for en revolution, men en evolution
I 2022 var de gennemsnitlige priser på strøm mere end dobbelt så høje som i 2021. De historisk høje elpriser har påvirket hele Europa, hvor husholdninger og virksomheder har lidt under konsekvenserne. Det har fået beslutningstagerne i EU til forhandlingsbordet for at finde løsninger, og det er mundet ud i en revision af det europæiske elmarked.
- De seneste 20 år har vi udviklet og høstet store gevinster på et velfungerende europæisk elmarked, der har givet os billig og grøn energi, et effektivt forbrug og ikke mindst forsyningssikkerhed. Energikrisen har sendt elpriserne på himmelflugt, og det er derfor vigtigt, at Kommissionen udvikler elmarkedet på en ansvarlig måde, fastholder investeringslysten i vedvarende energi og samtidig øger tempoet i den grønne omstilling, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
Snarere end at revolutionere den måde elmarkedet fungerer på, foreslår Kommissionen en evolution, hvor man blandt andet vil øge brugen af mekanismer, der kan reducere voldsomme udsving i elprisen for både forbrugere og virksomheder. Et af disse instrumenter er de langsigtede fastpriskontrakter – de såkaldte Power Purchase Agreements – der sikrer en stabil elpris mellem køber og sælger i en årrække.
- Virksomheder og borgere har det seneste år oplevet konsekvenserne af de store udsving i elprisen. For at beskytte forbrugerne vil Kommissionen fremme brugen af frivillige fastpriskontrakter på strøm. Det er et klart pletskud fra Kommissionens side, da det vil stabilisere elprisen. Samtidig fastholder man den markedsbaserede tilgang, som også fremover vil give den private sektor et incitament til at investere i mere vedvarende energi, siger Troels Ranis.
I 2022 fik dansk erhvervsliv en ekstraregning på 46 mia. kr., som følge af stigningen i energipriserne. De høje energipriser blev udløst af mangel på gas i kølvandet på Ruslands invasion i Ukraine. Branchedirektøren advarer imod indgreb i markedet, der risikerer at gamble med Europas forsyningssikkerhed, som EU ellers tidligere har lagt op til.
- Elpriserne skød i vejret, fordi vi lige pludselig manglede gas. Det velfungerende elmarked har givet os stærke signaler om at spare på energien, som vi jo heldigvis er lykkedes ret godt med. Det har også øget villigheden til at udbygge produktionen af vedvarende energi i Europa, så vi er mindre afhængige af gas og anden energiimport udefra, siger Troels Ranis.
- Der er ikke behov for uigennemtænkte quick fix-løsninger såsom et loft på elpriserne. Det risikerer nemlig at gamble med vores forsyningssikkerhed. Vi bør i stedet se på langsigtede løsninger, der beskytter energiforbrugerne mod prischok, og her er langtidskontrakterne en rigtig god idé, siger Troels Ranis.
Følg os på:
Kontakter
Ditte RielandPresserådgiver
Tlf:+4522467822dirh@di.dkBilleder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Trump-sejr udfordrer Danmark og Europa6.11.2024 09:39:41 CET | Pressemeddelelse
Med sejr til Trump ved valget i USA stiger risikoen for international uforudsigelighed, høje toldsatser og handelskrig. Skidt nyt for danske virksomheder, dansk økonomi og Europa, der ifølge DI hurtigt må finde en måde at samarbejde med USA's nye administration.
Familievirksomheder fandt ro i Galten4.11.2024 15:18:42 CET | Pressemeddelelse
Godt 100 familievirksomheder på besøg hos AVK i Galten fik ro i maven om kommende lovgivning om generationsskifteregler
Ny analyse: 20 mia. kr. mindre i statskassen i 2045 fra grønne afgifter4.11.2024 12:07:55 CET | Pressemeddelelse
I takt med at Danmark bliver klimaneutral, vil indtægterne i statskassen fra grønne afgifter falde med 20 mia. kr. frem mod 2045, viser nye beregninger fra DI, der derfor advarer mod at skrue op for det offentlige forbrug.
DI: Ambitiøs life science-strategi rammer plet1.11.2024 12:36:10 CET | Pressemeddelelse
Stor ros til regeringen for at levere afgørende politik. Skal det batte i længden bør en solid europæisk life science strategi være næste mål. Det mener DI.
DI: Bekymrende aftale om investeringer i forskning1.11.2024 09:28:25 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget har i dag indgået en aftale om den såkaldte forskningsreserve, og det betyder at politikerne er nået til enighed om, hvordan 5,4 mia. kr. skal fordeles til forskellige forsknings- og innovationsaktiviteter i løbet af 2025. Aftalen vækker bekymring i landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, som dog hiver et par roser frem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum