Forsker i 1960’ernes arkitektur får Julius Bomholt-prisen

Julius Bomholt-prisen blev i dag overrakt til Vibeke Andersson Møller på Nationalmuseet af kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Det sker på baggrunds af hendes forskning udgivet i bogen ”Dansk Arkitektur i 1960’erne”.
Over næsten 600 sider gennemgås i bogen de visioner, der prægede 60’ernes – i dag tit udskældte – danske arkitektur, som i dag fortsat ses i hele landet i form af eksempelvis parcelhuse, lejlighedskomplekser, svømmehaller, skoler, hospitaler og biblioteker.
Byggeriet blev skabt ud fra store visioner og har ifølge Vibeke Andersson Møller været afgørende for, at man kunne realisere det danske velfærdssamfund, som vi kender i dag.
”Jeg er utrolig glad og stolt, fordi det er en stor anerkendelse af mit arbejde og af et emne, som ligger mig meget på sinde. I dag færdes vi jo overalt i eller omkring byggeri fra 1960’erne. Det er de bygninger, der gav velfærdssamfundet dets fysiske form. De er en vigtig del af vores nyere kulturarv, som vi måske let kan overse, fordi vi bevæger os rundt i det til daglig. Alligevel rummer de en vigtig fortælling om vores historie, og de er helt aktuelle og relevante, fordi de er en vigtig del af det liv, som vi lever i dag,” siger Vibeke Andersson Møller, seniorforsker på Nationalmuseet.
Det er takket være forskning, som den Vibeke Andersson Møller har bedrevet, at vi hele tiden kan være relevante og komme med nye indsigter, mener Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.
”Julius Bomholt-prisen er en meget vigtig anerkendelse af den forskning, der foregår på Kulturministeriets område. Forskning er en vigtig del af Nationalmuseets virke, fordi den er med til at give os nye perspektiver på vores historie og nutid. Vibeke Andersson Møller viser med sin forskning, at arkitekturen i 1960’erne, som ofte er udskældt, faktisk er skabt på store visioner om nye måder at indrette fællesskaber på, som også er relevante i dag,” siger Rane Willerslev.
Det er fjerde gang, forskere ved Nationalmuseet modtager Julius Bomholt-prisen.
Bogen ”Dansk Arkitektur i 1960’erne” er på 592 sider og publiceret i 2019 af Forlaget Rhodos.
Kontakt:
Vibeke Andersson Møller, seniorforsker ved Nationalmuseet, 4120 6250, vam@natmus.dk
FAKTA OM JULIUS BOMHOLT-PRISEN
Julius Bomholt-prisen gives for nyskabende forskning af højeste kvalitet som anerkendelse af en fremragende forskningsindsats. Prisen uddeles én gang om året. Første gang var i 2012.
Prisen er indstiftet af Kulturministeriet og navngivet efter Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt. Vinderne af Julius Bomholt-prisen modtager en medalje i bronze skabt af billedkunstner Morten Stræde.
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder


Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
The National Museum confirms: Shipwrecks in Costa Rica are Danish slave ships27.4.2025 19:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Investigations of ship timbers, bricks from the cargo and clay pipes found during underwater excavations in Costa Rica confirm that the site holds two Danish slave ships that, according to historical sources, were shipwrecked off the coast of Central America in 1710.
Nationalmuseet bekræfter: Skibsvrag i Costa Rica er danske slaveskibe27.4.2025 19:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Undersøgelser af skibstræ, mursten fra lasten og kridtpiber fra en undervandsudgravning i Costa Rica bekræfter, at der er tale om to danske slaveskibe, der ifølge historiske kilder forliste ud for Mellemamerikas kyst i 1710.
Nationalmuseet styrker forskning i maritim kulturarv med nyt forskningscenter7.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningscenter skal undersøge danske skibsvrag i ind- og udland, samt forske i nedbrydning og bevaring af skibsvrag og stenalderbopladser på havets bund. Det skal bringe ny viden om hele den maritime danmarkshistorie – fra oldtid til nutid.
Ny vicedirektør for Drift og Administration på Nationalmuseet fundet3.4.2025 09:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseet har ansat Merete Lange som en ny vicedirektør til at styrke organisationens drift og administration.
New Find Links the Sutton Hoo Helmet to Denmark27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
A stamp found with a metal detector on the Danish island of Tåsinge indicates that the iconic helmet from Sutton Hoo in England could have been made in the South Funen archipelago. The find could change what we know about the power balance in Northern Europe in the 7th century, with Denmark playing a more central role than previously thought.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum