DI Byggeri

Lange byggesagsbehandlingstider gør dit hus dyrere

Del
Det er ikke uvæsentligt, hvor du bor i landet, når du skal have en byggetilladelse fra kommunen. Nye tal viser, at der mellem kommunerne er over et halvt års ventetid i forskel, når byggetilladelsen skal sagsbehandles, og det kan koste tusindvis af kroner, vurderer DI Byggeri.
Anders Stouge, direktør i DI Byggeri. Foto: DI
Anders Stouge, direktør i DI Byggeri. Foto: DI

Skal du bygge nyt eller have lavet en tilbygning til boligen, er der stor forskel på, hvor hurtigt du kan komme i gang afhængigt af, hvor du bor i landet. Odder Kommune har landets hurtigste byggesagsbehandling, og her kan du i snit komme i gang med byggeret allerede efter 4 dage. Bor du derimod i Allerød Kommune, der har landets længste sagsbehandlingstid, skal du i snit vente 213 dage.

- Det er bemærkelsesværdigt at forskellene er så store i så lille et land som Danmark. De lange ventetider sætter både boligejerne og håndværkerne i en meget usikker situation, siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri og fortsætter:

- Hvis det seneste år har lært os én ting, så er det, at byggematerialer hurtigt kan svinge meget i pris. Og hvis man som boligejer skal vente op mod 7 måneder før byggeriet kan gå i gang, så kan det blive meget dyrt.

I 2022 kostede en ventetid på et halvt år op mod 250.000 kr. for et almindeligt parcelhus, grundet stigende materiale- og arbejdsomkostninger, såfremt man ansøgte om byggetilladelse i 1. kvartal 2022. Det viser beregninger fra DI, der tager udgangspunkt en gennemsnitspris for et enfamilieshus på 4. mio. kr. Og det kan have konsekvenser for byggebranchen, vurderer DI Byggeri-direktøren:

- Sagsbehandlingstiden er noget mange kommuner arbejder benhårdt med få nedbragt. Desværre ser vi alligevel, at det samlet set går den forkerte vej. Hvis man som nybygger eller boligejer har en så stor usikkerhed om den samlede pris for byggeriet, så vil nogle opgive før de overhovedet er startet, og det kan koste dyrt i tabte ordrer for byggebranchen, siger Anders Stouge.

Det gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Danmark er i 2022 steget med 12 dage sammenlignet med 2021.

Se ventetiderne for din kommune her eller læs hele analysen her

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt presserådgiver Ben Ron på tlf. 2830 5452.

Billeder

Anders Stouge, direktør i DI Byggeri. Foto: DI
Anders Stouge, direktør i DI Byggeri. Foto: DI
Download

Information om DI Byggeri

DI Byggeri
DI Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere.

Læs mere: DI Byggeri

Følg pressemeddelelser fra DI Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Byggeri

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye