Aarhus Universitet: Arts

Ane Hejlskov Larsen udnævnt til professor

Del
Ane Hejlskov Larsen tiltræder som professor i museologi 1. april

Hvilket område bliver du ansat til at fremme?

- Jeg forventes at bidrage til nye forskningsinitiativer i forhold til det museologiske område og miljøet på instituttet og Aarhus Universitet samt tage initiativ til internationale forskningspartnerskaber. 

På hvilken måde er det relevant?

- Professoratet i museologi på Aarhus Universitet er det første i Danmark. I lande, som vi i forvejen sammenligner os med, fx Finland, Norge, Sverige og Island, har man længe haft professorer i museologi, primært knyttet til fagdiscipliner som antropologi, arkæologi, historie og kunsthistorie.
Den danske brug af begrebet museologi er i overensstemmelse med begrebsudviklingen i de øvrige nordiske lande, mens USA og Storbritannien benytter det sammensatte ord ”museumsstudier”. 
Museologien dækker med andre ord over et bredt tværdisciplinært og tværvidenskabeligt felt, hvor metodiske og teoretiske spørgsmål om kultur, natur og kunst og deres betydningsdannelse - her under menneskets og samfundets indflydelse på denne proces - rejses og udforskes. Kombinationen af museologisk erfaring og en teoretisk og videnskabelig baggrund er i den nordiske forståelse forudsætningen for at kunne påberåbe sig et museologisk forskningsmiljø. 
Museologien på Aarhus Universitet har med det nye professorat nu styrkede muligheder for at indgå i forpligtende samarbejder med partnere på universiteter og forskellige typer af kulturorganisationer i Norden og resten af Europa.


CV

Ane Hejlskov Larsen har været formand for Dansk Center for museumsforskning, 2020-2022. Hun er nuværende leder af Museologisk forskningsprogram og har været leder af Center for museologi i perioden 2001-2017. Derudover har hun været formand for Aarhus Kommunes Kunstråd 2001-2005. Hun har været ansat som lektor i museologi på Kunsthistorie på Aarhus Universitet siden 1998. Derudover har hun siddet på følgende poster:
Medlem af udvalget for Udredning om museernes formidling, Kulturministeriet 2005-2006
Formand for de billedkunstneriske udvalg, Statens Kunstfond, Kulturministeriet 1996-1998
Museumsinspektør på Aarhus Kunstmuseum 1992-1995
Museumsinspektør på Kunstmuseet Trapholt 1989-1992

Kontakter

Professor Ane Hejlskov Larsen
Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet
Mail: Kunahl@cc.au.dk
Mobil: 20434657

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Dansk film er helt sin egen31.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny EU-forskningsrapport med titlen Small European Film Markets: Portraits and Comparisons tegner et billede af dansk film som en ener inden for europæisk film. Rapporten udspringer af Horizon Europe-projektet, CresCine (2023-2026), og blev lanceret sidste uge på filmfestivalen i Cannes. Rapporten sammenligner dansk film med seks andre små europæiske filmlande på en lang række parametre. De øvrige lande er Estland, Belgien (Flandern), Irland, Kroatien, Litauen og Portugal. Den primære periode for sammenligningerne er 2014-2022, mens nyere tendenser kommenteres undervejs.

Trivselsfremme i skolen kræver helhedsorienteret indsats19.4.2024 10:08:16 CEST | Pressemeddelelse

Trivsel og mistrivsel blandt skoleelever er et af tidens helt store spørgsmål, men hvad siger forskningen om trivsel og trivselsfremme i skolen? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien ’Pædagogisk indblik’ giver en indføring i både dansk og international trivselsforskning. Den anbefaler, at vi løfter blikket fra enkeltelever og anlægger et helhedssyn på trivsel, og at skolerne i deres arbejde med at fremme trivsel altid tager udgangspunkt i de konkrete elever i den konkrete skole.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye