Folkebevægelsen mod EU

EU-valg: Danmark er en demokratisk bundskraber

Del
Folketinget bør gribe chancen for at tage et opgør med de udemokratiske regler for opstilling til EU-valg.

Forud for næste års EU-parlamentsvalg foreslår Folkebevægelsen mod EU, at kravene for opstilling til EU-parlamentet bliver de samme som kravene for opstilling til Folketinget. Derfor støtter vi Enhedslistens aktuelle forslag om ændring af reglerne for indsamling af vælgererklæringer.

I dag kræver det 70.680 vælgererklæringer for at en liste, som ikke i forvejen sidder i EU-Parlamentet eller Folketinget, kan opstille til EU-valg. mens man blot skal mønstre ca. 20.000 for at komme på stemmesedlen ved folketingsvalg.

I beslutningsforslag B-39, der blev fremsat 23. februar i år, skriver Enhedslisten: ”Folketinget pålægger regeringen at ændre reglerne for opstilling til Europa-Parlamentet, så det ikke kræver flere vælgererklæringer at opstille til Europa-Parlamentet, end det kræver at opstille til Folketinget.”

– Vi opfordrer Folketingets partier til at stemme for forslaget. Slå hul på den bureaukratiske mur, som forhindrer andre stemmer adgang til stemmesedlen ved EU-valg. De urimelige og urealistiske opstillingskrav rammer særligt den del af befolkningen, som er EU-kritiske og derfor ikke føler sig repræsenteret af partitoppen i de etablerede partier, siger Susanna Dyre-Greensite, formand for Folkebevægelsen mod EU.

Hun gør samtidig opmærksom på, at de danske opstillingskrav står i skarp kontrast til vores nabolande. I Tyskland, hvor der bor 82 millioner mennesker, kræver myndighederne kun 4.000 vælgererklæringer før man kan stille op til EU-valg. Tallet er 1.500 i Sverige, 2.000 i Finland og i Irland skal blot 60 borgere skrive under før en kandidat eller et parti kan kæmpe om vælgerne gunst i Europa-Parlamentet.

– Danmark er demokratisk bundskraber, når det kommer til borgernes muligheder for at påvirke EU-politikken. Danskerne skal have bedre mulighed for komme til orde og for at udfordre de EU-begejstrede partier, mener Susanna Dyre-Greensite.

Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet har tidligere udtrykt støtte til Enhedslistens forslag, mens SF og Radikale Venstre endnu ikke har besluttet sig. Det fremgår af avisen Faglig EU-debats dækning af sagen.  

Læs Enhedslistens forslag og begrundelsen for samme på Folketingets hjemmeside her: https://www.ft.dk/samling/20222/beslutningsforslag/b39/som_fremsat.htm

Læs hele Faglig EU-debats omtale af problemerne med opstillingskrav ved EU-valg i forsideartiklerne fra 2022 her: https://www.folkebevaegelsen.dk/materialer/#1478958890074-af562a47-0fd3

Folkebevægelsen mod EU indsamler vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget ved valget til EU-Parlamentet i 2024. Læs mere på bevægelsen hjemmeside her: https://www.folkebevaegelsen.dk/vaelgererklaering/

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Folkebevægelsen mod EU

Folkebevægelsen mod EU
Folkebevægelsen mod EU
Lyngbyvej 42
2100 København Ø

+45 35 36 37 40https://www.folkebevaegelsen.dk/

Folkebevægelsen mod EU’s formål er at bringe Danmarks medlemskab af EU til ophør.

Folkebevægelsen mod EU er imod EU’s overstatslige styring og politiske integration. Modstanden mod EU er en kamp for selvbestemmelsesret og for et selvstændigt Danmark i et frit internationalt samarbejde.

For at fremme vores mål om udmeldelse af EU arbejder Folkebevægelsen mod EU aktivt på at fremme en debat om, hvordan EU påvirker Danmark, hvilke handlemuligheder vi har uden for EU, og hvilke alternativer til EU der findes. Sideløbende kæmper vi imod EU’s stadige indblanding i vores samfund og imod yderligere suverænitetsafgivelse til EU.

Folkebevægelsen mod EU’s værdier bygger på 4 søjler:

  • Den demokratiske søjle
  • Den globale søjle
  • Den grønne søjle
  • Velfærdssøjlen

Følg pressemeddelelser fra Folkebevægelsen mod EU

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkebevægelsen mod EU

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye