Ny varmeprisanalyse for 2023: Fjernvarme er stadig prisrobust

Langt de fleste forbrugere har ikke oplevet en markant prisstigning på deres fjernvarmeregning, viser en ny prisanalyse lavet af Dansk Fjernvarme, hvor foreningens medlemmer er blevet adspurgt om deres varmepris per januar 2023 og forventninger til året.
Ligesom andre opvarmningskilder er prisen på opvarmning med fjernvarme også steget som led af de høje energipriser. Således er fjernvarmeprisen for et standardhus fra januar 2022 til januar 2023 steget med 17,8 procent til 15.357 kr. pr. år. På trods af prisstigningen ligger fjernvarmepriserne fortsat i det lave niveau sammenlignet med andre opvarmningsformer.
- 2022 satte virkelig energimarkedet under loop, og vi blev opmærksomme på, hvor meget energipriser påvirker hele samfundet. Derfor er det positivt at se, at langt størstedelen af fjernvarmeforbrugerne har undgået de høje prisstigninger, og de kan se ind i et år, hvor der er mere ro på deres varmepris, siger Bettina Aagaard Vester, konsulent og ansvarlig for varmeprisanalysen i Dansk Fjernvarme.
Fra august 2022 og til januar 2023 er den gennemsnitlige varmepris for et standardhus steget med 13,4 %. Prisstigningen ligger fuldstændig på niveau med den prisstigning, som fjernvarmeselskaberne forventede i september 2022 baseret på en tilsvarende prisundersøgelse, hvor Dansk Fjernvarme spurgte ind til selskabernes forventede priser for 2023.
Den faldende naturgaspris kan ses hos fjernvarmeselskaber
Tilbage i august 2022 blev fjernvarmeselskaberne spurgt om deres forventninger til prisudviklingen i januar 2023. I august var naturgas- og elpriserne rekordhøje, og det skabte stor usikkerhed for forventningerne til vinteren og varmesæsonen. Fordi danskerne har været gode til at spare på deres energi, og naturgaslagerene har været fyldte, har flere fjernvarmeselskaber kunnet afblæse de helt store prisstigninger.
- For flere selskaber der har naturgas som primært brændsel, har mange kunnet afblæse eller begrænse de forventede prisstigninger i lyset af den faldende gaspris. Derfor ser vi, at selskaberne har kunnet holde priserne i ro, og andre har sågar sat priserne ned i forbindelse med udviklingen på gasmarkedet, siger Bettina Aagaard Vester.
154 selskaber forventer at holde priserne i ro for næsten 1 mio. forbrugere i 2023, mens 23 selskaber forventer at sætte priserne ned for cirka 100.000 forbrugere, 66 selskaber afventer stadig udviklingen på energimarkedet og kan dermed ikke meddele forventninger til varmeprisen i 2023.
- Hvis 2021 og 2022 har lært os noget, så er det, at det er rigtig svært at forudse, hvordan energimarkedet udvikler sig. Derfor er et kig i krystalkuglen forbundet med væsentlige usikkerheder såsom vejret og Kinas efterspørgsel på naturgas. Det vi kan se, er at fjernvarme har en betydelig robusthed overfor eksterne faktorer på grund af fleksibiliteten i varmekilder til fjernvarmeproduktionen, siger Bettina Aagaard Vester og slutter:
- Derfor giver det heller ikke mening midt i en omfattende energi- og forsyningskrise at vedtage et lovforslag om konkurrenceudsættelse af den stabile affaldsenergiproduktion, som vil medføre konkurser og reduktion af en vigtig og billig varmekilde for mange fjernvarmeselskaber.
Fakta om undersøgelsen:
- Undersøgelsen omfatter prisdata pr. 1. januar 2023 for 327 fjernvarmeselskaber, der tilsammen dækker 98 % af varmesalget, samt forventninger til 2023 fra 260 selskaber.
- Cirka 2/3 af selskaberne har hævet prisen i perioden fra 1. august 2022 til 1. januar 2023.
- Den vægtede gennemsnitlige årlige varmepris for et standardhus er steget med 1.810 kr. fra august til januar, fra 13.547 kr. pr. 1. august 2022 til 15.357 kr. pr. 1. januar 2023.
- Ca. 12 % af selskaberne har dog kunnet sænke prisen. Heraf har 19 selskaber sænket prisen med 25 % eller mere.
Kontakter
Sofie Karoline HøgedalPresserådgiver
Tlf:+45 22 53 27 44skh@danskfjernvarme.dkBilleder
Information om Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets cirka 350 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 78 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Interesse for CCS-pulje understreger potentialet26.3.2025 12:13:46 CET | Pressemeddelelse
16 selskaber har søgt om prækvalifikation til den milliard-store statslige CCS-pulje, og det understreger det klimamæssige potentiale bag CO2-fangst, mener Dansk Fjernvarme.
Fjernvarmen buldrer derudaf: 50.000 nye kunder19.3.2025 09:37:24 CET | Pressemeddelelse
I løbet af 2024 er næsten 50.000 boliger blevet koblet på fjernvarmen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dansk Fjernvarme glæder sig over fremgangen.
Dansk Fjernvarme: Lovende fjernvarme-takter i nyt EU-udspil26.2.2025 12:08:54 CET | Pressemeddelelse
Det er positivt, at EU som en del af et nyt udspil skal have en ny strategi for varme og køling. Den vil nemlig bane vej for, at fjernvarme kan hjælpe Europa væk fra russisk gas, mener Dansk Fjernvarme.
Fjernvarmen holder hånden under naturgasudfasningen11.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tallene taler deres tydelige sprog. Det er fjernvarmen, som skrotter naturgasfyrene i Danmark, og det er fjernvarmen, der holder hånden under en stabil udfasning af naturgassen i private boliger. Det viser en status fra Evida, som har opgjort tal for naturgasudfasning.
Nu skal udbygning med grøn strøm igen på skinner31.1.2025 11:26:52 CET | Pressemeddelelse
Hos Dansk Fjernvarme er man meget tilfreds med, at der nu igen kommer tempo på udbygningen af grøn strøm. Fjernvarmeselskaberne investerer massivt i elektrificering disse år. Det er store eldrevne varmepumper og elkedler, som branchen forventer vil kunne blive drevet af grøn strøm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum