Intetanende boligkøbere stod tilbage med tomme lommer og byggegrunde efter byggekonkurs

I seneste afsnit af DR-programmet ’’Kontant’’ kunne man opleve en række danskere, hvis boligdrømme blev til et mareridt i hænderne på byggefirmaet Lund Huse, der gik konkurs i 2021. Vi hører bl.a. om Susanne Jørgensen, der har betalt samlet 2.229.000 kroner til Lund Huse, der efterlod hende med et tomt fundament. Andre af programmets deltagere beskriver oplevelser med overfakturering, søvnløse nætter og store millionbeløb, der er som forsvundet ud i den blå luft.
’’Det er umådelig trist og burde simpelthen ikke kunne ske’’, fastslår Rasmus Lindsten, der er advokat og bestyrelsesmedlem hos Danske BOLIGadvokater.
Eksemplerne er dog langt fra usædvanlige og hos foreningen oplever man da også, at forbrugere kommer i klemme, når drømmen om at bygge sin egen bolig skal realiseres. Rasmus Lindsten fremhæver bl.a. ufuldstændige aftaleforhold, byggesjusk, dårlig tilsynsførelse, fugtproblemer grundet manglende afdækning, ekstraregninger og risikoen for konkurs som nogle af de faldgruber, man bør være særligt opmærksom på.
Svært marked giver større risiko
Det nuværende marked med inflation og store prisstigninger på materialer har fået mange bygge- og typehusfirmaer i knæ. Hos Danske BOLIGadvokater lyder anbefalingen, at man som privat bygherre forholder sig særligt kritisk og undersøger markedet nøje, inden man vælger entreprenør.
”Det er en kæmpe investering for de fleste, så man bør undersøge de enkelte firmaer grundigt, før man underskriver en entreprisekontrakt. Det er vigtigt at sikre sig, at det er et anerkendt firma med styr på tingene. Man kan altid være uheldig, men de store og veletablerede firmaer har alt andet lige en større robusthed at stå imod med, hvis krisen for alvor kradser”, udtaler Rasmus Lindsten.
Danske BOLIGadvokater udkom med en historie tidligere på året om netop typehusfirmaer i knæ. Her blev der nævnt eksempler, hvor bygherre blev påkrævet at betale op til 10 pct. af den samlede entreprisesum, allerede inden fundamentet var lagt. Beretningerne fra ’’Kontant’’ fortæller om markant større beløb, hvor bl.a. et par fra Hundested har mistet mere end 1 mio. kroner på et ikke-realiseret byggeprojekt.
''Det er grotesk, at man kan miste hele sin opsparing og være tvunget til at starte forfra på boligmarkedet. Når byggefirmaer går konkurs, er det meget svært at få sine penge tilbage, fordi man ender langt nede i køen af private og virksomheder, der ønsker at gøre krav i boet’’, udtaler Rasmus Lindsten, advokat og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater og fremhæver, at man som husbygger bør inkludere en skriftlig aftalt betalingsplan i sin entreprisekontrakt, så man ikke bliver overrasket, når regningerne kommer og så man kan tilbageholde næste betaling, hvis ikke byggeriet skrider frem som planlagt.
Valget af et stort, landsdækkende typehusfirma er dog ikke ensbetydende med, at ting alligevel ikke kan gå galt i løbet af byggeprocessen.
’’Det er svært at gardere sig mod svindelfirmaer og det er vigtigt at vide, at der gælder nogle helt andre regler, når man bygger selv. Her gælder købeloven ikke, men i stedet er det AB18, der er gældende. Man bør stille sig selv bedst muligt og forberede sig grundigt på rollen som bygherre, så man hurtigt opdager de røde advarselslamper, hvis man støder på virksomheder som den, der var omdrejningspunktet i DR’s Kontant’’, udtaler Rasmus Lindsten fra Danske BOLIGadvokater og anbefaler, at man som husbyggere tager en advokat med på råd fra dag 1, der kan guide en igennem de juridiske og økonomiske minefelter.
Byggehåndbog giver sikkerhed
For at ruste kommende hus- og nybyggere har Danske BOLIGadvokater udarbejdet Byggehåndbogen. Håndbogen indeholder gode råd og vigtige overvejelser i byggeprocessens forskellige faser. Byggehånden erstatter ikke professionel og uafhængig rådgivning, men er udelukkende tænkt som en guide til de mange beslutninger, dokumenter og faldgruber, man bør være opmærksom på som privat bygherre.
Som noget nyt er Danske BOLIGadvokater også på vej med retningslinjer og en håndbog for projektsalg af boliger. I flere år har foreningen råbt vagt i gevær i forhold til projektsalg, hvor byggesjusk og væsentlige mangler desværre er en tilbagevendende udfordring.
Nøgleord
Kontakter
Rasmus LindstenAdvokat og bestyrelsesmedlem hos Danske BOLIGadvokakter
Tlf:3078 8748rasl@advodan.dkBilleder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Boligkøbere famler i blinde22.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange boligkøbere har ringe viden, når de står i et køb. Det viser en undersøgelse fra Danske BOLIGadvokater.
Kasketforvirring på boligmarkedet9.11.2023 10:03:58 CET | Pressemeddelelse
Hvert år i oktober udkommer en troværdighedsanalyse, som ranglister en række brancher og fagområder mod hinanden. På boligmarkedet placerer aktørerne sig ret forskelligt, og det peger ifølge Danske BOLIGadvokater på en problematik.
Overdrag din ejendom til dine børn inden nytår og få skatterabat31.10.2023 09:56:05 CET | Pressemeddelelse
Går du i overvejelser om at overdrage en ejendom til din børn, kan det betale sig at gøre det i løbet af de næste par måneder.
PAS PÅ: Kampen om studieboligerne er i gang12.10.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Studietiden er godt i gang, og det samme er kampen for at finde en god og helst billig andelsbolig. Hvert år bliver mange unge lokket af en lav husleje og vælger bolig i panik.
Olietanke forurener stadig – risiko for at boligkøbere hænger på regningen19.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ifølge Danmarks Statistik findes der cirka 200.000 olietanke i Danmark. Sker der et olieudslip, kan det blive en dyr affære, hvis olietanken og rørsystemet ikke lever op til de fastsatte regler og krav. I så fald skal køber selv betale for at få fjernet den forurening, der er opstået.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum