Rapolitics: ”Med hiphop kunstnere i front vil vi motivere unge til at stå op for menneskerettighederne”
Hvordan bidrager hiphopkultur til kampen for ytringsfrihed, kvinders rettigheder og til ikke at blive diskrimineret? Og hvorfor er rap musik et unikt redskab til at stå op for egne og andres rettigheder?
Det bliver skoleelever og unge over hele Danmark klogere på, når den landsdækkende indsats Re:Act Human Rights takket være finansiel støtte fra Tuborgfondet og Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje ruller videre med fornyet styrke og et skærpet fokus på hiphop.
I 2023 søsætter Rapolitics, Institut for Menneskerettigheder og Foreningen Roskilde Festival i samarbejde med danske rappere og internationale hiphop kunstnere en lang række aktiviteter, der de kommende to år skal ruste unge til at stå op for deres rettigheder. Aktiviteterne, som udfolder sig i regi af Menneskerettighedsalliancen, spænder over podcast-fortællinger, skoleworkshops, koncerter og events på Roskilde Festival.
”Opbakningen til menneskerettighederne skranter over hele verden. Og undersøgelser viser, at godt halvdelen af børn og unge i Danmark ikke kan nævne en eneste menneskerettighed. Den udvikling arbejder Re:Act Human Rights med at vende,” siger Louise Holck, Institut for Menneskerettigheders direktør.
I det arbejde spiller hiphop en central rolle.
”Hiphop er aktuelt den mest lyttede musikgenre og er derfor et unikt redskab til at mobilisere en meget bred skare af unge i hele Danmark. Sammen med danske rappere og internationale hiphop kunstnere vil vi ruste unge til at stå op for deres rettigheder,” siger Manus Bell, Rapolitics’ direktør.
Om få måneder får uddannelsesinstitutioner over hele Danmark mulighed for at booke workshops med unge rap-coaches og anvende undervisningsmaterialer med fokus på hiphop og rettigheder. Re:Act Human Rights’ podcast-redaktion producerer en podcast-serie, der giver ordet til unge hiphopkunstnere, som kæmper aktuelle rettighedskampe.
Og på Roskilde Festival skaber unge frivillige en platform, hvor hiphop artister fra flere forskellige lande sætter menneskerettigheder på dagsordenen.
”De kommende generationer skal klædes på til at kæmpe for egne og andres rettigheder.Roskilde Festival, samler hvert år over 100.000 unge om musikken og fællesskabet og har derfor en afgørende rolle og ansvar for at løfte den dagsorden,” siger Signe Lopdrup, Roskilde Festivals direktør.
Tuborgfondet støtter med godt 2,5 mio. kr. og forventer, at flere unge gennem projektet vil få en bedre forståelse for menneskerettigheder, og det passer godt sammen med fondets ambition om at få flere unge til at engagere sig i demokratiet og få indflydelse i samfundet.
”Fremtidens demokrati skal skabes af nutidens unge. Re:Act Human Rights projektet har allerede haft succes med at nå målgruppen og skabe resultater sammen med dem. I det nye projekt tager de relevante og aktuelle emner op, som optager unge, og det er stærkt,” siger Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet
Faktaboks
Re:Act Human Rights blev søsat af Menneskerettighedsalliancen i 2022.
Indsatsen udfolder sig under tre temaer:
- Re:Claim Your Body med fokus på lighed på tværs af køn og seksualitet
- Re:Claim Your Voice om retten til at ytre sig og at blive hørt
- Re:Claim Your Home om retten til at have et hjem, en nationalitet og at føle sig ligeværdigt behandlet
Nøgleord
Billeder
Information om Institut for Menneskerettigheder
Wilders Plads 8K
1403 København K
+45 32 69 88 88https://menneskeret.dk/
Institut for Menneskerettigheder er en selvejende statsinstitution. Vi har mandat til at fremme og beskytte menneskerettigheder og ligebehandling i Danmark og i udlandet.
Følg pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Frygt skaber selvcensur i den offentlige debat5.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver 10. borger afholder sig fra at deltage i demonstrationer eller ytre deres mening til borgermøder af frygt for blandt andet verbale og fysiske angreb, viser Institut for Menneskerettigheders undersøgelse af ytringsfrihedens vilkår i Danmark anno 2024.
Skoleelever oplever udbredt mobning relateret til etnicitet31.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halvdelen af skoleelever med minoritetsetnisk baggrund udsættes for mobning med deres hudfarve, nationalitet, religion eller kultur. Knap en femtedel af eleverne med ikkevestlig baggrund fortæller om nedværdigende adfærd fra deres lærer. Det fremgår af ny undersøgelse blandt skoleelever i 6. og 9. klasse, som Børns Vilkår og Institut for Menneskerettigheder står bag.
Ny aftale om abort styrker kvinders selvbestemmelse og retssikkerhed3.5.2024 11:30:30 CEST | Pressemeddelelse
Med ny politisk aftale rykkes abortgrænsen fra 12. til 18. uge, og de regionale abortsamråd nedlægges. Et stort fremskridt for kvinders ret til selvbestemmelse, mener Institut for Menneskerettigheder.
Uønsket seksuel opmærksomhed udbredt på erhvervsskolerne24.1.2024 10:56:47 CET | Pressemeddelelse
Mere end hver fjerde kvindelige elev på 17 år eller derunder oplever uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsskolerne. Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at undervisningsmiljøloven ændres, så erhvervsskolerne har pligt til at gribe ind over for seksuel chikane.
Flertal af minoritetsetniske personer oplever diskrimination i Danmark27.11.2023 16:51:14 CET | Pressemeddelelse
Otte ud af ti minoritetsetniske personer angiver, at de har været udsat for diskrimination eller fordomme det seneste år. Det viser en omfattende undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, der efterlyser en ambitiøs handlingsplan.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum