Akutmodtagelsen på RH Gødstrup er under pres, men der er ikke dokumentation for, at patienterne dør, mens de venter

Der kommer mange akut og alvorligt syge mennesker i en akutmodtagelse. Hele akutkonceptet på Regionshospitalet Gødstrup og andre hospitaler indeholder derfor en organisering med forskellige grader af specialisering og kompetencer og hviler på en bemanding, der kan møde og diagnosticere alle patienter også i perioder med spidsbelastning.
Så der er al mulig grund til at møde den store bekymring fra Akutafdelingens speciallæger i Regionshospitalet Gødstrup med største alvor og sammen finde veje til at bringe akutkonceptet tilbage i balance. Det er hospitalsledelsen, ledelsen i Akutafdelingen, funktionsledere og afdelingens speciallæger enige om og i dialog omkring.
- Vi anerkender, at akutmodtagelsens personale er presset i forsøget på at få tingene til at hænge sammen, og vi tager det alvorligt, når afdelingens speciallæger siger, at patientsikkerheden er truet, siger lægefaglig direktør Jens Friis Bak og føjer til:
- Det er afgørende vigtigt, at påstande om alvorlige hændelser, der fremføres i pressen eller internt på hospitalet, kan dokumenteres, så vi kan analysere dem og lære af dem. Det gælder eksempelvis påstanden om, at der skulle være flere eksempler på dødsfald, mens patienterne venter på at blive tilset af en læge i akutmodtagelsen. Det har vi fortsat ikke dokumentation for, konstaterer lægefaglig direktør Jens Friis Bak.
Alle tilgængelige data viser, at personalet i Akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup - trods travlhed i spidsbelastningsperioder - giver patienterne den fornødne behandling, selvom det nogle gange foregår under uhensigtsmæssige og utilfredsstillende forhold.
Det konkluderer hospitalets ledelse på baggrund af tal:
- for patientkontakter
- afleveringstider for ambulancer
- en gennemgang af indrapporterede utilsigtede hændelser i Akutafdelingen og akutmodtagelsen.
Fakta
Tal for patientkontakter viser, at der siden 2021 er blevet mere travlt i akutmodtagelsen målt på antal patientkontakter. I 2022, hvor den nye akutmodtagelse åbnede på hospitalet i Gødstrup, viser data at der ikke er sket en yderligere stigning.
- Se dokumentation (pdf).
Tal for ambulancernes afleveringstider viser, at den gennemsnitlige afleveringstid ved akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup svarer til afleveringstiden på Region Midtjyllands øvrige hospitaler.
- Se dokumentation (pdf).
Afleveringstiden omfatter tiden, der går fra at ambulancen er ankommet til ambulanceporten og til den er klar til en ny opgave.
Afleveringstiden bruges til at aflevere patienten, skrive journalen færdig, rengøre ambulancen, supplere med materialer m.m. Akutmodtagelsen i Gødstrup skiller sig heller ikke ud med hensyn til de tilfælde, hvor ambulancer bruger mere end 45 minutter på afleveringsrutinen. Forekomsten af lange afleveringer svarer til gennemsnittet i hele regionen.
Tal for utilsigtede hændelser viser en god rapporteringskultur på hospitalet og at antallet af rapporteringer har været stabil over år. Ses alene på hændelser med en dødelig udgang for patienter i akutafdelingen er der over fire år, i perioden fra 2019 til 2022, indrapporteret seks hændelser. Antallet skal ses i forhold til, at en akutafdeling netop modtager mange alvorligt tilskadekomne og kritisk syge patienter.
- Jeg vil gerne understrege, at den dokumentation, vi her lægger frem, ikke ændrer på, at forholdene i Akutafdelingen giver anledning til bekymring og kræver handling. Der er for travlt i Akutafdelingen, og derfor har vi også - sammen med afdelingsledelsen – lagt en plan for, hvordan Akutafdelingen kommer i bedre balance, siger lægefaglig direktør Jens Friis Bak.
Fælles plan og fokus på genopretning
Konkret vil følgende emner i planen være genstand for ekstra omhu og opfølgning på ugentlige møder med ledelsen og speciallægerne i Akutafdelingen:
- Kapacitet
- Omlægning af patientforløb, forebygge indlæggelser
- Kvalitetsudfordringer og patientsikkerhed
- Trivsel/arbejdsmiljø
- Økonomi
- Samarbejde med øvrige afdelinger.
- Vi fortsætter den igangsatte proces med god dialog i Akutafdelingen, og vores tilgang til både intern og ekstern kommunikation i disse dage vil være baseret på intentionen om at fastholde dialogsporet som vores primære og vigtigste vej, siger lægefaglig direktør Jens Friis Bak.
Fortæl os, hvis du har dårlige oplevelser med akutmodtagelsen
Er der patienter og borgere som måtte være utrygge eller har haft dårlige oplevelser på hospitalets akutmodtagelse, er de velkommen til at kontakte hospitalet på mail: post@goedstrup.rm.dk.
Tilsvarende er det altid muligt at klage eller oprette en utilsigtet hændelse over behandling på hospitalet, hvis der er sket noget, der ikke skulle være sket.
For yderligere oplysninger
Lægefaglig direktør Jens Friis Bak, tlf. 4093 7985
Nøgleord
Billeder
Information om Regionshospitalet Gødstrup
Regionshospitalet Gødstrup er et af fem akuthospitaler i Region Midtjylland. Hospitalet åbnede i februar 2022 og samler aktiviteterne fra de tidligere sygehuse i Herning og Holstebro. Hospitalet varetager regionale specialer og hovedfunktioner for ca. 300.000 borgere i den vestlige del af Region Midtjylland.
Regionspsykiatrien og NIDO | center for forskning og uddannelse deler adresse med Regionshospitalet Gødstrup.
Regionshospitalet Gødstrup har godt 4000 fuldtidsansatte.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forældre i sorg får hjælp via en rejse i lyd7.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Et banebrydende samarbejde mellem hospitaler, forskere og kunstnere har med støtte fra Region Midtjyllands Kultur og Sundhedspulje udviklet specialdesignede lydrejser, som støtter forældre i den ubærlige situation at miste et barn. 13. maj er der urpremiere på det nye auditive værktøj.
AmbuFlex flytter til Regionshospitalet Gødstrup: udsigt til flere digitale sundhedsløsninger28.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
AmbuFlex, Center for Patientrapporterede Oplysninger (PRO) er den sidste afdeling med adresse ved det tidligere regionshospital i Herning. Den 29. april begynder medarbejdere og inventar at flytte til Regionshospitalet Gødstrup.
Yngre læger uddeler arbejdsmiljøpris til Operation og Intensiv på Regionshospitalet Gødstrup24.4.2025 12:57:04 CEST | Pressemeddelelse
Foreningen af Yngre læger har for første gang uddelt en Arbejdsmiljøpris til en hospitalsafdeling i Danmark, der gør en særlig indsats for at styrke arbejdsmiljøet. Prisen blev den 23. april uddelt til Operation og Intensiv på Regionshospitalet Gødstrup.
Oplev forskning i øjenhøjde til Forskningens Døgn på Regionshospitalet Gødstrup10.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Prøv, smag, lyt og lær med forskerne ved hospitalet torsdag den 24. april. Alle er velkomne, tilmelding er ikke nødvendig.
Verdens første søvnakademi er i gang på Regionshospitalet Gødstrup8.4.2025 09:48:48 CEST | Pressemeddelelse
Kan et fællesskab, hvor man er sammen om hård fysisk træning, sund kost og undervisning i en sundere livsstil reducere graden af søvnapnø hos deltagerne? Det er forskere på Øre-Næse-Hals-afdelingen i Gødstrup i gang med at undersøge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum