Verdens første søvnakademi er i gang på Regionshospitalet Gødstrup
Kan et fællesskab, hvor man er sammen om hård fysisk træning, sund kost og undervisning i en sundere livsstil reducere graden af søvnapnø hos deltagerne? Det er forskere på Øre-Næse-Hals-afdelingen i Gødstrup i gang med at undersøge.

Hver onsdag eftermiddag mødes 11 mænd og kvinder med søvnapnø til fællestræning i en træningssal på Regionshospitalet Gødstrup. De har frivilligt meldt sig til det første hold af Søvnakademiet, som er en afprøvning af et helt nyt behandlingskoncept til mennesker med søvnapnø.
I Søvnakademiet Gødstrup bliver der i en tremåneders periode sat intensivt fokus at hjælpe deltagerne med at ændre livsstil, så de opnår enten vægttab eller øget træningsmængde. Det er nemlig veldokumenteret, at overvægt ofte er en årsag til søvnapnø, og at en sundere livsstil derfor kan hjælpe på den potentielt farlige sygdom.
Men kan mere fysisk træning og fokus på sund kost virkelig mindske søvnapnø?
Ja, mener Benjamin Senqu Mulvad, der er læge på afdelingen for Øre-Næse-Hals-kirurgi og står for søvnakademiet.
- Søvnakademiet er en ny tilgang til søvnbehandling. Vi går efter en vægt neutral sundhed. Det er ikke et mål for os, at deltagerne skal tabe sig, men vi håber at mindske deres søvnapnø og dermed øge deres livskvalitet. Men vi ved også, at hvis de taber sig, kan deres søvnapnø måske kureres, dvs. at komme ned på normalen på under 5 vejrtrækningspauser i timen, siger Benjamin Senqu Mulvad og uddyber:
- Det er veldokumenteret at vægttab kan reducere søvnapnø, og det er veldokumenteret at træning i stort set alle former kan reducere søvnapnø. Behandlingen af søvnapnø vil ofte indeholde råd om vægttab og motion, men der er stærk begrundet mistanke til, at dette ikke kommer til at ske på trods af råd og formaninger. Vi har fundet, at der mangler et behandlingskoncept, hvor man kan tilbyde patienten den samlede pakke med kostvejledning, træning samt have mere tid til at øge deres viden om deres sygdom, for at de også selv ved, hvordan deres livsstil påvirker deres sygdom, og de konsekvenser det har for dem selv og deres familier. Det er netop dette manglende behandlingstilbud Søvnakademiet Gødstrup imødekommer.
Følges tæt af forskere
Det er ikke helt ufarligt at lide af søvnapnø. Ud over risikoen for at falde i søvn bag rattet i en bil eller lignende, er det også på langt sigt øget risiko for at få diabetes type 2, forhøjet blodtryk, hjerte-kar sygdomme og slagtilfælde.
Derfor bliver deltagerne i søvnakademiet undersøgt grundigt af forskerne, både før og efter det intensive forløb, og igen 9 måneder efter den intensive del af søvnakademiet er slut.
Og forskerne går grundigt til værks. Ud over at følge deltagernes vægt, måler forskerne også på sukkerniveauet i deres blod, insulintolerans, blodtryk, hjerterytme etc..
- Deltagerne undersøges og følges for at dokumentere, om der er langvarigt gode effekter ved deres livsstilsændringer. Vi ser først og fremmest på om deres søvnapnø er bedret, men også øvrige relaterede sygdomme som diabetes type 2, prædiabetes, for højt blodtryk mm. Patienter med søvnapnø er nemlig i risiko for mange andre sygdomme, der formentligt også bedres, enten af bedring i deres søvnapnø eller deres generelle bedrede livsstil, forklarer Benjamin Senqu Mulvad.
Læs mere om Søvnakademiet Gødstrup i artiklen her: https://www.fagperson.regionshospitalet-goedstrup.dk/presse-og-nyheder/nyheder/2025/verdens-forste-sovnakademi-i-gang-pa-regionshospitalet-godstrup/
Nøgleord
Kontakter
Kommunikationskonsulent Dorthe Gærup Olesen
Tel. +45 6137 9386
Mail: dogani@rm.dk
Billeder

Links
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Oplev forskning i øjenhøjde til Forskningens Døgn på Regionshospitalet Gødstrup10.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Prøv, smag, lyt og lær med forskerne ved hospitalet torsdag den 24. april. Alle er velkomne, tilmelding er ikke nødvendig.
Regionshospitalet Gødstrup er tilbage i normal drift13.3.2025 16:19:54 CET | Pressemeddelelse
Efter et it-nedbrud i Region Midtjylland den 13. marts er Regionshospitalet Gødstrup tilbage i normal drift.
Personalets venlighed og imødekommenhed får igen topkarakter på Regionshospitalet Gødstrup13.3.2025 07:19:51 CET | Pressemeddelelse
Resultaterne af den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 2024 viser, at hospitalet fastholder det meget flotte resultat fra det første hele år på Regionshospitalet Gødstrup.
Ny kunstudsmykning skal hylde bloddonorerne på Regionshospitalet Gødstrup11.3.2025 11:36:27 CET | Pressemeddelelse
Kunstner Margrethe Odgaard skal fra marts 2025 give nyt liv til Donortapningen via et kunstværk, der kan adsprede tankerne og imødekomme sanserne. Kunstværket er seneste skud på stammen i en række ambitiøse projekter ved hospitalet.
Hospitalet styrker forskningsmiljø med nyt lektorat11.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Seniorforsker Kent J. Nielsen ved Arbejds- og Miljømedicin er blevet udnævnt til lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum