Danske supermarkeder svigter forbrugerne og klimaet: Mangler ambitioner og konkret handling
Danskerne har et af de største klimaaftryk fra fødevareforbruget i verden målt pr. indbygger. Men selvom flere og flere forbrugere ønsker at ændre deres kostvaner i en sundere og mere klimavenlig retning, herunder reducere deres kødforbrug, er der ikke meget hjælp at hente til den omstilling fra detailhandlen.
Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening, som er en del af et internationalt samarbejde om tilsvarende undersøgelser foretaget af organisationer i Holland, Frankrig og Storbritannien. Rapporten gennemgår de 10 største fysiske detailkæder i Danmark og vurderer deres indsats på både virksomheds- og butiksniveau for at hjælpe deres kunder med at skifte til en bæredygtig og sund kost.
Selvom flere af kæderne har sat mål for at reducere deres indirekte udledninger af drivhusgasser og har iværksat diverse tiltag for at sænke klimaaftrykket, mangler der i høj grad konkrete reduktionsmål.
“Detailkæderne bør tage ansvar for klimapåvirkningen af de fødevarer de sælger og hjælpe forbrugerne i at vælge en sundere og mere plantebaseret kost. Desværre viser vores undersøgelse, at det er et underprioriteret ansvar blandt kæderne, og at de indsatser, der findes, varierer meget i både type og ambition. "Supermarkedskæderne bør stå sammen om flere tiltag, der støtter forbrugerne i bæredygtige, plantebaserede fødevarevalg,” siger Niklas Sjøbeck Jørgensen, landbrugsrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
Nødvendigt, at supermarkederne bliver en del af løsningen
De 10 største detailkæder kontrollerer knap 90 % af markedet for dagligvarer i Danmark. Uden deres hjælp vil det være vanskeligt at foretage den nødvendige omlægning af fødevareforbruget.
“Det globale fødevaresystem er den største enkeltstående påvirkning, mennesket har på vores planet. Den intensive animalske produktion er direkte skyld i klimaforandringer og tab af biodiversitet, også i Danmark. Detailkæderne har et indgående kendskab til, hvordan de kan påvirke forbrugernes indkøbsvaner, og de bør løfte deres del af ansvaret for overgangen til en mere bæredygtig kost,” siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.
Han understreger, at Der er med andre ord behov for, at detailhandlen i højere grad bliver en del af løsningen på de klimamæssige udfordringer på fødevareområdet.
For at hjælpe kostomstillingen på vej i en mere bæredygtig retning, bør supermarkederne bl.a.:
- Være gennemsigtige med hensyn til de samlede drivhusgasudledninger for alle produkter i butikkerne.
- Offentliggøre salgsdata vedrørende type, mængde og produktionsstandarder for det solgte kød.
- Være ambitiøse og sætte klimamål om at reducere butikkernes indirekte udledninger med 50 pct. inden 2030.
- Være ambitiøse og sætte konkrete mål om at sælge mindre kød, så salget af kød reduceres med 50 pct. inden 2030.
- Vedtage en offentlig forpligtelse og et kvantificeret mål for at øge udbuddet af plantebaserede fødevarer
- Implementere tiltag i butikkerne og markedsføringen for at få kunderne til at købe mindre kød, såsom at stoppe tilbud på og markedsføring af kød.
Sådan er rapporten blevet til:
Vi har udarbejdet et scorecard for bæredygtighed og kød, som vurderer de ti største fysiske detailkæder i Danmark i forhold til deres arbejde med at mindske deres klimabelastning gennem det kød og de mejeriprodukter, de sælger.
Scorecardet er udviklet i et samarbejde mellem Feedback Global (UK), Feedback EU (NL), Climate Action Network (FR) og Dansk Vegetarisk Forening og Rådet for Grøn Omstilling (DK). Rapporten beskriver problemerne i vores nuværende fødevaresystem, sammenhængen mellem kødforbrug og klimaforandringer, og hvilke skridt detailkæderne kan tage for at reducere salget af kød og mejeriprodukter med 50 pct. inden 2030. En lang række eksperter har givet input til metoden anvendt i scorecardet.
Undersøgelsen er baseret på offentligt tilgængelige oplysninger, data fra supermarkedernes hjemmesider, spørgeskemaer samt butiksbesøg.
For mere information:
Kontaktperson hos DVF: Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær, tlf. 50 56 18 17
Kontaktperson hos Rådet for Grøn Omstilling: Niklas S. Jørgensen, landbrugsrådgiver, tlf. 33 18 19 45.
Nøgleord
Kontakter
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
Tlf: 50 56 18 17
Niklas S. Jørgensen
Landbrugsrådgiver, Rådet for Grøn Omstilling
Tlf: 33 18 19 45.
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om Dansk Vegetarisk Forening
Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Glædelig nyhed: Plantefonden får 60 mio. kr. ekstra med ny politisk aftale15.4.2024 10:15:50 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Vegetarisk Forening glæder sig over, at der med aftalen om Grøn Fond bliver investeret mere i Fonden for Plantebaserede Fødevarer i 2025 og 2026. "Helt nødvendigt at området bliver prioriteret", lyder beskeden.
Danish Crown anerkender: "Klimavenligt" svinekød var ulovlig markedsføring12.4.2024 14:44:19 CEST | Pressemeddelelse
Danish Crown anerkender over for Højesteret at have brudt loven med påstanden om, at dansk gris skulle være "mere klimavenlig end du tror". Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening kalder det for en stor sejr for forbrugerne og klimaet.
Må virksomheder greenwashe? Mandag indledes afgørende og principiel retssag16.11.2023 05:36:00 CET | Pressemeddelelse
Retssagen om "klimavenligt" svinekød med de grønne organisationer Dansk Vegetarisk Forening og Foreningen Klimabevægelsen i Danmark på den ene side og slagterigiganten Danish Crown på den anden indledes mandag den 20. november i Vestre Landsret.
Her er “Årets plantebaserede supermarked” 20234.11.2023 13:49:48 CET | Pressemeddelelse
For femte år i træk er det samme supermarked kåret som “Årets plantebaserede supermarked”. Desværre har Dansk Vegetarisk Forening i år noteret en generel nedgang i det plantebaserede sortiment i de danske supermarkeder.
Grøn madfestival skruer op for ambitionerne24.10.2023 07:52:05 CEST | Pressemeddelelse
I år byder den plantebaserede madmesse Plant Food Festival på endnu flere oplevelser. Messen foregår den 4.-5. november i Øksnehallen og er et absolut must at deltage i, hvis man interesserer sig for alternativer til kød og andre animalske produkter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum