Roskilde Universitet lancerer efterspurgt uddannelse i samfundsjura
Uddannelses- og forskningsministeren har netop godkendt en ny kandidatuddannelse i samfundsjura. Det nye RUC-studie er en tværfaglig uddannelse med en kernefaglighed forankret i jura og politik.
Formålet med studiet er at uddanne kandidater, der kan balancere juridiske og politikudviklende hensyn, og som kan gribe en politisk idé og omsætte den til juridisk holdbar praksis i kommuner, regioner, staten og erhvervslivet.
”Der er rigtig mange eksempler på sager – fx minksagen – hvor løsninger på reelle udfordringer løber ind i problemer, når de skal implementeres, fordi en juridisk procesregel eller paragraf forhindrer løsningen. Dét problem vil samfundsjura gerne adressere ved at uddanne kandidater, som både mestrer juridisk tænkning og på samme tid forstår de policy-processer og -hensyn, som en god løsning er en del af,” forklarer Bodil Damgaard, som er prodekan for uddannelse ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.
Uddannelsen giver de studerende den nyeste forskningsbaserede viden om, hvordan juridiske, politiske og administrative aktører, processer og institutioner påvirker og håndterer samfundsproblemer, -muligheder, og -rammer.
”Samfundsjurakandidater kan tidligt i en policy-proces påpege juridiske problemer og dermed være med til at finde andre løsninger. På den måde kan de modarbejde den udbredte fordom, at jurister altid er nogen, der siger ’nej’, og dermed blive en konstruktiv partner, der er med til at finde de gode løsninger på problemerne,” siger Bodil Damgaard.
Som en del af udviklingen af den nye uddannelse er kommuner, regioner og relevante virksomheder blevet hørt om deres behov.
”Arbejdsgiverne er begejstrede ved udsigten til at få kandidater med juridiske kompetencer, som også kan tænke organisation og politiske processer. Det er afgørende for dem at få nøglemedarbejdere, som ved, at man skal indtænke jura i starten af en proces,” siger prodekanen.
”Det er vigtigt for os som kommune, at der kommer en uddannelse i samfundsjura, fordi kombinationen af politologi og jura i stadig højere grad er og bliver relevant både for problemløsning, strategiudformning og politisk procesunderstøttelse. Vi skal i højere grad kunne navigere i forskellige lovkomplekser sideløbende med, at vi håndterer politikudvikling i samarbejde med borgere, virksomheder og andre dele af den offentlige sektor i de store problemfelter, vi arbejder med inden for fx sundhed, klima og den grønne omstilling,” siger Erik Kjærgaard Andersen, som er direktør i Holbæk Kommune.
Man kan søge ind på den nye uddannelse den 1. marts 2023, og det første hold kandidater påbegynder studiet til efteråret. For at komme i betragtning skal man have en samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse inden for politik, jura, forvaltning, statskundskab eller lignende. Du kan læse mere om kandidatuddannelsen i samfundsjura på Roskilde Universitets hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Bodil Damgaard, prodekan for uddannelse, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet: 4674 2251 eller bodam@ruc.dk.
Billeder
Links
Information om Roskilde Universitet
Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Ny ph.d.-afhandling: Selvstyrende teams i ældreplejen skaber større arbejdsglæde - og nye dilemmaer4.11.2024 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Implementeringen af selvstyrende teams i ældreplejen i Danmark rummer udfordringer og dilemmaer, viser ny forskning fra Roskilde Universitet.
Skal kropsvægt afgøre prisen på din flybillet?29.10.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse
Er det rimeligt at opkræve flypassagerer betaling for den samlede vægt, de medbringer ombord, inklusive deres kropsvægt? Forsker fra Roskilde Universitet har undersøgt rejsendes holdning til emnet, og de fleste er drevet af egeninteresse frem for bæredygtighed.
Forskere vil fremme forståelsen af bakteriel adfærd17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Johnny Ottesen og lektor Fatima AlZahra'a Alatraktchi modtager millionbevilling fra VILLUM FONDEN til at undersøge, hvad der sker i et bakteriesamfund, der invaderes af snyltere.
RUC-forskere får EU-midler til bæredygtig rejeproduktion på Bornholm16.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra den Europæiske Hav-, Fiskeri-, og Akvakulturfond (EHFAF) og sammen med lokale samarbejdspartnere sætter to forskere fra Roskilde Universitet nu gang i et forsøg med en ny og miljøvenlig produktion af varmtvandsrejer på Bornholm.
Lektor modtager fire mio. kr. til tværfaglig forskning i fosterudviklingens biologiske netværk15.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Lektor Pia Nyeng modtager en bevilling på fire mio. kr. til at udforske, hvordan biologiske netværk bliver koordineret under udviklingen af et foster.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum