3600 skoleelever møder danske krigsforbrydere
I april 1945 deltog den danske SS-frivillige Hans Friedrich Petersen i en regulær krigsforbrydelse, hvor 20 jødiske børn og 28 voksne blev dræbt for at slette beviserne for de grusomme medicinske forsøg med tuberkulose, som børnene havde været udsat for i kz-lejren Neuengamme, der ligger tæt ved Hamburg. Børnene og de voksne blev kørt til underlejren Bullenhuser Damm, hvor børnene blev bedøvet med morfin og derefter hængt. De voksne kz-fanger forsøgte at flygte, men blev skudt ned af Hans Friedrich Petersen og de øvrige SS-vagter. Hans Friedrich Petersen blev aldrig dømt for mordene.
Hans Friedrich Petersens historie er en af de fortællinger, som Frøslevlejren præsenterer i samarbejde med Batavia Media på Auschwitz-dagen den 27. januar. Dagen er den internationale markering af Holocaust om det nazistiske folkedrab under 2. Verdenskrig og fokuserer også på andre af historiens tragiske folkedrab.
Museets markering henvender sig til skoleelever i de ældste klasser og foregår for langt de flestes vedkommende over internettet.
Her vil eleverne se film om de danske krigsforbrydere, se billeder fra Frøslevlejren og svare på spørgsmål om Holocaust på Mentimeter, der er et interaktivt program, som museets samarbejdspartner Batavia Media tidligere har brugt med stor succes.
Omkring 200 elever vil være fysisk tilstede under markeringen i Frøslevlejren.
Eleverne kan også stille spørgsmål til to panelmedlemmer og høre deres svar og på den måde få information om et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien.
Indtil nu har 98 skoler med i alt 3600 elever tilmeldt sig museets markering af Holocaust.
Fokus på dem, der slap for straf
Museet har valgt at sætte særligt fokus på de danskere, der deltog i krigsforbrydelser uden at blive dømt ved en dansk domstol, fordi deres ugerninger uden for Danmark ikke blev efterforsket, fortæller Gry Scavenius Bertelsen, der er museumsinspektør i Frøslevlejeren.
”Frøslevlejren blev jo opført som en særlig lejr for tyskernes modstandere i Danmark, og husede mange danske modstandsfolk, som blev sendt videre til de andre tyske kz-lejre under nazismen. Det skete for 1625 fanger i Frøslevlejren, hvoraf mange mistede livet. Efter krigen blev mange af de danske SS-frivillige også interneret i lejren, som skiftede navn til Faarhuslejren efter befrielsen. De blev typisk dømt for at være gået i fremmed krigstjeneste, eller for forbrydelser begået i Danmark under besættelsen, men ikke for at have deltaget i de krigsforbrydelser, som foregik udenfor landets grænser. Det er den del af historien vi gerne vil fremhæve, fordi der har været alt for lidt fokus på danskernes medvirken til krigsforbrydelser,” siger Gry Scavenius Bertelsen.
Historikere har indtil nu fundet 99 danske SS-frivillige, som deltog i Holocaust som vagter ved kz- og udryddelseslejre eller på andre måder medvirkede ved forbrydelserne.
KZ-fange deltager i markeringen
Under eventen vil den danske holocaustoverlever Ib Katznelson fortælle om sine oplevelser som fange i kz-lejrene Ravensbrück og Theresienstadt, der er den kz-lejr, som de danske jøder blev bragt til, efter at de blev fanget under den tyske aktion mod de danske jøder i oktober 1943.
Også Gry Scavenius Bertelsen deltager og vil sætte perspektiv på Frøslevlejrens historie og det nazistiske folkedrab.
”Det er barske og grusomme historier, men vi har valgt ikke at svælge i krigsforbrydelserne. Vi viser f.eks. ikke billeder fra kz-lejrene og de beviser på ugerninger, som kom frem efter krigen,” siger hun.
Eventen fokuserer heller ikke udelukkende på de konkrete krigsforbrydelser, men behandler også emner som, hvorfor de danske krigsforbrydere ikke blev dømt for de ugerninger, de begik udlandet, eller hvorfor et folkedrab som det nazistiske opstod og udviklede sig.
Det er også vigtige og aktuelle emner den dag i dag, siger Gry Scavenius Bertelsen.
”I en digital tidsalder, hvor trolls og fake news er en del af virkeligheden, er det utroligt vigtigt at forhindre antisemitisme og racisme. Og med den politiske situation i dag, hvor der igen er krig i Europa, er det vigtigere end nogensinde at lære af tidligere erfaringer for at forhindre tidligere tiders grusomheder,” siger hun.
Interesserede skoler kan stadig nå at tilmelde sig Frøslevlejrens markering af Auschwitz-dagen via hjemmesiden Event – Auschwitzdag 2023 - Seismo
Frøslevlejren er et museum under Nationalmuseet. Læs mere her: Frøslevlejren - en fangelejr fra 2. Verdenskrig (natmus.dk)
Kontakt:
Yderligere oplysninger om lejrens markering af Auschwitz-dagen kan fås hos museumsinspektør Gry Scavenius Bertelsen, 4120 6844.
Museumschef Morten Teilmann-Jørgensen, 4120 6335.
Nøgleord
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Kongernes Jelling
Kongernes Jelling er et museum og besøgscenter tæt ved Jellingmonumenterne, der fortæller historien om tiden, da Jelling var centrum i den danske historie, hvor Gorm den Gamle og Harald Blåtand levede. Museet viser, hvordan Jellingstenene formentlig så ud oprindeligt og præsenterer ny viden om vikingetiden
Følg pressemeddelelser fra Kongernes Jelling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kongernes Jelling
The connection between your phone and an old Viking king6.10.2023 14:57:18 CEST | Press release
Do you know why it is called Bluetooth? Now a Danish Museum will tell the story through several events and an entirely new exhibition at Kongernes Jelling, Denmark – Home of the Viking Kings - on October the 10th and 11th.
Bluetooth vender hjem til vikingekongen Harald13.6.2023 06:27:00 CEST | Pressemeddelelse
Den verdensberømte trådløse teknologi fylder 25 år, og det skal fejres med en international fest i en lille jysk by, hvorfra Harald Blåtand regerede. For både navn og logo stammer fra den danske vikingekonge.
Escape room og rundvisninger gav Frøslevlejren 28.000 gæster21.12.2022 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Frøslevlejrens Museum tiltrak i år knap 28.000 gæster. Det flotte besøgstal skyldes især museets escape room og nye rundvisninger, der fokuserer på fangelejrens menneskelige skæbner. Flere initiativer er på vej i 2023.
50-året for UNESCOs verdensarv: ”For få kender danske og grønlandske kulturarvssteder”16.11.2022 05:31:00 CET | Pressemeddelelse
UNESCOs verdensarvsliste fejrer i dag 50-årsjubilæum, men alt for få danskere de syv danske og tre grønlandske steder på listen. Det vil ny sammenslutning ændre. For jo bedre vi kender vores kulturarv, desto mere bruger vi den og passer på den.
Flygt fra fangelejren!12.10.2022 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterårsferien byder på barske historier og hovedbrud i Frøslevlejrens Museum.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum