DIN Forsyning

På helikopterjagt efter nye grundvandsressourcer mellem Vittarp og Kvong

Del
For at være på forkant med fremtidens drikkevand, er DIN Forsyning allerede nu på jagt efter nye grundvandsressourcer tæt ved det nye kildefelt, som er ved at blive etableret i Vittarp. Det ser lovende ud, og første skridt er at indsamle geofysiske data. Det sker via en helikopter, som forventes at overflyve området vist på kortet mellem den 5. og den 12. februar. Helikopteren flyver som udgangspunkt ikke over bygninger, mennesker og husdyrhold. Hvis du mener, at flyvningen alligevel vil skabe problemer for din ejendom/matrikel, så kontakt DIN Forsyning.
Foto: SkyTEM
Foto: SkyTEM

Antallet af kunder i DIN Forsynings område er stigende. Det gælder både private kunder og erhvervskunder, og det skaber et større behov for drikkevand.

- Vi er i gang med at etablere en kildeplads i Vittarp, hvor vi har fundet grundvand, der skal forsyne Varde by fra 2024. Det tager mange år at finde brugbare grundvandsmagasiner og etablere en kildeplads, så derfor går vi allerede nu i gang med at undersøge, om der er mere vand i nærheden af den nye kildeplads. På den måde kan vi forhåbentlig være på forkant med Vardes vandforsyning i fremtiden, fortæller geolog i DIN Forsyning, Iben Kirchberg Nilsson.

Målet er at finde en grundvandsressource, hvor der er rigeligt med grundvand, hvor vandets kvalitet egner sig til drikkevand, og hvor grundvandet er godt beskyttet mod fremtidig forurening.

Indsamling af geofysiske data via helikopter
For at få be- eller afkræftet, om DIN Forsyning skal arbejde videre med at kortlægge potentialet i området, er første skridt at indsamle geofysiske data. Geofysiske data informerer os om, hvordan jorden i området er opbygget, hvor dybt grundvandet befinder sig, og om grundvandet er beskyttet.

- Indsamlingen af data sker via en helikopter, der flyver i ca. 50 meters højde og med et måleudstyr hængende under sig ”scanner” jorden ned til en dybde på 250 meter. Det er firmaet SkyTEM, der står for overflyvning af området vist på kortet, som ifølge planen skal ske den 6. til den 8. februar. Dog er overflyvningen afhængig af vejrforholdene, så vi tager forbehold for dårligt vejr, siger Iben Kirchberg Nilsson.

Skal helikopteren flyve udenom din matrikel?
Bygninger, mennesker og husdyrhold vil så vidt muligt ikke blive overfløjet. Erfaringer fra tidligere flyvninger viser, at der kun i meget begrænset omfang vil være gener for lodsejere og husdyr.

- Hvis du som lodsejer alligevel mener, at overflyvningen vil medføre problemer, så kontakt os på telefon 74 74 74 74 eller på mail kundecenter@dinforsyning.dk slutter Iben Kirchberg Nilsson.

FAQ for nørder

 • Hvordan flyver helikopteren?
  Helikopteren flyver i ca. 50 meters højde og har måleudstyret hængende under sig. Den flyver langs lige linjer med en afstand på 200 meter. Hver linje forventes overfløjet én gang.
 • Hvor hurtigt flyver helikopteren?
  Helikopteren flyver med en hastighed på 60-90 km/t. Én hektar jord overflyves inden for ti sekunder.
 • Hvor meget larmer helikopteren?
  Helikopteren larmer tilsvarende en redningshelikopter.
 • Hvem er SkyTEM?
  SkyTEM er et firma, der har specialiseret sig i måling af jordens elektriske ledningsevne fra helikopterbåret udstyr. Læs mere på skytem.dk
 • Hvordan måles jordens elektriske ledningsevne?
  Rammen under helikopteren fungerer som en magnetspole. Når strømmen i spolen afbrydes momentant, kan jordens elektriske ledningsevne måles indirekte, når magnetfeltet i jorden dør ud.
 • Hvordan kan jordens elektriske ledningsevne bruges til at finde grundvand?
  Grundvandsmagasiner af sand og grus har en lav elektrisk ledningsevne, mens ler virker strømledende. Forskellene i jordlagenes elektriske ledningsevne viser, hvor man kan forvente f.eks. grundvandsmagasiner af sand og grus og beskyttende lag af ler.
 • Er magnetfeltet farligt?
  Magnetfeltet er ikke farligt. Det svarer til at stå ved siden af en elkedel.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: SkyTEM
Foto: SkyTEM
Download
Foto: SkyTEM
Foto: SkyTEM
Download
I dette område mellem Vittarp og Kvong skal helikopteren flyve
I dette område mellem Vittarp og Kvong skal helikopteren flyve
Download

Information om DIN Forsyning

DIN Forsyning
DIN Forsyning
Ulvsundvej 1
6715 Esbjerg N

74 74 74 74https://dinforsyning.dk/

DIN Forsyning er et af Danmarks største multiforsyningsselskaber. Forsyningsselskabet leverer  varme og rent vand og håndterer spildevand for tusindvis af kunder i Esbjerg og Varde kommuner. I Varde Kommune står DIN Forsyning for affald og genbrug.

Følg pressemeddelelser fra DIN Forsyning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DIN Forsyning

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye