Deloitte

Fremtidens arbejde er fleksibelt og hybridt, men tre af fire virksomheder hænger fast i gamle vaner

Del
Tre år er gået, siden pandemien vendte op og ned på arbejdslivet, men forbavsende mange arbejdspladser har endnu ikke justeret organisationen til fremtidens fleksible og hybride måder at arbejde på. Det viser en ny undersøgelse fra Deloitte.
Christina Burgwald, Deloitte.
Christina Burgwald, Deloitte.

Arbejdspladsen som en fysisk lokation og arbejdet som afgrænsede ansvarsområder med klart definerede opgaver er en gammeldags måde at anskue arbejdslivet på. I hvert fald hvis man spørger de mere end 10.000 respondenter, som har medvirket i Deloittes nye undersøgelse om globale tendenser på arbejdspladsen.

”De traditionelle modeller for, hvor og hvordan vi arbejder, er under opbrud. Undersøgelsen bekræfter, at de nye måder at arbejde på, som vandt frem under Corona-pandemien, er kommet for at blive.

Knap 9 ud af 10 mener, at det er afgørende for virksomhedens succes at finde en model, som tilgodeser et mere fleksibelt arbejdsliv. Men kun hver fjerde vurderer, at deres organisation er klar at handle på behovet,” fortæller leder af Deloittes Human Capital-afdeling, Christina Burgwald.

Forestillingen om, at en arbejdsplads primært er en fysisk lokation, stemmer ikke overens med den hybride virkelighed, som medarbejderne oplever. Allerede før pandemien ramte, var digitaliseringen godt i gang, og fremover vil grænserne mellem fysiske og virtuelle rum – såvel som arbejdstid og fritid – blive endnu mere flydende. Ifølge Deloitte bør den udvikling afspejles i alle organisationer.

”Fleksibilitet for den enkelte medarbejder har vundet indpas i en grad, så det i flere og flere virksomheder opfattes som en naturlig rettighed selv at bestemme, hvor man udfører sit arbejde og hvornår.

Derfor bliver det også helt centralt, at arbejdsgiverne er villige til at give denne fulde frihed under ansvar for de medarbejdere, hvis funktioner kan varetages uafhængigt af tid og sted. Man kan sige, at fleksibilitet for dem er en tillidserklæring in action,” siger Christina Burgwald.

Medarbejderes og lederes rolle ændres

Et klart flertal af de adspurgte i undersøgelsen – 94 procent – peger på ledernes evner som vigtige for at holde trit med udviklingen. Men halvdelen mener, at lederne har svært ved at følge med og har et forældet syn på arbejde såvel som på medarbejdere.

”Det er tid til at ændre et fastlåst og traditionelt syn på roller, ansvar og organisation til mere agile og fleksible principper for, hvordan vi arbejder,” siger Christina Burgwald og fortsætter:

”Det er nødvendigt for at skabe rammerne for en konkurrencedygtig forretning og en sund organisation. En måde at bygge bro til den nye virkelighed er ved at definere de nye arbejdsrammer og indholdet af dem sammen med medarbejderne. Det taler også ind i en anden global tendens i arbejdslivet, nemlig at medarbejdere forventer at blive inddraget og få indflydelse.”

Også selve arbejdsopgaverne er blevet mere flydende de senere år. I en undersøgelse fra efteråret 2022 tilkendegav 63 procent af toplederne, at deres medarbejdere løbende deltager i arbejde og projekter uden forderes formelle jobbeskrivelse. Fokus er altså skiftet fra den enkeltes opgaver til teams, der kan supplere hinanden kompetencemæssigt i at løse en bestemt udfordring eller et bestemt projekt.

Deloittes nye undersøgelse betegner arbejdspladsen som et økosystem styret af opgaverne. Denne udvikling stiller nye krav til lederne og til lederrollen – og mange ledere ved ikke helt, hvor de skal starte. Men i stedet for at forsøge at finde en perfekt løsning og udrulle den som en færdig pakke, bør svaret findes løbende og med inddragelse af medarbejderne.

Om undersøgelsen

Over 10.000 respondenter fra 105 lande har deltaget i Deloittes nye undersøgelse om globale trends inden for Human Capital, ’New Fundamentals for a Boundaryless World’. Rapporten kan downloades på Deloittes hjemmeside.

Nøgleord

Kontakter

Christina Burgwald, leder af Deloittes Human Capital-afdeling, tlf. 4040 9997, cburgwald@deloitte.dk

Billeder

Christina Burgwald, Deloitte.
Christina Burgwald, Deloitte.
Download
Christina Burgwald, Deloitte.
Christina Burgwald, Deloitte.
Download

Links

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye