OKNygaard A/S

Samarbejde om biodiverst klitlandskab byder på gensidig læring

Del
Som landsdækkende anlægsgartner og klimaentreprenør har OKNygaard mange erfaringer og kompetencer at trække på i sin opgaveløsning, men i en branche i udvikling er der altid mulighed for at lære mere. Resultaterne af et nyt samarbejde med HF & VUC FYN om driften af et klitlandskab midt i et byområde er særligt spændende for anlægsgartnervirksomheden, da der er tale om en ny tilgang for alle parter.
Foto: KLIT, 2022. Lea Porsager. Fotograf Anders Sune Berg
Foto: KLIT, 2022. Lea Porsager. Fotograf Anders Sune Berg

Hos HF & VUC FYN er der opstået et nyt landskab med strandklitter, der toner frem som små grønne øer i et hav. Nogle af klitterne er beklædt med muslinger, mens andre får anlagt biodiverse planteplugs - små, planteklare planter, der er udplantet både enkeltvist og i grupper. Dermed får området det mest naturlige udtryk som muligt, da visse planter fra naturens side står grupperet for at højne deres overlevelse. Det er kunstneren Lea Porsager, der står bag landskabsværket KLIT (2022), og ideen er at skabe et nyt, grønt uderum for skolens elever og lokalsamfund, der samtidig fremmer plante- og dyreliv i området.  

Det er ikke tilfældigt, at muslinger og sand udgør en væsentlig del af landskabet. Det nye område er nemlig inspireret af havet og bølgernes bevægelse. Klitterne danner et bølgemønster og med tiden vil landskabet blive mere vildt og bevæge sig i sit eget mønster – ligesom havet. 

En læring om biodiversitet 
OKNygaard har i forvejen kendskab til HF & VUC FYNs område, da de står for den konventionelle grønne drift, men klitlandskabet bliver ikke en helt almindelig driftsopgave.

’’Da vi ikke i forvejen ved, hvordan et klitlandskab vil fungere i netop disse omgivelser, må vi gå mere undersøgende til værks. Derfor kan vi heller ikke forudse, hvordan planterne vil trives, hvilke dyr, de vil tiltrække eller hvilke invasive eller aggressive arter, der vil dukke op. Vi skal ligeledes løbende vurdere, hvordan landskabet kommer til at blive påvirket af brugerne i området’’, fortæller Kirstine Kot, rådgiver for OKNygaard på Fyn. 

Kirstine Kot glæder sig over det nye samarbejde, da opgaven byder på vigtig læring om nye landskabstyper, samarbejde og en udfordring af, hvad man som anlægsgartner ”plejer at gøre”. 

Vidensudveksling som del af samarbejdet 
Udover driftsopgaven skal OKNygaard formidle viden til skolens elever om, hvordan de kan styrke naturen og biodiversiteten i et område, der samtidig bliver brugt til forskellige aktiviteter. Derfor har OKNygaard bl.a. planlagt en arbejdsdag i foråret 2023, hvor de stiller værktøjer og rådgivere til rådighed. Her kommer OKNygaards elever også på banen, så de kan få førstehåndserfaring med både biodiversitet og interessentinvolvering.

For Kirstine Kot byder samarbejdet på en spændende mulighed for at lære fra sig, men også at få videreudviklet virksomhedens kompetencer inden for biodiversitet:

”Det bliver spændende for os som anlægsgartnere at følge med i dette særegne landskabs udvikling, og vi kommer til at tage god læring om biodiversitet og plantetrivsel med os. Samtidig er vi glade for at kunne dele vores faglige viden og erfaringer med både skole- og anlægsgartnereleverne, så de får udvidet deres forståelse for biodiversitet og samspil mellem natur og mennesker”, udtaler Kirstine Kot. 

Partnerskaber giver bedre markedskendskab
Som anlægsgartner er det en integreret del af en opgave at udforme en plejeplan. Men hvordan forholder man sig, når opgaven lyder på at lade naturen forme sig selv og følge med fra sidelinjen?  Hos OKNygaard har man ikke et endegyldigt svar. Der er tale om en ny naturtype, så man vil i stedet rådgive HF & VUC FYN løbende gennem tæt dialog og besigtigelse undervejs. 

Gennem partnerskabet får OKNygaard samtidig også bedre kendskab til markedet og kan fremadrettet indgå i samme typer partnerskaber eller byde på lignende opgaver, nu hvor de får udvidet deres viden om biodiverse landskaber. Ideen for OKNygaard med at indgå i partnerskaber er at dele ud af sin viden, men samtidig også øge sit eget kendskab til anlægsgartnerområdet og ikke mindst få nye perspektiver på sin kerneforretning.  

OKNygaard vil som et led i sin nyligt opnåede B Corp-certificering og som del af sin bæredygtighedsstrategi opsøge flere partnerskaber, der skaber gavn for lokalmiljøerne. Det kan være inden for både det miljømæssige og det sociale med fokus på at øge eksempelvis biodiversitet, skabe lokal vækst, bedre trivsel for borgere og lignende. 

Fakta om Landskabsværket KLIT

KLIT kan tilgås med både sanser og intellekt. Udover biodiversitet refereres et af kvante-fysikkens mest omtalte og beundrede eksperimenter centralt i værket.

Doneret til HF & VUC FYN af Ny Carlsberg Fondet

Indviet september 2022

Kunstner: Lea Porsager
Planterådgiver: BG Byggros
Arkitekt: Rasmus Strange Thue Tobiasen

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: KLIT, 2022. Lea Porsager. Fotograf Anders Sune Berg
Foto: KLIT, 2022. Lea Porsager. Fotograf Anders Sune Berg
Download
Foto: KLIT, 2022. Lea Porsager. Fotograf  Anders Sune Berg
Foto: KLIT, 2022. Lea Porsager. Fotograf Anders Sune Berg
Download
Foto: KLIT, 2022. Lea Porsager. Fotograf Anders Sune Berg
Foto: KLIT, 2022. Lea Porsager. Fotograf Anders Sune Berg
Download

Information om OKNygaard A/S

OKNygaard A/S
Rosbjergvej 5G, Årslev
8220 Brabrand

+45 7021 5400https://oknygaard.dk/

OKNygaard – hele Danmarks anlægsgartner og klimaentreprenør

Vores ambition er klar – vi vil være dem, der skaber, anlægger og vedligeholder Danmarks grønne udearealer og byrum – og vi vil være anerkendt som Danmarks førende anlægsgartner og klimaentreprenør både lokalt og landsdækkende.

Vi har hovedkontor i Aarhus og 10 afdelinger fordelt over hele Danmark. Det giver os mulighed for at arbejde for både store landsdækkende og mindre lokale kunder – vi er nemlig altid lige i nærheden. I højsæsonen er flere end 600 anlægsgartnere og klimaspecialister klar til at løse kundernes opgaver, uanset hvor i landet der er brug for os. 

OKNygaard er kendt for god service, faglig stolthed og komplette løsninger. Det er ikke bare noget, vi siger, det er dét, vi gør. Vi sætter en ære i en velstyret proces med god dialog og grundig kvalitetssikring – det gælder, når vi udfører drift og vedligeholdelse, når vi løser anlægsopgaver, når vi leverer klimasikring eller skaber nye biodiverse grønne byrum.

Som en del af Europas største anlægsgartnergruppe, idverde, kan vi trække på kompetencer og erfaringer fra Frankrig, England, Holland, Tyskland og Schweiz, og vores medarbejdere får nye muligheder for at uddanne og videreudvikle sig på tværs af landegrænser.

Følg pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye