Folk glemmer at fyrværkeri er farligt
I de to døgn omkring nytåret 2022/2023 kom 195 børn og voksne til skade med fyrværkeri i Danmark. 36 af dem havde alvorlige skader, som ikke kunne færdigbehandles på skadestuen.
Statistikken over fyrværkeriskader er opgjort af Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital, som har samlet tal fra alle akutafdelinger på de danske sygehuse. Her var hver fjerde tilskadekomne et barn under 15 år, og seks af de alvorlige skader ramte børn under 15 år.
Til sammenligning har der de seneste to nytår, hvor Danmark var delvist nedlukket på grund af corona, været henholdsvis 165 og 174 fyrværkeriskadede til behandling på danske akutafdelinger, mens skadestallene i en årrække inden da har været på mellem 195 og 230.
- Én ulykke er en for mange, men flere har haft brug for behandling efter fyrværkeriskader end ved de seneste to nytår. Fyrværkeri er grundlæggende et farligt produkt, men det er der desværre for mange, der glemmer, siger direktør Maibrit Brandt fra Sikkerhedsstyrelsen.
Hun noterer sig også, at der er mange børn og unge, der får skader på grund af fyrværkeri.
- Som forældre har vi en pligt til at lære vores børn, hvordan de omgås fyrværkeri forsvarligt – præcis som vi lærer dem at færdes sikkert i trafikken, siger Maibrit Brandt.
Hver tredje af dem, der måtte behandles for fyrværkeriskader, havde ikke selv antændt fyrværkeriet. Og der var dobbelt så stor en andel af tilskuerne, som undlod at bruge beskyttelsesbriller, som blandt dem, der selv havde tændt fyrværkeriet.
- Beskyttelsesbriller er utroligt vigtige, hvis man vil undgå øjenskader. Og det gælder både, når man selv har fyrværkeriet i hænderne og når man blot ser på eller er på vej gennem byen. Fyrværkerisikkerhed er i høj grad noget, man selv har indflydelse på. Fra Sikkerhedsstyrelsen holder vi øje med, at det fyrværkeri, der er i handelen, lever op til sikkerhedskravene. Men det er dem, der bruger fyrværkeriet, der skal huske de gode råd om at bruge beskyttelsesbriller, holde afstand og holde sig til lovligt fyrværkeri, siger Maibrit Brandt.
Hun understreger, at årets kontrol hos fyrværkeriforhandlerne kun har ført til få overtrædelsessager.
- Men det er ikke nok, at vi ved, at fyrværkeriet, der sælges, er i orden. Børn og voksne har også et ansvar for at håndtere fyrværkeriet rigtigt. Ellers risikerer både de selv og andre at komme til skade, siger Maibrit Brandt.
- - - - -
Link til opgørelse over fyrværkeriskader 2022/2023: https://ouh.dk/til-patienter-og-parorende/odense/afdelinger/ulykkes-analyse-gruppen/fyrvaerkeriulykker
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum