ATP Ejendomme

Livsnødvendig strøm til Ukraine: Danske virksomheder bag stor generatordonation

Del
Tre strømgeneratorer, som hver har en kapacitet til at generere strøm svarende til 900 danske husstande eller et hospital på op til 5.000 m2, sendes til Ukraine for at afhjælpe den alvorlige situation, hvor strøm er en akut mangelvare. Donationen er et resultat af et hurtigt etableret samarbejde mellem en række ildsjæle i dansk erhvervsliv, som så en mulighed for at reagere hurtigt, og som dermed er med til at give livsnødvendig strøm og varme til tusindvis af mennesker.

Krigen i Ukraine har skadet den ukrainske el-infrastruktur i så alvorlig grad, at blandt andet hospitaler mangler strøm til kerneopgaver og ikke mindst til varme. Initiativ og engagement hos nøglemedarbejdere hos blandt andet ATP Ejendomme, Rotary Club, Rambøll og Coromatic kan gøre en stor forskel for        ukrainere, som lige nu er i en noget nær håbløs situation.

Tre generatorer i overskud

Under ATP Ejendommes ombygning af Nordeas tidligere hovedkvarter på Christianshavn i København er tre større strømgeneratorer, som tidligere har fungeret som nødstrømsanlæg for bankens datacenter, blevet overflødige.

Senior projektchef i ATP Ejendomme, Bo Schoppe, fik sammen med flere kolleger idéen om at sende de tre generatorer til Ukraine, og det første møde i den hurtigt etablerede projektgruppe blev afholdt den 24. november og få dage senere var der, med hjælp fra samarbejdspartnere og bidragsydere, lagt en plan for at få generatorerne afinstalleret og taget op af kælderen under Christiansbro.

”Når man følger med i situationen i Ukraine, er det svært ikke at føle en trang til at hjælpe, hvis man kan. Den mulighed opstod pludselig, da vi fandt ud af, at de tre generatorer på Christiansbro kom i overskud,” fortæller Bo Schoppe og fortsætter:

”Da vi tog kontakt til Rambøll og flere andre bidragsydere, blev vi mødt med en overvældende velvilje og handlekraft. At denne mildest talt svære opgave nu ser ud til at lykkes er fantastisk, og jeg er meget imponeret over alle dem, der medvirker.”

Ud over at være ansat hos ATP Ejendomme er Bo Schoppe medlem af Køge Nord Rotary Club, en dansk afdeling af den internationale nonprofitorganisation Rotary International. Det er blandt andet igennem kontakter i en tilsvarende lokalafdeling i den ukrainske by Lviv, at muligheden for at sende generatorerne til Ukraine er opstået.

Jakob Dalhoff, medlem af Rotary Club i Lviv, Ukraine og CEO af virksomheden Lokalebasen.dk A/S, har indtil videre været et vigtigt mellemled og været med til at sikre, at generatorerne ender de steder i Ukraine, hvor de kan gøre mest gavn for flest ukrainere.

”Det engagement, jeg har set på dette projekt, vidner tydeligt om en vilje til at hjælpe. Det kræver problemknusning på højt plan, hvor tid også er en væsentlig faktor. For nu hvor vinteren sætter ind, har de hårdt brug for strøm i Ukraine,” siger Jakob Dalhoff, som tidligere har koordineret nødhjælp fra danske aktører til Ukraine.

Mange store bidrag

Siden krigen brød ud for over 9 måneder siden, er transport til Ukraine blevet både mere kompliceret og tilsvarende omkostningstung. Derfor har det været afgørende at sikre den nødvendige fundraising og at bringe kompetencer i spil, som kan håndtere denne udfordring. Opgaven er ikke gjort mindre af, at de tre generatorer vejer næsten 30 tons tilsammen.

Coromatic, som er specialist i nødstrøm, har hjulpet med teknisk rådgivning og ombygning af generatorerne før afrejsen, samt klargjort generatorerne til installering lokalt i Ukraine. Rambøll har bidraget med konsulentbistand på opgaven, og Rambøll Fonden har desuden ydet et større tilskud til blandt andet transporten til Ukraine og til reservedele, som kan sikre driften af generatorerne.

”Det er et fantastisk projekt, som Rambøll og Rambøll Fonden er glade for at støtte op omkring. Vinteren er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, og ethvert bidrag tæller til at hjælpe de mange udsatte mennesker, der mangler lys og varme,” siger Søren Staugaard Nielsen, administrerende direktør for Rambøll Fonden, og fortsætter:

”Jeg tror, at det er klart for alle involverede parter, at det er en altafgørende personlig indsats, som har gjort, at generatorerne nu er på vej til at forsyne ukrainere med livsvigtig strøm.”

Fakta om generatorerne

Hver generator bruger 0,25 liter diesel pr. kWh – ca. 250 liter i timen ved 100% effekt.

Hver generator vejer ca.10 tons og har strømkapacitet, som svarer til forsyningen af 900 husstande eller et hospital på 5.000 kvm.

Generatorerne er fra 2009 og har samlet set kørt 114-117 timer.

Bidragsydere

Rambøll Fonden, LE34, Delfi Technologies, en lang række danske Rotary-klubber og flere andre fonde har bidraget økonomisk til projektet.

Derudover har nedenstående organisationer og virksomheder bidraget med den omfattende mængde af delopgaver på projektet:

Rambøll – Konsulentbistand om demontering og korrekt installation

Andersen og Heegaard – El-arbejde på generatorer

Evice – Udarbejdelse af dokumentation

Coromatic – Teknisk rådgivning og timer til blandt andet driftstest, klargørelse til geninstallation, pakning samt donation af servicemateriel

Cubic Group – Konsulentbistand til planlægning

Dansk Miljø- og Energistyring (DME) – Ombygning af eltavler til generatorer

J. Jensen – Demontering

Herfølge Kleinsmedie – Stålkonstruktion til udstødning

ATP Ejendomme – Koordinering og donation af de tre generatorer samt medarbejderdonationer

Køge Nord Rotary Club – Netværk i Danmark og intern koordinering

Lviv Rotary Club – Netværk i Ukraine

Da der løbende tilføjes bidragsydere til listen, er denne ikke udtømmende.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om ATP Ejendomme

Historien i hovedtræk:

  • På initiativ af flere ildsjæle i blandt andet ATP Ejendomme, Køge Nord Rotary Club, Lviv Rotary Club, Rambøll og Coromatic doneres tre store dieselgeneratorer til Ukraine
  • De medvirkende danske virksomheder bidrager enten økonomisk eller med konsulentbistand, transport, programmering, driftsklargøring, reservedele og endeligt de fysiske generatorer
  • De tre generatorer sendes til tre steder i Ukraine og forventes at levere strøm til hospitaler samt varmeværker, der forsyner boliger, skoler, hospitaler og børnehaver med varme.

Følg pressemeddelelser fra ATP Ejendomme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ATP Ejendomme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye