Ny undersøgelse: Købmænd sparer danskerne for tusindvis af kroner

Lange rejsetider er ofte en stor udfordring for borgere i danske yderkommuner. Mere end 19.000 ældre ville i gennemsnit have over 10 km til nærmeste indkøb, hvis der ikke lå en købmand i deres by. Den distance halveres takket være frie købmænd, der bringer landsgennemsnittet til nærmeste butik ned til blot fire kilometer. Det viser en ny rapport foretaget af analyseinstituttet Damvad Analytics for dagligvarekoncernen Dagrofa og KFI erhvervsdrivende fond.
Den korte distance betyder helt konkret, at den gennemsnitlige samfundsgevinst for husstande i kommuner udenfor hovedstaden og provinskommunerne er på over 1.251 kr. om året.
De frie købmænd løfter dermed en vigtig samfundsopgave for mange danskere i en tid, hvor inflationen er på himmelflugt, fortæller Dagrofas adm. direktør, Tomas Pietrangeli:
"Det er ret store afstande, som mange danskere skal køre, hvis det ikke var for vores lokale købmænd. Uanset hvor man bor, bør man have mulighed for at kunne købe ind uden alt for meget besvær. Det er derfor en vigtig samfundsopgave, som vores gode købmænd løfter, da eksempelvis de ældre borgere ikke behøver at foretage nærmest en rejse for at købe ind til aftensmad."
Store forskelle på afstande
Der er meget variation inden for regionerne og kommunerne, når det kommer til afstand til nærmeste købmand. Gennemsnittet trækkes op af jyske kommuner, da der generelt er lidt længere til næste dagligvarebutik her. Fx er der i gennemsnit over fem km til næste butik i Region Syddanmark. Modsat er der relativt kort til næste dagligvarebutik i Region Hovedstaden.
"Det er klart, at der er store variationer i distancerne til nærmeste købmænd på tværs af kommunerne. Det er ingen overraskelse, at forskellene er størst i landdistrikterne. Derfor er vores købmænd ekstra vigtige. Ikke mindst i disse tider, hvor benzinen nærmest koster en bondegård. Og samtidig er de frie købmænd konkurrencedygtige, når det handler om prisen på varerne," siger Dagrofas adm. direktør, Tomas Pietrangeli.
Særligt i kommuner med høj ældreandel kan rejsetiden til nærmeste supermarked være høj. Udgør ældreandelen mere end 18 pct., er rejsetiden i bil til nærmeste købmand 6 minutter i gennemsnit. Det vil dermed være lidt af en tur blot for at hente basale dagligvarer. Til sammenligning udgør den gennemsnitlige rejsetid til nærmeste købmand tre minutter i kommuner med en ældreandel på mindre end 15 pct. I kommuner med mere end 10 km i gennemsnit til næste købmand bor der i alt lige under 20.000 personer, som er 70 år eller ældre. De frie købmænd mindsker derved rejsetid og besvær ved indkøb for en stor gruppe af ældre borgere.
Købmændenes betydning er størst i land- og oplandskommunerne, og særligt for øsamfund. Her er afstandene mellem købmændene størst og dermed forbundet med mest rejsetid, hvis ikke der altså lå en fri købmand i lokalområdet. Det betyder også, at den samfundsmæssige besparelse pr. husstand ved sparet rejsetid er størst i disse kommuner. Samtidig er andelen af ældre beboere typisk også størst i disse kommuner.
Købmanden er lokal - med de lokale
Rapporten viser desuden, at de frie købmænd styrker lokalsamfundene på en række øvrige områder. For eksempel engagerer købmændene sig i lokalområdet gennem økonomiske donationer og frivilligt arbejde i lokale erhvervsklubber og foreninger.
Helt konkret donerede adspurgte købmænd sidste år i gennemsnit 38.377 kr. til det lokale foreningsliv i deres nærområde. Og i gennemsnit arbejder de frie købmænd omtrent ni timer frivilligt om måneden i deres lokalsamfund.
"Det er rigtig flot, at de frie, lokale købmænd viser så stort et lokalt engagement, når det kommer til både donationer og frivillighed. Det kan man ikke andet end glæde sig over," siger Tomas Pietrangeli.
Den lokale tilstedeværelse blev desuden særligt understreget sidste år gennem Dagrofas samfundsløfte om at åbne borgerdrevne butikker i lokalsamfundet med holdbart lokalt engagement og mere end 600 indbyggere. Alene i 2021 steg interessen for borgerdrevne butikker med 25 pct.
Se den fulde rapport fra Damvad Analytics.
Kontaktinformation
Dagrofa Kommunikation: Tlf. +45 72 33 23 23, e-mail: presse@dagrofa.dk
Nøgleord
Kontakter
Dagrofa Koncernkommunikation
Pressekontakt
presse@dagrofa.dk
72332323
Billeder

Information om Dagrofa ApS
Med over 500 dagligvarebutikker fordelt over hele Danmark er Dagrofa en af landets førende virksomheder på det danske fødevaremarked. Dagrofa står bag dagligvarebutikkerne MENY, SPAR, Min Købmand og Let-Køb og ejer også Dagrofa Logistik og Dagrofa Foodservice, som er ledende leverandør til restauranter, hoteller og kantiner.
Følg pressemeddelelser fra Dagrofa ApS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dagrofa ApS
SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med29.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
For syvende år i træk støtter supermarkedskæden SPAR op om Ren Natur, hvor lokale borgere indsamler affald i naturen. Foreninger henter penge til klubkassen ved at deltage, og som noget nyt kan private også låne indsamlingskit i butikken og hjælpe med at holde Danmark rent.
Aarstiderne er flyttet ind i de første MENY-butikker25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarstidernes lækre økologiske produkter har været at finde i de første MENY-butikker siden dagene op til påske. Salget oversteg forventningerne, og senere på året kommer alle MENY-butikker til at føre en lang række af Aarstidernes egne varer samt selvfølgelig frugt og grønt.
Dagrofa: Danskerne skruede op for både lam og kylling i påsken24.4.2025 11:24:10 CEST | Pressemeddelelse
En ny opgørelse fra fødevarekoncernen Dagrofa viser, at klassikere som lam og kylling fortsat i høj grad finder vej til danskernes påskebord – uanset om påskefrokosten er blevet indtaget derhjemme eller på restaurant.
Aarstiderne er flyttet ind i MENY Nærum24.4.2025 07:10:00 CEST | Pressemeddelelse
I dagene op til påske kunne kunderne i MENY Nærum møde Aarstidernes lækre økologiske produkter i deres supermarked. Butikken er blandt de første MENY-butikker, som kan præsentere disse lækre kvalitetsvarer for sine kunder. Senere på året flytter Aarstiderne ind i alle landets 116 MENY-butikker.
Aarstiderne er flyttet ind i MENY på Borups Allé24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dagene op til påske kunne kunderne i MENY på Borups Allé møde Aarstidernes lækre økologiske produkter i deres supermarked. Butikken er blandt de første MENY-butikker, som kan præsentere Aarstidernes lækre kvalitetsvarer for sine kunder. Senere på året flytter Aarstiderne ind i alle landets 116 MENY-butikker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum