Kraftig inflation går uden om medicinpriserne
Mens priserne på dagligvarer, energi og de fleste andre af livets fornødenheder stiger kraftigt, så er det stort set ikke blevet dyrere at købe medicin.
Det viser en gennemgang af nettoprisindekset fra Danmarks Statistik, som Danmarks Apotekerforening og Lægemiddelindustriforeningen, Lif, har foretaget.
De generelle forbrugerpriser er i gennemsnit steget med 10 procent siden samme periode sidste år, og det er den højeste inflation i 40 år. Eksempelvis er fødevarepriserne steget 16 procent, og transportudgifterne er gået op med 11 pct.
Til gengæld er medicinpriserne på apotekerne næsten uændrede.
De var i september 2022 i gennemsnit kun lidt over 3 procent højere end september sidste år – og der var de historisk lave.
”Det er glædeligt for danskerne, at medicinpriserne er stabile selv i en tid med høj inflation, hvor vi ellers oplever kraftige prisstigninger på almindelige varer. Det kommer ikke kun den enkelte medicinbruger til gode, men dæmper også samfundets sundhedsudgifter. Det er klart, at lægemiddelproducenterne også står over for stigende udgifter til energi, produktion og fragt, og derfor er der ingen garanti for, at tendensen med faldende medicinpriser vil fortsætte uændret. Men det er ikke forventningen, at inflationen pludseligt vil slå til med fuld kraft på medicinområdet,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
”På apotekerne tilbyder vi altid kunderne den billigste medicinpakning. Det bidrager til skarp konkurrence blandt producenter og importører af medicin. Det nyder borgerne godt af. For danske apoteker har Europas laveste priser på den medicin, der er udsat for generisk konkurrence. Det sparer både medicinbrugere og det offentlige for milliarder af kroner hvert år,” siger Jesper Gulev Larsen, formand for Danmarks Apotekerforening.
Siden 2007 er de offentlige udgifter til medicintilskud faldet med over 10 procent, selv om apotekerne i dag udleverer 50 procent mere tilskudsberettiget medicin end i 2007. Så flere borgere behandles i dag med mere og bedre medicin til en lavere udgift.
Fakta om medicinpriser:
Priserne på medicin fastsættes ikke af apotekerne, men af producenter og importører af medicin. De kæmper om at være billigst ved en slags licitation, som Lægemiddelstyrelsen afholder hver fjortende dag. Apotekerne tilbyder kunderne den billigste pakning, og medicintilskuddet gives kun i forhold til den laveste pris.
Ny patentbeskyttet medicin er underlagt prislofter, så prisen ikke kan stige. Samtidig kan parallelimportører købe originallægemidler i et andet EU-land til en lavere pris og sælge det i Danmark. Og når patentet udløber, står producenterne af kopimedicin klar til at levere.
Det giver skarp konkurrence blandt producenter og importører om at være billigst, og på den måde har Danmark en af Europas mest frie og skarpe priskonkurrencer på medicin til gavn for forbrugerne.
Medicinpriserne er faldet næsten konstant de seneste 20 år, og de har været stabile det seneste halvandet år. Priserne på apoteksmedicin er samlet set halveret siden år 2000.
Nøgleord
Kontakter
Claus BøggildPresserådgiverLif
Tlf:22828437clb@lif.dkBilleder
Information om Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lif: Vigtig dag for Danmark og for dansk life science-industri21.11.2024 14:17:36 CET | Pressemeddelelse
Stor ros til regeringen for den brede aftale om den nye life science-strategi. Den kan være med til at sikre Danmarks førerposition inden for området, mener Lif.
Kandidatreform risikerer at bremse væksten i dansk life science20.11.2024 15:46:11 CET | Pressemeddelelse
Der er brug for mange flere specialiserede og dygtige medarbejdere, hvis regeringens vækstmål for life science-industrien skal realiseres. Desværre er det tvivlsomt, at reformen af universitetsuddannelserne kommer til at bidrage – måske tværtimod, mener Lif.
Lif: Sundhedsstrukturreformen skaber bedre vilkår for kronisk syge og for sundhedsinnovation.15.11.2024 11:33:25 CET | Pressemeddelelse
Den nye sundhedsreform tager fat i en række af de udfordringer, sundhedsvæsnet står overfor. Det gør den til en vigtig brik i puslespillet for at komme problemerne til livs, mener Lif.
Danske patienter tilbydes færre innovative behandlinger end nordmænd og svenskere6.11.2024 11:04:21 CET | Pressemeddelelse
En ny opgørelse fra Medicinrådet viser, at der oftere bliver sagt nej til nye, innovative behandlinger i Danmark end i Sverige og Norge. Uacceptabelt, siger Lif.
Lif: Ny strategi sikrer Danmarks førerposition som life science-nation i fremtiden.1.11.2024 12:51:57 CET | Pressemeddelelse
Et stærkt fokus på ny infrastruktur for sundhedsdata, styrkede vilkår for klinisk forskning og at få nye lægemidler bedre i spil er bare nogle af de positive forslag i regeringens nye life science-strategi. Strategien er afgørende for at sikre Danmark som et af de førende lande inden for life science-området, mener Lif.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum