Sikkerhedsstyrelsen jagter ulovligt salg af engangs-e-cigaretter til unge
Hvad kan der ske mig? Kommer det på straffeattesten? Hvor stor bliver bøden?
Sådan har det blandt andet lydt i kiosker, hvor Sikkerhedsstyrelsen har fundet de ulovlige kulørte dampere.
Barerne er en uheldig ny dille fra USA, som nogle forsøger at få til at brede sig i Danmark. De ulovlige engangs-e-cigaretter, der kan ligne slik og typisk smager af frugt har et antal ”sug,” fx 1.600.
- Forhandlerne er med til at skade børn og unge ved at sælge disse ulovlige nikotinholdige varer. De skal også vide, at det kan koste dem meget dyrt - måske endda deres levebrød. Vi indstiller til bøder på 10.000 kroner for hver eneste ulovlige smagsvariant, som vi finder i kiosker, butikker og på hjemmesider. Bødeindstillingen kan derfor hurtigt risikere at løbe op i sekscifrede tal, siger kontorchef Lone Brose, Sikkerhedsstyrelsen.
Ulovlig markedsføring vil i anden- og tredjegangstilfælde resultere i bødeindstillinger på henholdsvis 20.000 kroner og 40.000 kroner pr. smagsvariant.
Foreløbigt har Sikkerhedsstyrelsen, der er på landsdækkende kontrol, politianmeldt i alt 56 kiosker, butikker, hjemmesider og enkeltpersoner. Flere gange har de fundne mængder af ulovlige produkter været så store, at politiet er blevet tilkaldt for at beslaglægge varerne.
- Vi er rigtig glade for samarbejdet med politiet, og vi har sendt de første politianmeldelser afsted. Vores samlede bødeindstillinger til politiet løber foreløbigt op i lidt over 36 millioner kroner. Nu er det så op til politiet og domstolene at skabe en retspraksis for de nye regler, siger Lone Brose.
Hovedparten af bødeindstillingerne er rettet mod hjemmesider, mens 13 af sagerne handler om fysiske butikker eller enkeltpersoner.
Internettet gennemtrawles for ulovligheder
Sikkerhedsstyrelsen bruger sit digitale værktøj AIME, der ved hjælp af kunstig intelligens kan gennemtrawle internettet for hjemmesider, der vil sælge de ulovlige e-cigaretter i Danmark.
Foreløbigt har Sikkerhedsstyrelsen fundet 65 annoncer på salgsplatforme som Den Blå Avis, Gul og Gratis og Trendsales, hvoraf alle annoncer er blevet lukket.
På sociale medier forsøger Sikkerhedsstyrelsen at opspore salgsprofiler og har foreløbigt fået lukket 280 profiler til Snapchat, Instagram, TikTok og Facebook.
- Vi har virkelig sat nogle kræfter ind på tværs i styrelsen, og det giver pote. Vi håber, at den samlede indsats i alt betyder, at det bliver sværere for forhandlere af de ulovlige engangs e-cigaretter at nå børn og unge med produkter, der er skadelige for deres sundhed og udvikling. Vi oplever desværre også, at det er nyt produkt, som mange forældre endnu ikke kender. Vi har på vores telefonsupport haft et forældrepar i røret, som mente, at deres barn godt måtte sælge dem, når de havde givet tilladelse til det. Dette er ikke korrekt, og jeg håber, at alle vil hjælpe os med at holde øjnene åbne. Vi tager gerne imod anmeldelser om, hvor der foregår et ulovligt salg, siger Lone Brose.
Anmeld mistanke om ulovligt salg af e-cigaretter her: Produkter.dk
Kontakter
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51.
Billeder
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum