Regioner giver borgerne nøglerolle i klimaprojekter
Projekterne skal blandt andet undersøge om virtual reality kan give borgere mere viden om oversvømmelser, som truer deres lokalområde. Og om myndighederne ved borgernes hjælp kan blive bedre til at forudsige grundvandstigninger.
Fælles for projekterne er, at de kobler konkrete løsninger på aktuelle klimaudfordringer med udvikling af ny viden, der skal gavne både forskningen, erhvervslivet og ikke mindst borgerne. Borgerne spiller nemlig en afgørende rolle, hvis vi skal forebygge klimaforandringer og tilpasse vores byer, landskaber og liv til de forandringer, vi ikke kan undgå.
- Helt almindelige danskere risikerer at få dyre skader på deres ejendom, når vi i de kommende år får mere ekstremt vejr og mere vand. Derfor skal vi samarbejde på tværs, og vi skal inddrage borgerne og deres perspektiver i arbejdet, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.
Vi skal leve med vandet
I begge projekter arbejder regionerne sammen med EU's Horizon-program om at få finansieringen endeligt på plads. I alt vil EU's Horizon-program støtte de danske partnere med cirka 45 mio. kr. Omkring 22 mio. kroner til de danske partnere i projektet RESIST, der kommer til at arbejde i fire pilotområder i Region Midtjylland, og 24 mio. til de danske partnere i Regions4Climate, der tager udgangspunkt i Køge Bugt.
- Klimatilpasning kræver massive investeringer. Og to nye projekter viser, at regionerne faktisk er i stand til at tiltrække vigtige midler gennem store EU-bevillinger. Det er helt afgørende, hvis vi skal nå i mål med den nødvendige helhedsorienterede indsats, siger regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj.
Projekterne skal medvirke til at sætte mere gang i arbejdet med klimatilpasning. Og det haster, for ifølge forskningen risikerer over 450.000 bygninger i Danmark at blive oversvømmet ved en 100-års hændelse. En hændelse, der statistisk kun sker en gang hvert hundrede år.
- Vi ved, vandet kommer, og derfor er vi nødt til at finde ud af, hvordan vi skal leve sammen med det. Klimaforandringerne kommer til at få indflydelse på både vores bygninger, vores måde at indrette os på og på vores sundhed. Det kan vi ikke gøre uden at samarbejde bredt og planlægge helhedsorienteret. Det er netop kernen i store EU-projekter som disse, siger regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen.
Bygger på brede erfaringer
De to projekter er udviklet på baggrund af erfaringer fra tidligere regionale partnerskabsprojekter, som Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC) og Klimatilpasning på Tværs, og de kommer til at løbe frem til og med 2028.
Fakta
- RESIST står for Regions for climate change resilience through Innovation, Science and Technology, og er et 5-årigt HORIZON projekt med fokus på demonstrationsprojekter i stor skala. Det danske partnerskab består af Kystdirektoratet, VIA University, Aarhus Universitet og NIRAS og ca. 51 internationale partnere. Region Midtjylland er projektleder for den danske arbejdspakke. Projektet inkluderer fire pilotområder, som bl.a. vil inddrage borgere i måling og overvågning af grundvandsstanden samt bruge virtual reality til at vise potentialerne i at håndtere regnvand lokalt i grønne områder i byerne. To demonstrationshuse skal vise, hvordan nye byggemetoder kan anvendes, så vandet kan inviteres ind. Region Midtjylland modtager 7,9 mio. kr. ud af et dansk budget på i alt 22,1 mio. kr.
- Regions4Climate er et 5-årigt HORIZON-projekt med fokus på at skabe klima-robuste regioner på tværs af Europa. Her består den danske partnerskabskreds af Region Hovedstaden, Kystdirektoratet, Københavns Universitet, VIA University og Region Sjælland samt 40 internationale partnere. Region Hovedstaden er projektleder for den danske case, som tager udgangspunkt i Køge Bugt med fokus på, hvordan nye teknologier, sundhed og multifunktionelle landskaber kan øge robustheden overfor oversvømmelser i kystområder. Region Hovedstaden modtager ca. 4,5 mio. kr. og Region Sjælland modtager 3,6 mio.kr. ud af i alt 24 mio. kr. til den danske kreds.
- Begge projekter forventes forhandlet endeligt på plads med EU inden udgangen af 2022. Projekterne er kommet i hus efter et langvarigt samarbejde med henholdsvis Greater Copenhagen EU Office og Central Denmark EU Office.
Fakta om klimaforandringer
- Kun 14% af danskerne havde risiko for oversvømmelse med i overvejelserne ved deres sidste boligkøb. I dag er det 64%, der svarer, at de vil have det med i overvejelserne ved et fremtidigt boligkøb.
- Ved en 100-års hændelse risikerer 468.238 bygninger i Danmark blive oversvømmet.
Læs mere og find Danske Regioners syv anbefalinger til effektiv klimatilpasning i Danmark: https://bit.ly/3UkVigr
For mere information:
Region Hovedstadens pressetjeneste: 7020 9588
Region Sjællands presevagt: 5787 5052
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region H giver flere penge til behandling af et stigende antal kvinder med brystkræft10.7.2025 12:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Målopfyldelsen af pakkeforløb for brystkræft er i bedring efter en længere periode med mangel på det nødvendige personale. Området er imidlertid udfordret af et stigende antal kvinder, der sendes til udredning for brystkræft, så for at fastholde de gode resultater har regionsrådet valgt at afsætte 15 mio. kr. i varig bevilling til behandlingen.
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum