Hobbyhøns på Als ramt af fugleinfluenza
En hobbybesætning med 30 høns og 40 kyllinger ved Tandslet på Sydals er ramt af den dødelige fugleinfluenza H5N1. Det viser analyseresultater fra Statens Serum Institut. Fødevarestyrelsen vil nu aflive samtlige dyr i besætningen og køre dem til destruktion.
Sidst Danmark havde et udbrud af fuglinfluenza var tilbage i marts. Dermed har Danmark i et halvt år haft status som fugleinfluenzafri i den internationale dyresundhedsorganisation.
Det aktuelle udbrud rokker ikke ved Danmarks status som et land uden fugleinfluenza, fordi det er en mindre hobbybesætning, som er ramt. Fødevarestyrelsen forventer derfor heller ikke, at andre lande lukker for deres import af danske æg, fjerkræ og fjerkrækød fra Danmark.
’Men udbruddet er en anledning til lige at minde om, at fugleinfluenzaen er derude, og at man, uanset om man er hobbyavler eller professionel, skal være varsom, og tage sine forholdsregler’, siger kontorchef Camilla Brasch Andersen fra Fødevarestyrelsen, og understreger, at fugleinfluenza er både smertefuld og dødelig for fjerkræ – uanset om de lever i fangenskab eller i den fri natur.
Zoner med særlige regler
I Danmark betyder smitteudbruddet, at Fødevarestyrelsen nu har oprettet en 3-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.
Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza, og du skal i så fald kontakte en dyrlæge.
Sådan undgår du smitte i din besætning
Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed smitte besætningen.
Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere god hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.
Bekendtgørelse og kort med restriktionszoner
Regler i zonerne
Hvad skal du gøre med dit fjerkræ under en fugleinfluenzaepidemi
Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for fjerkræejere på den sydlige del af Als, som markeret på kortet:
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Hundesnoren skal bruges med omtanke – og kun midlertidigt1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. juli træder nye regler i kraft for, hvornår og hvordan hundeejere må binde deres hunde. Målet er at sikre bedre dyrevelfærd og undgå, at hunde står bundet i lang tid uden opsyn.
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum