Lægeforeningen

Læger: Fordobling i overskridelser af udredningsretten kan have alvorlige konsekvenser

Del
6 ud af 10 børn og unge, der skal udredes i børne- og ungdomspsykiatrien, ender på så lange ventelister, at udredningsretten ikke kan overholdes. I første halvår af 2022 drejede det sig om 3.781 børn og unge - det er mere end en fordobling på kun et år, hvilket understreger behovet for en hurtig og effektiv politisk indsats for at øge behandlingskapaciteten i hele landet, mener Lægeforeningen.

Selvom det kan have alvorlige konsekvenser, når børn og unge ikke bliver udredt i rette tid i psykiatrien, så blev udredningsretten ikke overholdt i mere end 6 ud af 10 tilfælde i børne- og ungdomspsykiatrien i første halvdel af 2022, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Antallet, der ender med at vente længere på en udredning end 30 dage, er mere end fordoblet på et år. I første halvår af 2021 måtte 1.443 børn og unge vente længere, end hvad udredningsretten tillader, og på samme tid i 2022 drejede det sig om 3.781 børn og unge.
”Tallene er dramatiske, og de understreger, at der er et enormt behov for en hurtig og effektiv politisk indsats for at øge behandlingskapaciteten i børne- og ungdomspsykiatrien i hele landet.

Blot få måneders ekstra ventetid på at blive udredt kan have alvorlige konsekvenser for de børn og unge, det går ud over, da deres sygdomsforløb kan blive svært forværrede,” siger Camilla Noelle Rathcke, der er formand for Lægeforeningen.

Samme tendens i hele landet
De voldsomme stigninger i ventetiderne til udredning ses i alle fem regioner. Der er lokale forskelle, men på tværs af regionerne er ventetiderne eksploderet med mere end 50 procent. Værst ser det ud i Region Nordjylland, hvor børn og unge i gennemsnit er tvunget til at vente næsten tre måneder på udredning.

Grunden til de store stigninger er primært manglende kapacitet i børne- og ungdomspsykiatrien. I andet kvartal af 2022 var det årsagen til forsinket udredning i 84 procent af tilfældene.

”Det viser endnu engang, at psykiatrien befinder sig i en dyb krise, og en forudsætning for at situationen kan bedres, er, at manglen på speciallæger afhjælpes. Det bliver umuligt at komme i mål med at løfte kapaciteten, hvis politikerne ikke snart sikrer det. Desværre rummer den nyligt indgåede psykiatriaftale ikke flere uddannelsesforløb, end det antal, som i forvejen er planlagt af Sundhedsstyrelsen. Og det giver ingen mening”, påpeger Lægeforeningens formand.

”De høje ambitioner for psykiatrien, som vi hører om i valgkampen fra partierne, må ikke gå i glemmebogen på den anden side af valget – hverken for børn, unge eller voksne. Fagligt set er det klart, hvad der skal gøres. Nu ligger der et kæmpe ansvar på skuldrene af den kommende regering og det nyvalgte Folketing for at sikre de nødvendige ressourcer – herunder også speciallæger - til at indfri initiativerne. Det er en bunden opgave,” siger Camilla Rathcke.

Voksenpsykiatrien oplever på samme måde, at udredningsretten ikke overholdes for mange patienter, dog i mindre omfang. I andet kvartal af 2022 oplevede 23 procent, at retten ikke blev overholdt, mens det i 2021 drejede sig om 13 procent i andet kvartal.

Lægeforeningen har peget på, at der er behov for at oprette 150 ekstra uddannelsesforløb for læger i voksen- og børne-og ungdomspsykiatrien for at imødekomme behovet for hurtigere udredning og behandling.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Information om Lægeforeningen

Lægeforeningen
Lægeforeningen
Kristianiagade 12
2100 København Ø

+45 3544 8500https://www.laeger.dk/laegeforeningen

Lægeforeningen er den faglige interesseorganisation for læger i Danmark

Følg pressemeddelelser fra Lægeforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lægeforeningen

Johan Reventlow er genvalgt som formand for Lægeforeningen Sjælland7.2.2024 15:36:23 CET | Pressemeddelelse

Den siddende formand for Lægeforeningen Sjælland, Johan Reventlow, er blevet genvalgt. Johan Reventlow er praktiserende læge, og som genvalgt formand ser han frem til det fortsatte politiske arbejde for læger i regionen: "Jeg ser frem til at forsætte det gode politiske arbejde i Lægeforeningen Sjælland. Mit ønske er, at vi fortsat kan bidrage til udviklingen af Sundhedsvæsenet i Region Sjælland. Vi har i regionen store udfordringer, og det er vigtigt at såvel rekruttering til speciallæge og uddannelsesstillingerne styrkes, for at udligne den store ulighed der er i regionen,” siger Johan Reventlow. Johan Reventlow arbejder som praktiserende læge i en delepraksis i Slagelse, og er praksiskonsulent i Slagelse Kommune og på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Han har derfor en bred kontaktflade til sundhedsvæsenet i regionen. ”Lægeforeningen Sjælland holder to årlige dialogmøder med regionsrådets medlemmer, hvor vi drøfter aktuelle sundhedspolitiske temaer, er vigtige for at skabe en f

Mark Krasnik er genvalgt som formand for Lægeforeningen Hovedstaden16.1.2024 08:02:00 CET | Pressemeddelelse

Overlæge Mark Krasnik, der har været formand for Lægeforeningen Hovedstaden siden 2023, er netop blevet genvalgt. Mark Krasnik arbejder til dagligt på Rigshospitalet, og sideløbende med sit lægefaglige virke har han været fagpolitisk aktiv i mange år. ”Jeg ser frem til mit videre politiske arbejde, hvor jeg blandt andet vil have fokus på det sammenhængende sundhedsvæsen, samt digitaliseringens rolle som værktøj til at forbedre samarbejdet mellem aktørerne. I Lægeforeningen Hovedstaden kommer vi også til at følge arbejdet med en ny lokal psykiatriplan tæt, så vi kan sikre, at de lægefaglige stemmer bliver hørt,” siger Mark Krasnik. Mark er 72 år og bor på Østerbro med sin hustru Marianne.

Lægeforeningen: Nye anbefalinger til patientklagesystemet er en stor sejr11.1.2024 09:02:29 CET | Pressemeddelelse

I en række nye anbefalinger til, hvordan patientklagesystemet skal indrettes fremover, lægges der op til et system, som fremmer læring i sundhedsvæsenet i højere grad end det nuværende klagesystem. Det betyder, at der i langt større udstrækning vil være fokus på at sikre læring af fejl i sundhedsvæsenet som helhed samt på det samlede forløb, patienterne har haft, fremfor fokus på fejl hos enkeltpersoner.

Gitte Anna Madsen er genvalgt som formand for Lægeforeningen Midtjylland19.12.2023 13:40:56 CET | Pressemeddelelse

Gitte Anna Madsen, der har været formand for Lægeforeningen Midtjylland siden 2019, er netop blevet genvalgt som formand. Gitte Anna Madsen er speciallæge i lungemedicin, hun er ledende overlæge på Regionshospitalet Horsens, og hun har tidligere været fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på AUH. Sideløbende med sine ledelsesopgaver i lungemedicin har hun stadig en stor del klinisk arbejde, så hun ser fortsat mange lungepatienter i det daglige. Lægedækning, lighed i sundhed og værdige forhold i psykiatrien er fortsat mærkesager for Gitte Anna Madsen. Som formand for Lægeforeningen Midtjylland er hun en stærk og faglig lægestemme i den regionale sundhedspolitik, hvor hun senest har markeret sig skarpt i forhold til Region Midtjyllands kapacitetsudfordringer og spareplaner. Gitte Anna Madsen bor i Aarhus med sin kæreste, er 46 år gammel og har tre børn. I fritiden bader hun i havet året rundt, hygger med børnene og drikker gerne rigtig god kaffe.

Josephine Duevang Rathenborg er genvalgt som formand for Lægeforeningen Syddanmark19.12.2023 13:31:16 CET | Pressemeddelelse

Josephine Duevang Rathenborg, der har været formand for Lægeforeningen Syddanmark siden 2019, er netop blevet genvalgt som formand. Hun er til dagligt hoveduddannelselæge i urologi på OUH, og hun har været i repræsentantskabet for Yngre Læger i Region Syddanmark siden 2015. Som formand for Lægeforeningen Syddanmark arbejder hun blandt meget andet for at skabe et godt lægekollegialt fællesskab med en vision om at repræsentere en samlet lægestand i regionen, og hun har i sit virke været en markant stemme i regionens sundhedspolitiske debat. Josephine Duevang Rathenborg er 39 år, bor i Odense, er gift og har to børn - en dreng på 12 år og en pige på 8 år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye