Lægeforeningen

Læger: Fordobling i overskridelser af udredningsretten kan have alvorlige konsekvenser

Del
6 ud af 10 børn og unge, der skal udredes i børne- og ungdomspsykiatrien, ender på så lange ventelister, at udredningsretten ikke kan overholdes. I første halvår af 2022 drejede det sig om 3.781 børn og unge - det er mere end en fordobling på kun et år, hvilket understreger behovet for en hurtig og effektiv politisk indsats for at øge behandlingskapaciteten i hele landet, mener Lægeforeningen.

Selvom det kan have alvorlige konsekvenser, når børn og unge ikke bliver udredt i rette tid i psykiatrien, så blev udredningsretten ikke overholdt i mere end 6 ud af 10 tilfælde i børne- og ungdomspsykiatrien i første halvdel af 2022, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Antallet, der ender med at vente længere på en udredning end 30 dage, er mere end fordoblet på et år. I første halvår af 2021 måtte 1.443 børn og unge vente længere, end hvad udredningsretten tillader, og på samme tid i 2022 drejede det sig om 3.781 børn og unge.
”Tallene er dramatiske, og de understreger, at der er et enormt behov for en hurtig og effektiv politisk indsats for at øge behandlingskapaciteten i børne- og ungdomspsykiatrien i hele landet.

Blot få måneders ekstra ventetid på at blive udredt kan have alvorlige konsekvenser for de børn og unge, det går ud over, da deres sygdomsforløb kan blive svært forværrede,” siger Camilla Noelle Rathcke, der er formand for Lægeforeningen.

Samme tendens i hele landet
De voldsomme stigninger i ventetiderne til udredning ses i alle fem regioner. Der er lokale forskelle, men på tværs af regionerne er ventetiderne eksploderet med mere end 50 procent. Værst ser det ud i Region Nordjylland, hvor børn og unge i gennemsnit er tvunget til at vente næsten tre måneder på udredning.

Grunden til de store stigninger er primært manglende kapacitet i børne- og ungdomspsykiatrien. I andet kvartal af 2022 var det årsagen til forsinket udredning i 84 procent af tilfældene.

”Det viser endnu engang, at psykiatrien befinder sig i en dyb krise, og en forudsætning for at situationen kan bedres, er, at manglen på speciallæger afhjælpes. Det bliver umuligt at komme i mål med at løfte kapaciteten, hvis politikerne ikke snart sikrer det. Desværre rummer den nyligt indgåede psykiatriaftale ikke flere uddannelsesforløb, end det antal, som i forvejen er planlagt af Sundhedsstyrelsen. Og det giver ingen mening”, påpeger Lægeforeningens formand.

”De høje ambitioner for psykiatrien, som vi hører om i valgkampen fra partierne, må ikke gå i glemmebogen på den anden side af valget – hverken for børn, unge eller voksne. Fagligt set er det klart, hvad der skal gøres. Nu ligger der et kæmpe ansvar på skuldrene af den kommende regering og det nyvalgte Folketing for at sikre de nødvendige ressourcer – herunder også speciallæger - til at indfri initiativerne. Det er en bunden opgave,” siger Camilla Rathcke.

Voksenpsykiatrien oplever på samme måde, at udredningsretten ikke overholdes for mange patienter, dog i mindre omfang. I andet kvartal af 2022 oplevede 23 procent, at retten ikke blev overholdt, mens det i 2021 drejede sig om 13 procent i andet kvartal.

Lægeforeningen har peget på, at der er behov for at oprette 150 ekstra uddannelsesforløb for læger i voksen- og børne-og ungdomspsykiatrien for at imødekomme behovet for hurtigere udredning og behandling.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Information om Lægeforeningen

Lægeforeningen
Lægeforeningen
Kristianiagade 12
2100 København Ø

+45 3544 8500https://www.laeger.dk/laegeforeningen

Lægeforeningen er den faglige interesseorganisation for læger i Danmark

Følg pressemeddelelser fra Lægeforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lægeforeningen

Lægeforeningen: Regeringens finanslovsudspil skuffer på sundhed30.8.2024 11:32:35 CEST | Pressemeddelelse

Med regeringens netop fremlagte forslag til finanslov for 2025 må vi kigge længe efter flere speciallæger i psykiatrien, som ellers i den grad mangler, og trods kritik af flere omgange fra Rigsrevisionen er der heller ikke lagt op til et løft af de palliative tilbud, der skal sikre en værdig død. Regeringen bør sætte penge af til at løfte det palliative område – det vil sige alle aspekter af lindrende behandling – til patienter med uhelbredelige og livstruende sygdomme, understreger Lægeforeningens formand. ”Behovet for ressourcer til det palliative område er slået fast mange gange, sågar af flere omgange i form af udtalt kritik fra Rigsrevisionen. Det ærgrer mig meget, at regeringen ikke har fokus på at sætte ind med ressourcer, der sikrer palliative tilbud, vi kan være bekendt. Det burde være omdrejningspunktet for den politiske debat om en værdig sidste tid,” siger Camilla Rathcke. Behov for flere speciallæger – især til psykiatrien Hun påpeger også, at selvom psykiatrien med rette

Johan Reventlow er genvalgt som formand for Lægeforeningen Sjælland7.2.2024 15:36:23 CET | Pressemeddelelse

Den siddende formand for Lægeforeningen Sjælland, Johan Reventlow, er blevet genvalgt. Johan Reventlow er praktiserende læge, og som genvalgt formand ser han frem til det fortsatte politiske arbejde for læger i regionen: "Jeg ser frem til at forsætte det gode politiske arbejde i Lægeforeningen Sjælland. Mit ønske er, at vi fortsat kan bidrage til udviklingen af Sundhedsvæsenet i Region Sjælland. Vi har i regionen store udfordringer, og det er vigtigt at såvel rekruttering til speciallæge og uddannelsesstillingerne styrkes, for at udligne den store ulighed der er i regionen,” siger Johan Reventlow. Johan Reventlow arbejder som praktiserende læge i en delepraksis i Slagelse, og er praksiskonsulent i Slagelse Kommune og på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Han har derfor en bred kontaktflade til sundhedsvæsenet i regionen. ”Lægeforeningen Sjælland holder to årlige dialogmøder med regionsrådets medlemmer, hvor vi drøfter aktuelle sundhedspolitiske temaer, er vigtige for at skabe en f

Mark Krasnik er genvalgt som formand for Lægeforeningen Hovedstaden16.1.2024 08:02:00 CET | Pressemeddelelse

Overlæge Mark Krasnik, der har været formand for Lægeforeningen Hovedstaden siden 2023, er netop blevet genvalgt. Mark Krasnik arbejder til dagligt på Rigshospitalet, og sideløbende med sit lægefaglige virke har han været fagpolitisk aktiv i mange år. ”Jeg ser frem til mit videre politiske arbejde, hvor jeg blandt andet vil have fokus på det sammenhængende sundhedsvæsen, samt digitaliseringens rolle som værktøj til at forbedre samarbejdet mellem aktørerne. I Lægeforeningen Hovedstaden kommer vi også til at følge arbejdet med en ny lokal psykiatriplan tæt, så vi kan sikre, at de lægefaglige stemmer bliver hørt,” siger Mark Krasnik. Mark er 72 år og bor på Østerbro med sin hustru Marianne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye