Den Europæiske Investeringsbank (EIB-Gruppen)

Hvad synes danskerne? Ny EU-klimaundersøgelse: De fleste danskere mener, at krigen i Ukraine og de høje energipriser bør fremskynde den grønne omstilling

Del
27. oktober 2022 De fleste danskere mener, at krigen i Ukraine og de høje energipriser bør fremskynde den grønne omstilling 71 % mener, at Ruslands invasion af Ukraine og dens konsekvenser giver grund til at sætte skub i den grønne omstilling. Uanset energi- og inflationskrisen mener næsten halvdelen af danskerne (47 %), at klimaforandringerne er landets største udfordring. 80 % giver udtryk for, at hvis vi ikke drastisk reducerer vores forbrug af energi og varer i de kommende år, styrer vi mod en global katastrofe. 63 % prioriterer indeksering af energipriserne efter den enkelte husholdnings forbrug.
Sammenligning. EU-UK-Kina-USA.
Sammenligning. EU-UK-Kina-USA.

Det er nogle af resultaterne af den seneste årlige klimaundersøgelse, som blev gennemført i august 2022, og som Den Europæiske Investeringsbank (EIB) har offentliggjort i dag. EIB varetager Den Europæiske Unions långivning og er verdens største multilaterale långiver til klimaprojekter.

Efter et år med udfordringer, hvor Ruslands invasion af Ukraine har medført en aktuel energikrise og højere inflation over hele Europa, og hvor der har været ekstremt sommervejr med hedebølger og tørker, der slog alle rekorder, er danskerne blevet endnu mere bevidste om klimaforandringernes virkninger og det presserende behov for handling.

Klimabevidsthed og presserende behov

Sidste år blev covid-19 anset for at være danskernes primære udfordring, men nu er inflationsbekymringerne fremherskende, idet 60 % angiver de stigende leveomkostninger som deres største bekymring – i forhold til 36 % i resten af EU.

Klimaforandringerne ligger lige efter inflationen (47 % betragter dem som den største udfordring). Desuden siger 59 % af danskerne nu, at de mærker klimaforandringerne i deres dagligdag (+4 procentpoint i forhold til 2021).

Med henblik på at løse energi- og klimakrisen giver 80 % udtryk for, at hvis vi ikke drastisk reducerer vores forbrug af energi og varer i de kommende år, styrer vi mod en global katastrofe. Samtidig mener 75 %, at Danmark er for langsom til at gribe til handling, og kun et lille flertal (52 %) tror, at det vil lykkes de danske myndigheder at mindske CO2-udledningen væsentligt inden 2030.

Krigen i Ukraine og den grønne omstilling

De fleste danskere (71 %) mener, at krigen i Ukraine og dens konsekvenser for olie- og gaspriserne giver grund til at sætte skub i den grønne omstilling (+5 procentpoint i forhold til EU-gennemsnittet på 66 %). Adspurgt om prioriteringen af handlingerne forventer danskerne, at deres regering vil prioritere udvikling af vedvarende energikilder (53 %) frem for at fokusere på at sprede energiforsyningen for at undgå afhængighed af en enkelt leverandør (31 %).

En mindre del af danskerne mener, at borgerne og virksomhederne skal gøre mere for at reducere deres eget forbrug (16 % i forhold til EU-gennemsnittet på 19 %).

Håndtering af klimaforandringerne og de høje energipriser

Med henblik på at mindske energiforbruget prioriterer danskerne indeksering af energipriserne efter den enkelte husholdnings forbrug (63 %). De støtter også kraftig beskatning af stærkt forurenende energiforbrug som SUV-biler og flytransport (62 %).

Hvis danskerne skulle sænke temperaturen i deres hjem i denne vinter, ville 24 % acceptere en maksimumtemperatur på 19°C (-4 procentpoint i forhold til EU-gennemsnittet på 28 %). Samtidig siger 23 % af danskerne, at de allerede nu ikke har råd til at opvarme deres bolig nok.

Endelig, for så vidt angår de høje energipriser, mener danskerne, at regeringen på kort sigt bør sænke energiafgifterne (41 %). Andre tiltag er mindre populære, f.eks. at lægge loft over eller regulere prisen på gas, olie og kul (23 %) eller uddele energivouchere (7 %).

Vicepræsident i EIB, Christian Kettel Thomsen, har denne kommentar: "Forud for COP27-klimatopmødet viser EIB's klimaundersøgelse 2022, at danskerne mener, at fremskyndelse af vedvarende energi bør prioriteres for at imødegå den globale energi- og klimakrise. EIB har i mange år støttet investeringer i innovativ ren energi, herunder et lån på 475 mio. EUR til Vestas til forskning og udvikling i fremtidens vindteknologi, samt mere energieffektive almene boliger med et lån på 100 mio. EUR til opførelse af to næsten nulemissionsbebyggelser i København til Fastighets AB Balder. Fremtidig rådgivning er også på tegnebrættet for at støtte Danmarks omstilling til grøn energi."

---

EIB mediekontakt – Ulf Bergström , u.bergstrom@ext.eib.org, Tlf./mobil: 00 46 708 20 35 40

Om EIB's klimaundersøgelse

Den Europæiske Investeringsbank har lanceret femte udgave af EIB's klimaundersøgelse, der er en grundig vurdering af, hvad folk tænker om klimaforandringer. Den femte udgave af EIB's klimaundersøgelse gennemføres i samarbejde med markedsanalyseinstituttet BVA, og målet er at bidrage til den almene debat om holdninger og forventninger, hvad angår klimatiltag. Mere end 28 000 respondenter deltog i undersøgelsen i august 2022 med et repræsentativt panel af deltagere i alderen 15 år og derover fra hvert af de 30 undersøgte lande.

Om Den Europæiske Investeringsbank (EIB)

EIB, som ejes af de 27 EU-medlemsstater, varetager Den Europæiske Unions langfristede finansiering. Den finansierer investeringer af høj kvalitet, som bidrager til EU's mål. Siden 2019 har den fremskyndet sin forvandling til en klimabank ved at give tilsagn om, at mindst 50 % af Bankens finansiering fra 2025 skal gå til investeringer, der bidrager til bekæmpelsen af klimaforandringer og til at afbøde deres virkninger.

Om BVA

BVA er et opinionsundersøgelses- og konsulentfirma, der er anerkendt som et af sektorens mest innovative markedsanalyseinstitutter. BVA er specialiseret i adfærdsmæssig marketing og kombinerer datavidenskab og samfundsvidenskab, så data gøres inspirerende og levende. BVA er også medlem af Worldwide Independent Network of Market Research (WIN), et globalt netværk med over 40 medlemmer, der er nogle af verdens førende aktører inden for markedsanalyse og markedsundersøgelser.

Nøgleord

Billeder

Sammenligning. EU-UK-Kina-USA.
Sammenligning. EU-UK-Kina-USA.
Download
Sammenligning EU.
Sammenligning EU.
Download
Sammenligning. Kina-EU-UK-USA.
Sammenligning. Kina-EU-UK-USA.
Download
Sammenligning EU.
Sammenligning EU.
Download
Personer, der ville acceptere at sænke temperaturen i deres hjem til højst 19°C. UK-EU-Kina-USA, Sammenligning
Personer, der ville acceptere at sænke temperaturen i deres hjem til højst 19°C. UK-EU-Kina-USA, Sammenligning
Download
Sammenligning EU.
Sammenligning EU.
Download
Den Europæiske Investeringsbank, EIB, hovedkvarter, Luxembourg
Den Europæiske Investeringsbank, EIB, hovedkvarter, Luxembourg
Download
Vice-President EIB, Christian Kettel-Thomsen
Vice-President EIB, Christian Kettel-Thomsen
Download

Links

Information om Den Europæiske Investeringsbank (EIB-Gruppen)

Den Europæiske Investeringsbank (EIB-Gruppen)
Den Europæiske Investeringsbank (EIB-Gruppen)https://www.eib.org/

Den Europæiske Investeringsbank (EIB-Gruppen) er EU's finansielle institution for langsigtet finansiering og ejes af EU's medlemsstater. Banken yder langsigtet finansiering til økonomisk levedygtige investeringer for at bidrage til EU's politiske mål. Den Europæiske Investeringsbank opererer i omkring 160 lande og er verdens største multilaterale långiver til klimaprojekter. EIB-Gruppen vil støtte investeringer på 1 billion euro i klimaindsats og miljømæssig bæredygtighed i 2030, og mere end 50 % af EIB-midlerne vil gå til klima i 2025

Følg pressemeddelelser fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB-Gruppen)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB-Gruppen)

EIB supports Atea in data centres expansion and R&D investments across Nordics and Baltics27.4.2023 20:53:31 CEST | Press release

Atea ASA signs €50 million loan agreement with the European Investment Bank in support of its R&D activities and capital investments in five Nordic and Baltic countries. Atea will upgrade facilities and support activities in its logistics, group IT, and data centre business, with a focus on improving data security and EU data sovereignty. Over half of the investments will take place in Denmark, and nearly a quarter in Sweden, with the rest supporting activities in Finland, Latvia and Lithuania.

Danmark: EU-banken EIB yder et lån på 50mio. EUR til den danske biotekvirksomhed MinervaX15.12.2022 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

PRESSEMEDDELELSE Luxembourg/København, den 15. december 2022 Danmark: EIB yder et lån på 50mio. EUR til den danske biotekvirksomhed MinervaX EIB-lånet skal finansiere forskning og udvikling af en vaccine, der kan redde mødre og nyfødte fra at dø af infektion med gruppe B-streptokokker. Den Europæiske Investeringsbank, EIB, har i dag offentliggjort, at den har ydet et lån på 50 mio. EUR (375 mio. kr.) til den danske biotekvirksomhed MinervaX, der er i færd med at udvikle en ny, proteinbaseret vaccine mod gruppe B-streptokokker (GBS). Finansieringen vil gøre MinervaX i stand til at fremskynde de sene faser af udviklingen af GBS-vaccinekandidaten, der for nylig blev tildelt "PRIME"-status af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) på grund af vaccinens potentiale til at forebygge livstruende infektioner og alvorlige graviditetsudfald hos nyfødte børn som følge af GBS-smitte under fødslen. MinervaX har indledt forberedelserne til at udvide sit kliniske udviklingsteam og evaluere de kliniske

Danmark: Finansiering på 18 mio. EUR fra EIB til GomSpace støtter ruminnovation og strategisk autonomi i EU30.11.2022 09:40:24 CET | Pressemeddelelse

PRESSEMEDDELELSE 2022-11-30 Luxemburg/ København EU's bank yder et venturelån på 18 mio. EUR til førende danske "new space"-virksomhed GomSpace, der leverer ruminfrastruktur og -missioner EIB-lånet vil finansiere GomSpace's nanosatellit-platform via produktinnovation, herunder højfrekvensapplikationer, som har central betydning for telekommunikationssektoren Projektet støtter også EU's rumpolitik og det strategiske europæiske sikkerhedsinitiativ, der har til formål at sikre strategisk autonomi i rummet

Danmark: EIB støtter verdensførende teknologi inden for høreapparater med et lån på 115 mio. EUR4.11.2022 08:30:00 CET | Pressemeddelelse

Luxembourg/København 2022/11/04 Danmark: EIB støtter verdensførende teknologi inden for høreapparater med et lån på 115 mio. EUR. EIB, som er EU's bank, yder et lån på 115 mio. EUR til den danske virksomhed Demant A/S, der beskæftiger sig med høresundhed. EIB-lånet vil støtte investeringer i forskning og udvikling (F&U) af nye højteknologiske høreprodukter og bidrager dermed til, at mennesker over hele verden med hørevanskeligheder nemmere kan leve med deres høretab. Resultatet vil være forbedret livskvalitet og øget social inklusion. F&U-projektet gennemføres i Danmark og Polen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye