Aarhus og Randers har flest bygninger med et højt energiforbrug
751 kommunale bygninger i Aarhus og 302 i Randers har et højt energiforbrug. Det svarer til, at 74 procent af Aarhus Kommunes bygninger har et energimærke D, E, F eller G. I Randers svarer det til halvdelen af kommunens bygninger. På Samsø har 13 bygninger et højt energiforbrug. Det svarer til 93 procent af alle kommunale bygninger på øen. Samsø er dermed den kommune i landet med den største andel af bygninger med energimærke D, E, F eller G.
I hele Østjylland har 2.385 kommunalt ejede bygninger et højt energiforbrug. Det svarer til 58 procent.
Det viser en ny opgørelse fra Dansk Industri over kommunale bygningers energimærke.
- Vi er klar over, at det er dyrt her og nu at få energirenoveret de kommunale bygninger. Men spørgsmålet er jo, om energikrisen, som vi står lige midt i, ikke for alvor burde få kommunerne i gang. Både fordi de her og nu vil kunne spare store beløb til glæde for kommunekassen, men også fordi vi jo har aftalt, at CO2-udledningen skal ned. Det vil energirenovering absolut også kunne hjælpe på, siger formand for DI Byggeri Østjylland Michael Ancher.
Også i andre østjyske kommuner er der behov for at energirenovere. I Horsens, Silkeborg og Norddjurs har henholdsvis 270, 267 og 235 kommunale bygninger et højt energiforbrug. I Favrskov, Syddjurs, Skanderborg, Odder og Hedensted er de tilsvarende tal på 136, 135, 132, 75 og 69 kommunale bygninger. Skanderborg har med 44 procent den laveste andel af kommunalt ejede bygninger med energimærke D, E, F eller G.
- Der skal hurtigst muligt sættes gang i energirenoveringen af kommunernes bygninger. Jeg håber derfor også, at det kommende Folketing vil hjælpe kommunerne med at komme i mål. Der skal bruges penge på det – men på sigt kommer både vi som borgere og vores klima til at nyde godt af investeringen, siger Michael Ancher, formand for DI Byggeri Østjylland.
I Randers, Silkeborg, Horsens, Hedensted, Favrskov og Skanderborg opvarmes en del af bygningerne også med gasfyr. Det drejer sig i alt om 653 bygninger, hvor Horsens, Silkeborg og Randers hver har omkring en tredjedel af bygningerne, som opvarmes med gas.
Norddjurs, Odder, Samsø, Syddjurs og Aarhus varmer ikke kommunale bygninger op med gas.
- De seks kommuner, som bruger gas, skal lige om lidt i gang med at skifte varmekilde. Et godt råd vil være, at man samtidig kigger på hele bygningens energiforbrug. Den billigste energi er nu engang den energi, som vi ikke bruger, konstaterer formand Michael Ancher, DI Byggeri Østjylland.
Samlet set er knap hver sjette kommunalt ejede bygninger i Østjylland opvarmet med gas.
Fakta om energimærker:
Energimærket er baseret på et beregnet forbrug, som er en indikator for bygningens energimæssige kvalitet. Energimærkning udføres af en energikonsulent, som måler bygningen op og undersøger kvaliteten af isolering, vinduer og døre, varmeinstallation m.v. Energikonsulenten placerer bygningen på en skala fra A til G, hvor A er den bedste energiklasse, mens G betyder at bygningen har et højt energiforbrug. Kilde: Energistyrelsen.
Kontakter
Formand for DI Byggeri Østjylland Michael Ancher, telefon 40 30 43 70
Regional konsulent for DI Byggeri Østjylland Steen Høygaard, telefon 25 66 63 17
Links
Information om DI Byggeri

H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V
3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/
DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere.
Læs mere: DI Byggeri
Følg pressemeddelelser fra DI Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Byggeri
Se listen: Så lang tid tager det at få en byggetilladelse i din kommune10.3.2025 10:32:44 CET | Pressemeddelelse
Selvom ventetiden på en byggetilladelse er blevet kortere, er der stadig store kommunale forskelle, viser en ny analyse fra DI Byggeri.
Danske Tegl bliver en del af DI Byggeri5.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske Tegl flytter fra 1. august 2025 foreningens sekretariatsbetjening til DI Byggeri. Foreningens nuværende administrerende direktør, Gitte Krusholm Nielsen benytter - efter snart 10 år på posten - anledningen til at søge nye udfordringer. Gitte Krusholm Nielsen fortsætter på posten frem til 1. august.
Invitation: Fælles pressemøde om start på overenskomstforhandlingerne i byggeriet13.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
DI Byggeri og 3F Byggegruppen skyder overenskomstforhandlingerne for cirka 85.000 medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen på 3F’s område i gang med et fælles pressemøde. Tid og sted for pressemødet er: Torsdag den 16. januar 2025 kl. 11.00 Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 På pressemødet vil vicedirektør Niels Grøn og underdirektør Anja Bülow Jensen fra Dansk Industri (DI) sammen med formand Claus von Elling og næstformand Jacob Scavenius fra 3F Byggegruppen kort introducere de to parters input til OK25-forhandlingerne. Herefter vil være mulighed for at stille spørgsmål. Tilmelding hos nedenstående. Pressekoordinator i DI Lars Bøgeskov, 22363138, larb@di.dk Pressekoordinator i 3F Byggegruppen Esther Antreasyan Keller, 61672067, esther.keller@3f.dk
Se listen: Så meget skal der renoveres i Sydjylland12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kommer til at koste omkring 2,4 mia. kroner om året frem mod 2030, når det offentlige skal renovere sine bygninger for at leve op til det nye europæiske energieffektiviseringsdirektiv. Også i Sydjylland venter der en stor opgave, viser en spritny analyse fra Dansk Industri.
Se listen: Så meget skal der renoveres på Sjælland12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kommer til at koste omkring 2,4 mia. kroner om året frem mod 2030, når det offentlige skal renovere sine bygninger for at leve op til det nye europæiske energieffektiviseringsdirektiv. Og også på Sjælland venter der en stor opgave, viser en ny analyse en fra Dansk Industri.