Analyse: Derfor kan danske politikere ikke gøre noget ved den høje inflation

INFLATION
Den høje inflation er i høj grad importeret fra udlandet, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
”Det er vigtigt at forstå i den politiske debat, at den høje inflation primært er drevet af priser på varer, som vi importerer fra udlandet. Det er rigtig svært for de danske politikere at gøre noget ved,” siger Jon Nielsen, chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
I september var inflationen helt oppe på 10 procent ifølge tal fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort mandag. Men kerneinflationen (inflation eksklusive energi og fødevarer) er kun 5,9 procent.
Renser man også for inflationen på importvarer er kerneinflationen kun 1,9 procent og 1,5 i gennemsnit set over hele året 2022.
”Det indenlandske prispres er faktisk ikke større end det normale niveau. Set over hele året tegner det indenlandske prispres sig en inflation, der svarer til gennemsnittet siden 2006,” siger Jon Nielsen, chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
”Det er positivt, at det indenlandske prispres fortsat er på niveau med sit historiske normalniveau. Selvom det ikke gør nogen forskel for forbrugerne nede i supermarkedet, så havde dansk økonomi stået over for mere komplekse udfordringer, hvis inflationen også var drevet af indenlandsk pres,” siger Jon Nielsen.
Jon Nielsen fremhæver, at den finanspolitik, der har været ført indtil videre, har været godt afstemt med de udfordringer, der har været. Og det er vigtigt, at det fortsætter.
”Vi befinder os midt i en valgkamp, hvor trangen til at uddele økonomiske gaver kan være stor. Men tiden er ikke til ufinansierede hjælpepakker. Det kan være med til at forværre situationen,” siger Jon Nielsen.
Analysens hovedkonklusioner
- Den stigende inflation er i høj grad drevet af udlandet
- Ser vi foruden energi og fødevarer bort fra det direkte og indirekte bidrag fra importvarer, lå inflationen på 1,9 i september, og på 1,5 procent i gennemsnit i år. Det svarer stort set til gennemsnittet i de seneste ti år.
Kontakter
Jon NielsenChefanalytiker
Tlf:40 54 18 80jn@ae.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkBilleder
Links
Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V
3355 7710https://www.ae.dk/
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
De rigeste danskere trækker tydelige spor: Fire gange højere klimaaftryk end de fattigste16.4.2025 09:19:46 CEST | Pressemeddelelse
Klimaftrykket fra de rigeste danskeres privatforbrug er markant højere end de fattigstes, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Danmarks skattetryk overvurderes i international sammenligning15.4.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skattetryk ligger nummer fem i OECD, når man blandt andet tager højde for landenes forskellige skattesystemer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det betyder, at placeringen er lavere end i OECD’s rå opgørelse.
Liberal Alliances plan vil primært lempe skatten i Nordsjælland, mens 75 kommuner får mindre end gennemsnittet: Se tallet for din kommune27.3.2025 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Stort set alle kommuner vest for Storebælt får mindre end den gennemsnitlige skattelempelse i Liberal Alliances skatteplan, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Partiet vil bruge cirka 33 milliarder kroner på at lempe personskatter.
Uligheden i formuer er vokset de seneste tre år25.3.2025 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Der er blevet større afstand mellem top og bund, når det kommer til danskernes formue, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I løbet af de seneste tre år er uligheden i formuer vokset med omkring to procentpoint målt ved Gini-koefficienten.
Formuerne blev mindre værd i 26 kommuner: Se tallet for din kommune25.3.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Formuerne har udviklet sig meget forskelligt på tværs af landet, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). 23 ud af 26 kommuner, hvor formuerne blev mindre i det senest opgjorte år, ligger vest for Storebælt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum