Danske Regioner indgår ny aftale om udredning af patienter med mistanke om demens
Nu er der godt nyt på vej til de patienter og deres pårørende, der venter på udredning for demens. Udredning er vigtigt for at finde ud af hvad man fejler og bl.a. at vide, hvilke patienter, der kan få gavn af medicin, hvilket for nogle demens-patienter kan udskyde sygdomsudviklingen. Aftalen er indgået mellem Danske Regioner og brancheforeningen Sundhed Danmark.
Formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach hilser den nye aftale velkommen:
- Ventetiden på at blive udredt for demens er forbundet med stor uvished og usikkerhed, og derfor er det rigtigt glædeligt, at vi nu har fået en ny aftale. Den kan forhåbentlig være med til at forkorte ventetiden. Desuden er der som noget nyt også et forløb for patienter med let kognitiv svækkelse, fortæller hun.
Danske Regioner måtte i efteråret 2021 opsige en aftale med en privat leverandør om demensudredning, fordi udredningerne i flere tilfælde ikke stemte overens med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. I den nye aftale er der foretaget flere præciseringer i forhold til tidligere aftaler for at sikre kvaliteten i udredningen og behandlingen.
Formanden for brancheforeningen Sundhed Danmark, Claus Hovgaard siger:
- Det er en rigtig god nyhed for patienterne, at vi gennem en konstruktiv dialog med Danske Regioner er blevet enige om en specialeaftale, der skaber nogle fine rammer for, at private sundhedsvirksomheder også kan byde ind på denne vigtige opgave. Denne kan forhåbentligt være med til at nedbringe ventetiderne, og sikre patienterne hurtigere udredning for demens og mild kognitiv svækkelse. Et af foreningens medlemmer har allerede fået godkendt deres sundhedsfaglige team og vil forhåbentligt snart kunne tage imod de første patienter, siger han.
Første patienter kan snart visiteres
Den nye aftale om udredning for demens er indgået under aftalerne om ret til hurtig udredning og udvidet frit sygehusvalg. Aftalen skal nu tages i brug ved, at private hospitaler eller klinikker der er interesseret samler et sundsfagligt team til demensudredning. Det sundhedsfaglige team skal godkendes af Danske Regioner med hjælp fra faglige eksperter.
Danske Regioner har allerede modtaget og godkendt et sundhedsfagligt team fra et af Sundhed Danmarks medlemmer. Forventningerne er, at de første patienter snart kan vælge at blive videre visiteret, hvis deres ventetid bliver over 30 dage på en regional afdeling.
For yderligere kontakt Danske Regioners pressevagt på 51 51 18 18 eller pressekontakt@regioner.dk eller Sundhed Danmark på 40 72 15 41 eller jari@sundheddanmark.nu
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Regionernes regnskaber er inden for de aftalte rammer25.4.2025 10:02:47 CEST | Pressemeddelelse
De fem regioner går samlet ca. en promille under driftsrammen, til trods for at blandt andet udgifterne til sygehusmedicin vokser markant. Regnskaberne viser samtidig et stort pres på anlægsinvesteringer i regionerne.
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum