Danmarkskort: Historisk mange kvinder stiller op til folketingsvalget
Når du i stemmeboksen lader øjnene glide ned over stemmesedlen, vil du sandsynligvis se flere kvindelige kandidater end ved det seneste folketingsvalg i 2019.
38 procent af de opstillede kandidater til folketingsvalget 1. november 2022 er nemlig kvinder, viser ny optælling fra Institut for Menneskerettigheder.
Det er det tætteste, Danmark nogensinde har været på en ligelig kønsfordeling i opstillingen til et valg.
”Det stigende antal kvindelige kandidater viser, at der i højere grad bliver lige adgang til magten i vores samfund. Det er godt for ligestillingen og for demokratiet,” siger Morten Emmerik Wøldike, der leder Institut for Menneskerettigheders arbejde med køn og LGBT+.
Sammenlignet med det seneste folketingsvalg i 2019 stiller fire procentpoint flere kvinder op ved dette valg.
Store forskelle på tværs af landet
I landets storkredse er der stadig store variationer i kønsfordelingen, alt efter hvor man slår ned på danmarkskortet. I nogle storkredse er der sket fremskridt, mens udviklingen står stille i andre.
Bornholm, Nordsjælland og Østjyllands storkredse topper listen med 42-44 procent kvindelige kandidater. Zoomer vi ind på Østjyllands storkreds, er andelen af kvinder øget fra 28 til 42 procent i perioden 2015-2022.
I den anden ende af listen ligger Sjællands og Sydjyllands storkreds, der opstiller henholdsvis 30 og 32 procent kvindelige kandidater.
”Partierne har serveretten, når det gælder om at sikre flere kvinder i politik. Derfor anbefaler vi, at partierne gør en systematisk indsats og udvikler en ligestillings- og mangfoldighedspolitik, der kan sikre kønsbalance blandt kandidater til Folketinget på landsplan og i de enkelte valgkredse,” siger Morten Emmerik Wøldike.
I ingen af storkredsene når andelen af kvindelige kandidater op over 50 procent.
Sådan har vi gjort Vi har indsamlet information om i alt 923 kandidater via partiernes hjemmesider og mails til de partier, hvor det ikke var muligt at hente information om kandidater. Optællingen sluttede 23. september 2022. |
Nøgleord
Kontakter
Morten Emmerik WøldikeChefkonsulent, teamleder for køn og ligestilling i Institut for Menneskerettigheder
Tlf:91 32 57 64mowo@humanrights.dkBilleder
Links
Information om Institut for Menneskerettigheder
Wilders Plads 8K
1403 København K
+45 32 69 88 88https://menneskeret.dk/
Institut for Menneskerettigheder er en selvejende statsinstitution. Vi har mandat til at fremme og beskytte menneskerettigheder og ligebehandling i Danmark og i udlandet.
Følg pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Frygt skaber selvcensur i den offentlige debat5.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver 10. borger afholder sig fra at deltage i demonstrationer eller ytre deres mening til borgermøder af frygt for blandt andet verbale og fysiske angreb, viser Institut for Menneskerettigheders undersøgelse af ytringsfrihedens vilkår i Danmark anno 2024.
Skoleelever oplever udbredt mobning relateret til etnicitet31.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halvdelen af skoleelever med minoritetsetnisk baggrund udsættes for mobning med deres hudfarve, nationalitet, religion eller kultur. Knap en femtedel af eleverne med ikkevestlig baggrund fortæller om nedværdigende adfærd fra deres lærer. Det fremgår af ny undersøgelse blandt skoleelever i 6. og 9. klasse, som Børns Vilkår og Institut for Menneskerettigheder står bag.
Ny aftale om abort styrker kvinders selvbestemmelse og retssikkerhed3.5.2024 11:30:30 CEST | Pressemeddelelse
Med ny politisk aftale rykkes abortgrænsen fra 12. til 18. uge, og de regionale abortsamråd nedlægges. Et stort fremskridt for kvinders ret til selvbestemmelse, mener Institut for Menneskerettigheder.
Uønsket seksuel opmærksomhed udbredt på erhvervsskolerne24.1.2024 10:56:47 CET | Pressemeddelelse
Mere end hver fjerde kvindelige elev på 17 år eller derunder oplever uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsskolerne. Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at undervisningsmiljøloven ændres, så erhvervsskolerne har pligt til at gribe ind over for seksuel chikane.
Flertal af minoritetsetniske personer oplever diskrimination i Danmark27.11.2023 16:51:14 CET | Pressemeddelelse
Otte ud af ti minoritetsetniske personer angiver, at de har været udsat for diskrimination eller fordomme det seneste år. Det viser en omfattende undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, der efterlyser en ambitiøs handlingsplan.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum