
16 danske pensionsselskaber underminerer klimakampen

Klimakatastrofen accelerer, og vores pensionsmidler hælder benzin på bålet.
Det viser en ny kortlægning, som Mellemfolkeligt Samvirke har lavet af den danske pensionssektors investeringer i energiselskaber, der er ved at udvikle fra Arktis til Afrika. Med PFA, Danica Pension og Velliv som de største investorer har i alt 16 danske pensionsselskaber investeret over 14 milliarder kroner i jagten på nye fossile energikilder, og det er ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) uforeneligt med målet i Paris-aftalen om at begrænse den gennemsnitlige globale temperaturstigning til maksimalt 1,5 grader.
FNs generalsekretær, António Guterres, kalder det direkte ”økonomisk og moralsk vanvid at investere i udvinding af nye olie- og gasforekomster, og pensionsselskabernes investeringer er i lodret strid med den danske regerings internationale kampagne for at få flere lande til at droppe ny olie- og gasproduktion.
Kortlægningen viser, at de 16 danske pensionsselskaber har forbindelser til i alt 93 olie- og gasekspansionsprojekter i 38 lande fordelt på 57 virksomheder.
Blandt andet har syv danske pensionsselskaber - med Danica og Pædagogernes Pension som de to største investorer – skudt penge i olieselskabet Equinor, der vil udvikle Wisting-oliefeltet i Barentshavet allerede fra 2022. Wisting-feltet, som er beliggende i et område med et meget sårbart økosystem, vil potentielt kunne producere mere end 500 millioner tønder olie årligt. Det vil frigive omkring 200 millioner ton CO2 -udledninger svarende til de årlige udledninger fra 50 kulfyrede kraftværker.
Kortlægningen dokumenterer onye olie- og gasprojekter gså, at ni danske pensionsselskaber samlet har investeret over to milliarder kroner i TotalEnergies og China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), der er langt fremme i arbejdet med at lægge en ny næsten 15.000 km lang olierørledning i Østafrika med en kapacitet på 216.000 tønder olie om dagen.
"På trods af at pensionssektoren udadtil hævder, at den bekymrer sig om klimaet, investerer alle danske pensionsselskaber i virksomheder, der udvider olie- og gasproduktionen og bygger ny infrastruktur. Det rykker verden tættere på klimakatastrofen. Regeringen og Folketinget må gribe ind og demokratisk beslutte, at vores pensionsopsparing skal investeres efter Parisaftalens målsætninger – ikke i nye olie- og gasprojekter,” siger Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.
Hele kortlægningen/rapporten kan læses her:
Nøgleord
Kontakter
Ole Damkjær, presseansvarlig i Mellemfolkeligt Samvirke.
Mobil 20860302
Email: oda@ms.dk
Billeder
Information om Mellemfolkeligt Samvirke
Mellemfolkeligt Samvirke fremmer mellemfolkelig forståelse og solidaritet for gennem et samarbejde over nationale og kulturelle grænser at bidrage til en bæredygtig global udvikling og en retfærdig fordeling af jordens rigdomme.
Følg pressemeddelelser fra Mellemfolkeligt Samvirke
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mellemfolkeligt Samvirke
Pensionsopsparere kræver ansvarlige investeringer24.8.2018 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny Megafon-undersøgelse viser, at danskerne i høj grad går op i, hvordan deres pensionsopsparinger investeres.
Pensionsrapport: Problemet kan være meget større11.6.2018 08:23:22 CEST | Pressemeddelelse
5,5 mia. danske pensionskroner er investeret i problematiske virksomheder. Desværre kan problemet være endnu større.
Markant politisk chef til Mellemfolkeligt Samvirke6.4.2018 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Lars Koch er netop ansat som politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke.
Ghetto-udspil: Har regeringen talt med de unge?1.3.2018 15:06:20 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udspil er spækket med tal, men ikke meget tyder på, at man har talt med borgerne. Et stort problem.
Udlændingeudspil: Dansk enegang løser intet5.2.2018 17:18:53 CET | Pressemeddelelse
Der er brug for internationale løsninger - ikke national enegang, mener Mellemfolkeligt Samvirke.