Kunstig blodåre skal forhindre tillukning og betændelse

I et nyt internationalt forskningsprojekt vil forskere fra Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) udvikle en revolutionerende kunstig blodåre, der forhindres i at lukke til eller blive betændt.
Problematikken er aktuel for alle kunstige blodårer, men især når de bruges til dialyse.
-Netop derfor har vi fokus på dialysepatienter i vores projekt. Lykkes det at udvikle den nye kunstige blodåre, vil teknologien forholdvis let og hurtigt kunne anvendes til sikker hjemmedialyse og bypass kirurgi, fortæller Jes S. Lindholt, professor i karkirurgi på SDU og OUH, som er en af forskerne bag projektet.
Bypass vil sige, at kirurgerne skaber en omkørsel forbi et tillukket område, en form for omfartsvej af blodårer. Potentialet for de nye kunstige blodårer er så stort, at EU netop har investeret ca. 40 mio. kroner i projektet.
Ny blodåre skal forhindre komplikationer
Kunstige blodårer er blevet brugt i mere end 50 år, når patienten ikke selv har de nødvendige ”reservedele”.
Det kan skyldes, at blodårerne ikke kan bruges på grund af åreknuder, eller at de ikke er der, enten på grund af tidligere operationer eller dialyseadgang.
Gennem årene er der sket ganske små fremskrift på området for at forebygge de hyppigste og alvorligste komplikationer med kunstige blodårer såsom arvævsdannelse i sammensyningerne, langsom blodgennemstrømning, som medfører at de hyppigt lukker til, og problemer med betændelse ved blodåren, som kan opstå selv år efter at de er blevet indsat.
Problemerne er især markante, når de kunstige blodårer bruges til dialyse. Her fejler op mod 70 procent af blodårerne indenfor et år.
Hvis de bruges til bypass på låret, lukker halvdelen indenfor fem år, og de kan ikke bruges til bypass af mindre blodårer som f.eks. kranspulsårerne på hjertet.
- Ved at tage fat i at udvikle en løsning til de mest udsatte patienter – dialysepatienterne – som endda kan bruge den til sikker hjemmedialyse uden at risikere livstruende blødninger, er vi temmelig sikre på at den hurtigt også kan bruges til omkørsler ved åreforkalkningssygdom. Potentialet bliver derved enormt, siger Jes S. Lindholt.
Ny teknologi og særlig kemi
Han og Thomas Emil Andersen, som er lektor ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, SDU og OUH, har gennem længere tid samarbejdet med den danske virksomhed Biomodics ApS om at udvikle et særligt kombinationsmateriale til kunstige blodårer.
Idéen er at benytte sig af en særlig kemi, som efterligner de naturlige egenskaber som blodårerne i kroppen har. Desuden kan der indlejres lægemidler i materialet, som kan forhindre arvævsdannelser i sammensyningerne og bakterieinfektion.
-Blodforgiftning som udspringer fra karproteser er en hyppig og livsfarlig komplikation for dialysepatienter, fortæller Thomas Emil Andersen.
-Den nye teknologi, som vi udvikler i projektet, gør det sværere for bakterierne at sætte sig fast på materialet og forhindrer dermed infektioner.
Hurtigere og bedre dialyse
Det svenske firma VERIGRAFT bidrager med teknologi til at forbedre integrationen med det omkringliggende væv og derved sikre, at blodåren vokser hurtigt sammen med omgivelserne.
-Kombineret med en trelags selvlukkende silikonevæg i blodåren er forventningen, at dialysen bliver mere sikker og kan igangsættes hurtigere og, hvis alt går vel, muliggøre at dialysepatienter kan gøre brug af hjemmedialyse, fremfor at bruge flere timer på transport til og ophold på dialyseklinik 2-3 gange om ugen, fortæller Thomas Emil Andersen videre.
I 2020 havde omkring 2600 danskere ifølge Dansk Nefrologisk Selskabs Landsregister behov for dialyse til at fjerne affaldsstoffer og overskydende væske fra blodet, som er nødvendigt, når nyrerne svigter.
Blodårerne kan overvåges elektronisk
Forskerne tror dog ikke, at komplikationerne helt kan udgås. Derfor udstyres blodårerne med trykmåler, der kan overvåge blodgennemstrømningen på afstand for eksempel fra sygehuse, og derved advare om truende lukning. Blodårerne får også en optisk sensor som udvikles i samarbejde med Leibniz-Institut Für Photoniche Technologien, der anvender laser-teknologi og såkaldt Raman spektroskopi til at opfange tegn på begyndende betændelse.
-I dag opdager vi oftest først komplikationerne, når det er for sent, men med telemonitorering får vi en tidlig advarsel, så vi kan nå at korrigere før problemerne opstår. Det er en helt ny tilgang, som har et enormt potentiale til at reducere både patienters lidelser og omkostningerne i sundhedssystemet, fortæller Jes S. Lindholt.
Den kommende blodåre er derfor passende navngivet TELEGRAFT. Tele står for telemonitorering, graft for tilførslen af den kunstige blodåre, som netop hedder en graft på engelsk.
Når TELEGRAFT er færdigudviklet og testet i dyreforsøg, afprøves den i et internationalt studie med deltagere fra Danmark, Sverige, Lithauen, Tyskland og Spanien. TELEGRAFT er efter planen klar til klinisk brug om 4-5 år.
Nøgleord
Kontakter
Jes S. Lindholt, Professor og overlæge i Karkirurgi, Klinisk Institut, SDU og Odense Universitetshospital
Tlf: 24641214, Mail: Jes.sanddal.lindholt@rsyd.dk
Thomas Emil Andersen, Lektor og seniorforsker, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Klinisk Institut, SDU og Odense Universitetshospital. Tlf: 21261634, Mail: thandersen@health.sdu.dk
Peter Thomsen, CEO, Biomodics ApS. Tlf: 61666619, Mail: pt@biomodics.com
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Fakta
Projektet er finansieret af:
- EU: 40 mio. Kr.
- Den britiske regering: 3 mill. Kr*
- Odense Universitetshospital: 0,5 mill. Kr.
- Syddansk Universitet: 0,5 mill. Kr.
- Samlet budget: 44 mio. kr.
- Varighed: 4 år
*. Til støtte af den engelske partner på Ashton University, som efter Brexit ikke længere kunne støttes fra EU.
Officiel titel
Eng : Telemonitoring of home dialysis utilizing a smart biomimetic arteriovenous graft (TELEGRAFT)
Om partnerne
1. Syddansk Universitet (SDU):
Varetager projektes koordinering og administration ved koordinator Jes Lindholt og administrativt personale
2.VERIGRAFT AB (Sverige)
Skal udvikle den udvendige overflades evne til at integrere sig i det omgivende væv ved hjælp binding af bindevæv
3.BIOMODICS APS (Danmark)
Skal udvikle terknologier der forhindre kroppens frastødning af den kunstige blodåre, samt integrere alle komponenterne i det endelige produkt.
4.LEIBNIZ-INSTITUT FUER PHOTONISCHE TECHNOLOGIEN E.V. (Tyskland)
Står bag telemonitoreringen og dertil tilknyttet kunstig intelligens alogorimer
5. Odense Universitetshospital, Region Syddanmark
5.1. Forskningsenheden for hjerte,- lunge,- og karkirurgi (FOHLK) har lang erfaring i dyreeksperimentielle forsøg, og skal stå bag prækliniske test på får, og det afsluttende internationale lodtrækningsforsøg.
5.2. Klinisk Mikrobiologisk Afdeling har udviklet antibakterielle og biokompatible materialer med Biomodics i 10 år og varetager i projektet optimering og test af disse egenskaber, samt udvikling af infektions overvågningsteknologien sammen med Leibniz -instituttet
5.3. Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT) skal ved hjælp af matematisk modelling analysere nytten og omkostningseffektiviteten af at anvende den nye blodåre.
6 Aston University (England)
Skal udvikle og teste flowegenskaberne af de kunstige blodårer i bioreaktorer og matematiske modeller, samt opskalere produktionen af Verigrafts materiale.
7 BMD SOFTWARE LDA (Portugal)
Skal udvikle software til telemonitorering.
8-11. Internationale hospitaler involveret i det kliniske lodtræknings forsøg:
Karolinska Instituttet (Sverige), Viesoji Istaiga Vilniaus Universiteto Ligonine Santaros Klinikos (Lithauen),
Klinikum Rechts Der Isar Der Technischen Universitat Munchen (Tyskland), Servicio Vasco de Salud Osakidetza (Spanien)
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
Første læger fra SDU i Esbjerg har aflagt lægeløfte25.6.2025 18:51:24 CEST | Pressemeddelelse
Historisk dag på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital: De første kandidater i medicin er færdiguddannede
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum