Mias næste skridt som iværksætter: ”Jeg skal finde en partner, og koster det mig noget af min virksomhed, er det ok”

Danmark får flere og flere kvindelige iværksættere, og en af dem er Mia Hjorth Hansen på 30 år, som har grundlagt virksomheden AIM Thirst i Grenaa. Her har hun i tre år brygget den alkoholfrie drik shrub og solgt den til restauranter og hoteller, og nu er hun klar til næste skridt.
”Jeg har haft en klar strategi fra starten, nemlig at få kunder, som er stabile, og som jeg passer ordentligt. Men den manuelle produktion tager vildt meget tid, og det vil være det rigtige for mig at finde en samarbejdspartner i produktionen, så jeg kan fokusere på salg og kunder. Og skal jeg afgive noget af virksomheden på den konto, så er det også ok,” fortæller Mia Hjorth Hansen.
Mia Hjorth Hansen planlægger derfor at søge om et individuelt tilpasset NextStep-forløb i det store EU-støttede projekt Iværksætterdanmark. Hun kender EU-projektet fra kortere forløb i 2021, da hendes virksomhed var nystartet. Her fik hun viden om blandt andet målgrupper, kundepleje og work-life-balance. Sidstnævnte er yderst relevant for den unge iværksætter, som udover sin produktion i Grenaa og kunderne rundt i hele landet også passer et fuldtidsjob som barchef i Aarhus.
Forløbene i Iværksætterdanmark bidrog til, at hun i dag har fundet en passende balance mellem arbejde, virksomheden, familie og venner.
”Men hvis jeg skal videre, skal jeg bruge flere timer på kunderne, og da jeg ikke kan trylle flere timer i døgnet frem, skal jeg finde en samarbejdspartner. Dér får jeg brug for sparring og rådgivning, og så er det heldigt, at jeg kender Iværksætterdanmark,” forklarer Mia Hjorth Hansen.
Hjælp til iværksættere i hele Danmark
Mias udfordringer og dilemmaer går igen hos de tusinder af iværksættere, som har deltaget i forløb i Iværksætterdanmark. EU-projektet blev igangsat af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i 2020 med 20,8 mio. kr. i støtte fra EU’s Socialfond og de decentrale erhvervsfremmemidler.
Målet var at styrke den brede gruppe af iværksættere med skræddersyet kompetenceudvikling, der kan sikre overlevelse og udvikling i iværksætternes virksomheder. Projektet drives af landets erhvervshuse, og projektleder Emil Ødegaard fra Erhvervshus Hovedstaden er stolt af rækkevidden:
”Vi er til stede overalt i landet, og vi er for alle – med og uden CVR-nummer. Vi henvender os ikke kun til vækstiværksættere, men også til dem, der vil starte en lille forretning, måske med egenindtægt eller en enkelt ansat. Frisøren, automekanikeren – alle de funktioner, der er behov for i en mindre by.”
4.400 iværksættere fra hele landet har siden starten deltaget i et eller flere forløb i projektet. I 2021 udvidede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse projektet med 60 mio. kr. fra REACT-EU. De ekstra midler er primært gået til 1.637 ekstra NextStep-forløb, hvor iværksættere får rådgivning og sparring gennem individuelt tilpassede forløb.
Pt. har 671 iværksættere fået godkendt et NextStep-forløb, og 93 af dem har gennemført forløbet. Projektleder Emil Ødegaard:
”NextStep er for de iværksættere, der ligesom Mia har brug for at komme videre og er klar til at skabe vækst. I forløbet har hun mulighed for at trække på en vækstguide, og hun kan få tilskud til at købe relevant kompetenceudvikling efter behov.”
Flere kvindelige iværksættere
Danmark har brug for flere iværksættere over hele landet, og især halter Danmark efter på kvindeligt iværksætteri, viser tal fra Dansk Erhverv: Kun 5 pct. af de danske kvinder mellem 18 og 64 år kaster sig ud i at blive iværksætter, og det er under gennemsnittet i OECD-landene. Og for hver 10 mænd, der bliver iværksættere, begynder kun 6 kvinder for sig selv.
Derfor blev REACT-EU-midlerne blandt andet ledsaget af et krav om at sætte fokus på at få flere kvindelige iværksættere med i Iværksætterdanmark:
”Vi har haft held til at bryde den negative spiral i Iværksætterdanmark. Fra projektets start har kvinderne været i overtal, og på vores NextStep-forløb er 52 pct. af iværksætterne kvinder,” fortæller projektleder Emil Ødegaard.
Erfaringerne fra Iværksætterdanmark bidrager til billedet af, at kvindelige iværksættere i Danmark er ved at indhente noget af efterslæbet: Fra 2020 til 2022 steg andelen af kvinder, som forventer at starte ny virksomhed, fra 2 pct. til 7 pct., viser tallene fra Dansk Erhverv. Og der er god grund til at gøde jorden for kvindeligt iværksætteri, viser analysen: Virksomheder med kvindelige stiftere genererer 25 pct. højere omsætning per investeret krone end virksomheder stiftet af mænd.
Hvad holder så de kvindelige iværksætterne tilbage? Primært frygten for ikke at have en fast indkomst og at mangle de rette kompetencer, viser Dansk Erhverv-analysen. Dét genkender Mia Hjorth Hansen, og shrub-iværksætteren tilføjer:
”Det er også vigtigt at vide, om man personligt går i den rigtige retning. Hvad brænder jeg for? Hvor shiner jeg? Jeg har for længst erkendt, at jeg synes, det er sjovest at være kreativ og møde andre mennesker – og at det er mindre sjovt at skulle stå i mange timer og producere. Man hører om mange iværksættere, som lige pludselig ikke synes, det er sjovt længere. Jeg har øje for, at det også kan ske for mig, og derfor har jeg behov for sparring og rådgivning.”
FAKTA Om Iværksætterdanmark
Iværksætterdanmark er erhvervshusenes landsdækkende initiativ for alle iværksættere. Projektets overordnede mål er at understøtte et bredt kompetenceløft blandt iværksættere for at øge antallet af nye iværksættere og øge deres overlevelsesrate. Fokus i projektet er især grønt og bæredygtigt iværksætteri samt kvindelige og faglærte iværksættere.
Det sker i tre typer af forløb:
- Forløb, der skal styrke iværksætteres faglige kompetencer på de vigtigste generelle områder
- Branche- og temaorienterede forløb tilpasset lokale forhold
- NextStep-forløb målrettet eksekveringsdygtige iværksættere
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har støttet projektet med 20,8 mio. kr. fra EU’s Socialfond og de decentrale erhvervsfremmemidler og 60 mio. kr. fra REACT-EU-midlerne. Projektet startede i august 2019, og med støtten fra REACT-EU er projektet forlænget frem til juni 2023.
Læs mere om Iværksætterdanmark
Læs mere om REACT-EU-bevillingen til projektet
Læs om Iværksætterdanmark hos projektet
FAKTA Om EU’s Socialfond
I perioden 2014-2020 investerede EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter for at skabe vækst og beskæftigelse i hele landet. Socialfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion.
Vi skal have flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for at øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst. Derfor medfinansierede EU's Socialfond projekter, der skulle:
- Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
- Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
- Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.AIM THIRST fik sat skub i udviklingen gennem EU-projektet IværksætterDanmark
Nøgleord
Kontakter
Hvis du vil vide mere om Iværksætterdanmark, kan du kontakte:
Søren Munch, DE Kommunikation, 3529 1775 og SorMun@erst.dk
Billeder


Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger3.4.2025 09:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed. Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.
Øgede investeringer i udvikling, test og forskning skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne på CCUS-området3.4.2025 09:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Danske virksomheder har gode muligheder for at indtage en styrkeposition i et voksende marked for CCUS-teknologier ved at udvikle og levere økonomisk bæredygtige og skalerbare CCUS-løsninger. Investeringer i grøn teknologi og kompetenceudvikling hos fire ambitiøse CCUS-projekter skal bidrage til både kommerciel og bæredygtig vækst.
Ny indsats skal få flere SMV’er ind i grønne leverandørkæder31.1.2025 12:36:18 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder i Syd- og Nordjylland mulighed for at styrke deres forudsætninger for at levere til store virksomheder, der arbejder med teknologier som CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, power-to-X, pyrolyse og cirkulær økonomi. Virksomhederne kan få støtte på mellem en og fem mio. kr. til blandt andet investeringer, køb af rådgivning og indsigt i nye markeder, som kan styrke deres position i værdikæden.
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum