NYT UDSPIL: SYGE OG UDSATTE SKAL UD AF JOBCENTRENE
Politikerne kritiserer jobcentrene, men tager ikke ansvar for det system, de selv har skabt. Hverken Venstres forslag om at privatisere beskæftigelsesindsatsen eller regeringens massive besparelser er seriøse bud på, hvordan vi løser de store udfordringer: At udsatte og syge ledige venter alt for længe på at få afklaring og vished om deres situation - og at lovgivningen og jobcentrenes rammer for ofte modarbejder socialrådgivernes faglighed.
- Det er for let for politikerne bare at skyde løs på kommuner og jobcentre. Derfor kommer vi nu med vores forslag til, hvordan vi kan sikre en indsats, der bygger på tillid til både medarbejdere og mennesker ramt af arbejdsløshed, siger Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening.
Læs udspillet her: Over 80 % af socialrådgiverne oplever, at ventetiden på fleksjob eller førtidspension er for lang. Læs mere her: https://socialraadgiverne.dk/faglig-artikel/saadan-oplever-socialraadgiverne-praksis-i-jobcentrene/ |
Det nye udspil bygger på socialrådgivernes erfaringer, viden og faglige vurderinger af, hvad der skal til for at sikre udsatte og syge den rette hjælp og støtte.
- Omkring 80 % af de mennesker, der modtager kontanthjælp, har andre problemer end arbejdsløshed – psykiske lidelser, sociale udfordringer eller sygdom. Derfor skal systemet indrettes på en måde, der sikrer dem den bedst mulige indsats, lyder det fra Mads Bilstrup.
En ny enhed
Det skal blandt andet ske ved, at alle kommuner opretter en ny enhed uden for jobcentret. Her skal alle, der modtager kontanthjælp og ikke umiddelbart kan tage et job, møde et team af fagpersoner, der kan yde en sammenhængende hjælp og støtte med alt fra smertebehandling og psykologhjælp til sociale indsatser, uddannelse og småjob på fleksible vilkår. Alt sammen for hurtigst muligt at finde den rette indsats, der kan hjælpe folk videre.
- Et af de største problemer, vi møder som socialrådgivere på jobcentrene, er ventetider i sundhedsvæsnet. For at få lov til at bevilge f.eks. et fleksjob, kræver loven og Ankestyrelsen sikkerhed for, at alle andre muligheder for at få den ledige tilbage på arbejdsmarkedet er udtømt. Det betyder, at vi ofte skal indhente erklæringer fra speciallæger og psykiatrien, hvor ventetiden kan være meget lang. Det kan vi gøre langt hurtigere med mere fleksible rammer, hvor vi sammen med den enkelte borger og andre fagpersoner i fællesskab kan lave en plan for forløbet, siger Mads Bilstrup og fortsætter:
- Selvom rammerne mange steder er utilstrækkelige, forsvinder opgaven jo ikke, blot fordi man nedlægger jobcentrene, som nogle politikere kræver. Derfor mener vi, at jobcentrene primært skal tage sig af jobformidling til de jobparate ledige, mens den nye enhed skal have et langt bredere fokus. Samtidig bør politikerne give denne målgruppe ret til et fleksjob og på den måde styrke tilknytningen til arbejdsmarkedet under forløbet, siger han.
Kontakter
Mads Bilstrup, formand: 40 73 94 41 / mb@socialraadgiverne.dk
Bjarke Christiansen, journalist: 26 27 99 14 / bhc@socialraadgiverne.dk
Billeder
Information om Dansk Socialrådgiverforening
Toldbodgade 19 B
1253 København K
70 10 10 99https://socialraadgiverne.dk/
Følg pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening
Alarmerende lavt optag på socialrådgiveruddannelsen27.7.2023 18:19:42 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af nye socialrådgiverstuderende er stagneret på sidste års lave niveau. Dansk Socialrådgiverforening og Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende efterlyser politisk handling for at vende udviklingen.
Socialrådgiverne: Rapport bekræfter ulige løn, men trepart bør også omhandle arbejdsmiljø13.6.2023 12:36:58 CEST | Pressemeddelelse
Lønstrukturkomitéens rapport bekræfter, at lønmodtagere i kvindefag typisk får en lavere løn end andre. Det skal en kommende trepart adressere, lyder det fra Dansk Socialrådgiverforening, som dog også vil have fokus på arbejdsmiljø i forhandlingerne.
Fokus på småjob, færre proceskrav og tillid til medarbejderne: Socialrådgiverne roser anbefalinger23.5.2023 11:36:43 CEST | Pressemeddelelse
”Mange gode takter” lyder kommentaren fra Dansk Socialrådgiverforening til Reformkommissionens sidste anbefalinger. Forkvinde Signe Færch roser det tydelige fokus på småjob, færre proceskrav og helhedsorienterede indsatser, mens hun er kritisk over for forslag om at afskaffe revalidering og sænke ydelsen til udsatte unge.
Dansk Socialrådgiverforening opfordrer Lizette Risgaard til at trække sig som FH-formand29.4.2023 10:52:23 CEST | Pressemeddelelse
En enig hovedbestyrelse i Dansk Socialrådgiverforening opfordrer nu FH-formand Lizette Risgaard til at trække sig. Det sker i kølvandet på flere mediers dækning af upassende adfærd. Forkvinde Signe Færch udtaler:
Lavere ydelser og arbejdspligt: Socialrådgiverne er skeptiske over regeringsforslag25.4.2023 10:07:08 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen foreslår at sænke ydelserne markant for ca. 14.000 personer – og indføre en 37 timers arbejdspligt som modkrav for ydelsen. Dansk Socialrådgiverforening er skeptisk over forslaget og efterlyser fokus på individuelle indsatser. Forkvinde Signe Færch udtaler: